MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Çınar, Sidar

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Doç. Dr.
Email Address
Main Affiliation
Department of Economics / İktisat Bölümü
Status
Current Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

2

Articles

2

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Article
    Construction labour, subcontracting and masculinity: “construction is a man’s job”
    (Construction Management and Economics, 2020) Çınar, Sidar
    This study examines how construction workers construct their male identity on the basis of their job requirements. A qualitative field research comprising in-depth interviews was conducted with 32 construction workers in Diyarbakır to examine subcontracting in Turkey’s construction sector. The findings show that by defining construction labour in terms of physical capacity, an outcome of the labour conditions shaped by the practice of subcontracting, construction work have become naturalised as a man’s job. The findings also illustrate how construction produces different masculinities that intersect with the understanding of working class shaped by the role of men being the head of the family rather than a single notion of manhood shaped by physical working conditions. Nevertheless, the male worker culture that feeds off different masculinities still retains the power to dominate and exclude women as workers from the construction site, e.g. through means of sexual harassment.
  • Article
    İnşaat işçilerinin örgütlenme deneyimleri veya dayatılan iş barışı
    (2014) Çınar, Sidar
    Bu makale inşaat işçileri, taşeronlar, İnşaat İşçileri Derneği ve Yol- İş sendikasının üç şubesiyle derinlemesine mülakat tekniğiyle yapılan alan çalışmasının örgütlenme üzerine olan bulgularından oluşmaktadır. Çalışmaya kaynaklık eden araştırma derneklerin inşaat işçileri arasında bir örgütlenme biçimi olarak neden ortaya çıktığı ve nasıl örgütlendiği soruları üzerinde durmaktadır. Derneklerin bu deneyimleri sendikal örgütlenme ile karşılaştırılarak ele alınmıştır. Henüz yeni bir deneyim olarak dernekleşme çabalarının yanında makalede inşaatlarda uzun süredir devam eden örgütsüzlük hem sendikanın hem de işçilerin bakış açısıyla ele alınmıştır. Makalede inşaat işçilerinin dernek ve sendika şeklinde örgütlenmeyi nasıl tanımladıklarına, taşeronlaşmaya dayalı çalışma ilişkilerinin örgütlenme üzerindeki etkilerine de yer verilmiştir. Ayrıca çalışmada işçiler arasında dayanışmanın kurulmasını engelleyen bazı etkenlere değinilmiştir.