MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Çınar, Sidar

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Cinar, Sidar
Sidar Çınar
Job Title
Doç. Dr.
Email Address
Main Affiliation
Department of Economics / İktisat Bölümü
Status
Current Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Sustainable Development Goals Report Points

SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.
Scholarly Output

5

Articles

5

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Article
    Taşeron çalışma ilişkilerinde inşaat işçileri
    (2014) Çınar, Sidar; Department of Economics / İktisat Bölümü
    Bu makale inşaat işçileriyle, taşeronlarla ve işçi örgütleri ile derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak yapılan alan araştırmasına dayalı olarak taşeronlaşma gibi dolaylı istihdamın derinleştiği yerlerde, inşaat sektöründe, çalışma ilişkilerinin kurulma biçiminin işçiler üzerindeki etkilerini konu etmektedir. İnşaat işini taşerona devreden şirket için maliyeti azaltmanın ve riskten kurtulmanın bir yöntemi olan taşeronlaşma bu risklerin maliyetini taşerondan işçiye doğru aktarmanın bir yöntemidir. Diğer taraftan Taşeronlar, işçiler gibi “serbestleşen” rekabetçi piyasada riski üstlenenlerden biridir. Ancak arada olmaları riskleri bir alt basamağa aktarma olanağını onlara tanımaktadır. Taşeronlaşmanın inşaat işçileri üzerindeki etkileri ile ilgili olarak kısaca bu çalışmanın ulaştığı sonuç inşaat işçilerinin, bazı durumlarda şiddetin eşlik ettiği çalışma ilişkileri içinde, göç, hemşerilik üzerinden oluşan grupların ücret rekabeti, işsizlikle tehdidi gibi etkenlerle itaatkar ve ucuz işgücü durumuna getirildikleri şeklindedir.
  • Article
    Citation - WoS: 0
    Citation - Scopus: 0
    A Worker's Suicide as the Collapse of Masculinity: the Analysis of the Movie "My Father's Wings"
    (Hipatia Press, 2025) Çınar, Sidar; Department of Economics / İktisat Bölümü
    My Father's Wings by K & imath;van & ccedil; Sezer (2016) shows us how loneliness and desperation are experienced, based on a case of a Turkish construction worker. This article analyzes the film My Father's Wings using the film sociology methodology and focusing on gender and the approach of the Turkish cinema industry that has emphasized emotions after the 2000s. The intertwined experiences of masculinity crisis and being a worker are discussed by articulating Turkish cinema and Turkey's social and political dynamics in the analysis of the film. Based on the film, the collapse of the two pillars on which masculinity is built as the head of the family and the master worker and individualization in the working class and society in general are discussed within the political and social atmosphere that resulted in everyone's withdrawal to their own world.
  • Article
    Citation - WoS: 10
    Citation - Scopus: 10
    Construction labour, subcontracting and masculinity: “construction is a man’s job”
    (Construction Management and Economics, 2020) Çınar, Sidar; Department of Economics / İktisat Bölümü
    This study examines how construction workers construct their male identity on the basis of their job requirements. A qualitative field research comprising in-depth interviews was conducted with 32 construction workers in Diyarbakır to examine subcontracting in Turkey’s construction sector. The findings show that by defining construction labour in terms of physical capacity, an outcome of the labour conditions shaped by the practice of subcontracting, construction work have become naturalised as a man’s job. The findings also illustrate how construction produces different masculinities that intersect with the understanding of working class shaped by the role of men being the head of the family rather than a single notion of manhood shaped by physical working conditions. Nevertheless, the male worker culture that feeds off different masculinities still retains the power to dominate and exclude women as workers from the construction site, e.g. through means of sexual harassment.
  • Article
    İnşaat İşgücü Piyasasında Yeni Aktörler ve Yeni Çatışmalar: Türkiyeli İşçilerin Gözünden
    (2018) Çınar, Sidar; Department of Economics / İktisat Bölümü
    Bu çalışma inşaat işgücü piyasasına katılan Suriyeli işçilerin varlığını yerli işçilerin nasıl gördüklerini konu etmektedir. Türkiye'de taşeronlaşma ile inşaat işgücü piyasasının çeşitli yerli ve göçmen gruplar üzerinden oluşturulan çok katmanlı yapısına en son katılanlar Suriyeli işçilerdir. Dolayısıyla yerli işçi grupları arasında rekabetin belirleyici olduğu çatışmalı ilişkiler üzerinden kurulan dengelere Suriyeli işçiler yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu araştırmada göçmen grubun çatışmalı ilişkilere nasıl dahil olduğunu analiz edilecektir. Bu araştırmanın bulguları, Diyarbakır'da nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakat tekniğiyle 32 inşaat işçisi ile yapılan saha araştırmasının etnik karşılaşmalar ile ilgili kısmına ait bulgulara dayanmaktadır. Araştırma bulguları göstermektedir ki, inşaat işgücü piyasasında işçiler arasındaki rekabet yoğundur. Özellikle Suriyeli göçü ile birlikte bu rekabet daha da yoğunlaşmış ve yerli işçilerin pazarlık güçleri azalmıştır. Bu araştırma Suriyeli işçilerle yerli işçiler arasındaki gerilimlerin nasıl oluştuğunu açıklamaktadır
  • Article
    İnşaat işçilerinin örgütlenme deneyimleri veya dayatılan iş barışı
    (2014) Çınar, Sidar; Department of Economics / İktisat Bölümü
    Bu makale inşaat işçileri, taşeronlar, İnşaat İşçileri Derneği ve Yol- İş sendikasının üç şubesiyle derinlemesine mülakat tekniğiyle yapılan alan çalışmasının örgütlenme üzerine olan bulgularından oluşmaktadır. Çalışmaya kaynaklık eden araştırma derneklerin inşaat işçileri arasında bir örgütlenme biçimi olarak neden ortaya çıktığı ve nasıl örgütlendiği soruları üzerinde durmaktadır. Derneklerin bu deneyimleri sendikal örgütlenme ile karşılaştırılarak ele alınmıştır. Henüz yeni bir deneyim olarak dernekleşme çabalarının yanında makalede inşaatlarda uzun süredir devam eden örgütsüzlük hem sendikanın hem de işçilerin bakış açısıyla ele alınmıştır. Makalede inşaat işçilerinin dernek ve sendika şeklinde örgütlenmeyi nasıl tanımladıklarına, taşeronlaşmaya dayalı çalışma ilişkilerinin örgütlenme üzerindeki etkilerine de yer verilmiştir. Ayrıca çalışmada işçiler arasında dayanışmanın kurulmasını engelleyen bazı etkenlere değinilmiştir.