MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Serçek, Sadık

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Sadık Serçek
Serçek, Sadık, Gülseren Özaltaş Serçek
Job Title
Araş. Gör.
Email Address
Main Affiliation
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Status
Former Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Sustainable Development Goals Report Points

SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.
Scholarly Output

10

Articles

8

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 10
  • Article
    Otel Misafirperverliği Algısının Müşteri Memnuniyeti Üzerine Etkisi: Yabancı Turistler Üzerine Bir Araştırma
    (İşletme Araştırmaları Dergisi, 2016) Özaltaş Serçek, Gülseren; Serçek, Sadık; Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
    Günümüz işletmeleri hem global hem de ulusal pazarda faaliyet gösterirlerken çok yoğun bir rekabetle karşı karşıya kalmaktadırlar. Müşteri memnuniyetini sağlayabilen ve bunun sürekliliği için hedef pazardaki yeni gelişmeleri sürekli takip eden işletmeler varlıklarını pozitif ve güçlü bir şekilde sürdürebilmektedir. Otel misafirperverliği algısının müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmanın amacı, Türkiye’de bulunan 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde konaklayan müşterilerin, otel misafirperverliğine yönelik memnuniyet algı düzeylerini tespit etmektir. Araştırmada kullanılan ölçme aracı Antalya’da bulunan 18 adet 5 yıldızlı konaklama işletmesinde konaklayan toplam 470 yabancı turiste uygulanmıştır. Analiz yöntemi olarak; betimsel istatistiklerin yanında, İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler t- Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon yapılmıştır. Müşteri memnuniyetine etki eden faktörler arasındaki ilişki incelendiğinde; memnuniyete en çok etki eden faktörün misafire saygı ve yiyecek-içecek hizmetleri olduğu; konuğa saygıyı ve yiyecek-içecek hizmetlerine yönelik en güçlü ilişkinin “içtenlik” boyutu, en zayıf ilişkisinin “kişiselleştirme” boyutu olduğu belirlenmiştir.
  • Article
    X,Y ve Z Kuşaklarındaki Turistlerin Destinasyon İmaj Algılarının Karşılaştırılması
    (Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 2016) Serçek, Sadık; Serçek, Sadık
    To get a bigger share of the tourism market, both countries and tourism destination have entered into a major competitive. Destinations as a tourism product and have to be dealt with from a strategic perspective. Tourists are affected by many factors in determining the destinations they spend their holidays. One of these factors is the image of the destination. Image formation prior to traveling to the tourist destination of choice is the most important stage and therefore before influence the behavior must also understand that image of what occurred. Destination image is general perceptions about the place of the individuals and these perceptions are influenced by many factors such as age, education, income, culture. That most affect the image of age within socio-demographic characteristics are understood. Created survey as a result of the literature to realize the objectives of the study, in 2015, residing in Diyarbakır, between 16-50 (X, Y and Z generation) aged who travelled at least once a year applied traveling at least once a year, applied with Simple Random Sampling Method and 600 surveys were subjected to evaluation. The obtained data were analyzed with computerized software. As a method of analysis; In addition to descriptive statistics, one-way analysis of variance (ANOVA) and Least Significant Difference (LSD) test, analysis was performed. According to the survey, vary destination image perceptions vary according to their generation group of participants. Generation has concluded that especially emotional and cognitive perception to be effective.
  • Article
    Otel Misafirperverliği Algısının Müşteri Memnuniyeti Üzerine Etkisi: Yabancı Turistler Üzerine Bir Araştırma
    (2016) Özaltaş Serçek, Gülseren; Serçek, Sadık; Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
    Günümüz işletmeleri hem global hem de ulusal pazarda faaliyet gösterirlerken çok yoğun bir rekabetle karşı karşıya kalmaktadırlar. Müşteri memnuniyetini sağlayabilen ve bunun sürekliliği için hedef pazardaki yeni gelişmeleri sürekli takip eden işletmeler varlıklarını pozitif ve güçlü bir şekilde sürdürebilmektedir. Otel misafirperverliği algısının müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bulunan 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde konaklayan müşterilerin, otel misafirperverliğine yönelik memnuniyet algı düzeylerini tespit etmektir. Araştırmada kullanılan ölçme aracı Antalya'da bulunan 18 adet 5 yıldızlı konaklama işletmesinde konaklayan toplam 470 yabancı turiste uygulanmıştır. Analiz yöntemi olarak; betimsel istatistiklerin yanında, İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler tTesti, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon yapılmıştır. Müşteri memnuniyetine etki eden faktörler arasındaki ilişki incelendiğinde; memnuniyete en çok etki eden faktörün misafire saygı ve yiyecek-içecek hizmetleri olduğu; konuğa saygıyı ve yiyecek-içecek hizmetlerine yönelik en güçlü ilişkinin "içtenlik" boyutu, en zayıf ilişkisinin "kişiselleştirme" boyutu olduğu belirlenmiştir.
  • Article
    TURİSTLERİN KONAKLAMA İŞLETMESİ TERCİHİNDE REKREASYON AKTİVİTELERİNİN ETKİSİ
    (Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 2015) Serçek, Sadık
    Turistlerin konaklama işletmelerinden tatmin olarak, tekrar aynı işletmeleri tercih etmelerinde sundukları hizmetler önemlidir. Bu hizmetlerin en önemli kısmını rekreasyon aktiviteleri oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı turistlerin tatil süreçlerinde rekreasyon aktivitelerine katılma durumlarını belirlemek ve rekreasyon aktivitelerinin turistlerin tatil karalarına etkilerini tespit etmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2015 yılında Antalya’yı ziyaret eden ve ölçme aracına cevap veren toplam 485 turist oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Özdemir (2013)’in motivasyonel ve demografik faktörlerin rekreasyonel olanaklara dayalı yapılan destinasyon tercihleri üzerine etkisi isimli çalışmasında kullandığı ölçekten istifade edilmiştir. Veri toplama aracı turistlere elden ulaştırılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Analiz yöntemi olarak; betimsel istatistiklerin yanında, İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), En Az Anlamlı Fark (LSD) sınaması, Korelasyon ve Regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak bireysel farklılıklara rağmen rekreasyon aktivitelerine katılmanın, en önemli amacı sağlıklı yaşam olduğu ve rekreasyonun sosyal bütünleştirici bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmada elde edilen diğer sonuçlara göre kadın turistlerin erkek turistlere oranla tatillerinde tercihinde rekreasyonel aktivitelere daha fazla önem verip katıldığı görülmüştür. Turistlerin konaklama işletmesi tercihi yapmalarında rekreasyon aktivitelerinin önemli bir kriter olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
  • Article
    TURİSTLERİN KONAKLAMA İŞLETMESİ TERCİHİNDE REKREASYON AKTİVİTELERİNİN ETKİSİ
    (2015) Serçek, Sadık; Özaltaş Serçek, Gülseren; Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
    Turistlerin konaklama işletmelerinden tatmin olarak, tekrar aynı işletmeleri tercih etmelerinde sundukları hizmetler önemlidir. Bu hizmetlerin en önemli kısmını rekreasyon aktiviteleri oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı turistlerin tatil süreçlerinde rekreasyon aktivitelerine aktivitelerinin turistlerin tatil karalarına etkilerini tespit etmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2015 yılında Antalya'yı ziyaret eden ve ölçme aracına cevap veren toplam 485 turist oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Özdemir (2013)'in motivasyonel ve demografik faktörlerin rekreasyonel olanaklara dayalı yapılan destinasyon tercihleri üzerine etkisi isimli çalışmasında kullandığı ölçekten istifade edilmiştir. Veri toplama aracı turistlere elden ulaştırılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Analiz yöntemi olarak; betimsel istatistiklerin yanında, İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), En Az Anlamlı Fark (LSD) sınaması, Korelasyon ve Regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak bireysel farklılıklara rağmen rekreasyon aktivitelerine katılmanın, en önemli amacı sağlıklı yaşam olduğu ve rekreasyonun sosyal bütünleştirici bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmada elde edilen diğer sonuçlara göre kadın turistlerin erkek turistlere oranla tatillerinde tercihinde rekreasyonel aktivitelere daha fazla önem verip katıldığı görülmüştür. Turistlerin konaklama işletmesi tercihi yapmalarında rekreasyon aktivitelerinin önemli bir kriter olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
  • Article
    TURİST DENEYİMLERİNİN MÜŞTERİ ODAKLI MARKA DEĞERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ
    (Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2016) Serçek, Sadık
    Bu çalışma, turist deneyimlerini belirlemek ve aynı zamanda turist deneyimlerinin müşteri odaklı marka değerine ne denli etkide bulunduğunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016 EMITT (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı)’e katılan ve ölçme aracına cevap veren toplam 650 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı katılımcılara elden ulaştırılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS ve AMOS paket programları ile analizi yapılmıştır. Analiz yöntemi olarak; betimsel istatistiklerin yanında, İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler t-Testi, Korelasyon, Regresyon ve Yapısal Eşitlik Modeli yapılmıştır. Sonuç olarak turist deneyimlerinin, turistik destinasyonların marka değerine etkisinin incelendiği bu çalışma bireysel farklılıklara rağmen turist deneyimlerinin marka değeri oluşumunda doğrudan ve dolaylı etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Müşteri odaklı marka değeri oluşumunda, destinasyonda sunulan hizmetin kalitesi, destinasyonla ilgili ağızdan ağza iletişim ve reklamın anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur.
  • Book Part
    DİYARBAKIR İLİNİN TURİZM POTANSİYELİ VE PAZARLAMA SORUNLARI
    (Ensar Yayınları, 2018) Özaltaş Serçek, Gülseren; Serçek, Sadık; Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
    «o÷unlukla ìbacasız sanayiî olarak tanımlanan turizm, merkezinde insan unsurunun var oldu÷u, ekonomik, toplumsal, politik, k¸lt¸rel, teknolojik, ekolojik de÷iúim ve geliúmelere son derece duyarlı bir end¸stridir. ‹lkelerde, bˆlgelerde ve hatta illerde turizme verilen ˆnem her geÁen g¸n artmaktadır. Turizm potansiyeline sahip birÁok ¸lkenin pazar payını ve ulusal gelirini arttırmak amacıyla uluslararası turizm piyasasında birbirleri ile kıyasıya bir rekabet iÁinde oldukları gˆr¸lmektedir. Bu s¸reÁte turizm kaynakları kadar kentsel altyapı, sosyal ve k¸lt¸rel donatılar ve yenilikÁilik ˆzellikleri de etkili olmaktadır. Her geÁen g¸n d¸nya turizm pastasından daha b¸y¸k paylar almak iÁin Áabalayan ¸lkeler, rekabet g¸Álerini artırıcı yeni yˆnetim, tanıtım ve pazarlama teknikleri kullanmaya baúlamıútır. Bu s¸reÁ turistik destinasyonların turizme konu olan kaynaklarını rakip bˆlgelere gˆre konumlamasını ve de÷erler ¸zerinden pazarlanmasını sa÷lamıútır. Bu do÷rultuda mevcut Áalıúma, d¸nyadaki turizm potansiyelini ve bu konudaki geliúmeleri de dikkate alarak Diyarbakır iÁin yeni bir turizm tanıtımı ve pazarlama ˆnerisinde bulunmayı amaÁlamıútır. Turizm kaynaklarının tanıtımında ˆzellikle yerel ve k¸lt¸rel de÷erlerin tanıtımı ve turizm amaÁlı sunumu konularında ˆnemli eksiklikler bulunmaktadır. Bu bulgular ıúı÷ında, Diyarbakır turizminde ¸r¸n Áeúitlendirmesi yapılması ve bu yolla ¸r¸n tanıtımının artırılması iÁin bir dizi ˆneriler sunulmaktadır.
  • Article
    TURİZM SEKTÖRÜNDE DUYGUSAL EMEK: BİR META-SENTEZ ÇALIŞMASI
    (2017) Serçek, Sadık
    Duygusal emek, çalışanların duygularını sergilerken, örgüt tarafından istenilen rolleri yerine getirmesi için, bu rollere uygun davranışlar sergilemesi olarak da tanımlanmıştır. Son yıllarda birçok alanda duygusal emek ile ilgili çalışmalar yapılmakta, turizm sektörü de bunun bir parçası olmaktadır. Çalışmanın amacı, turizm sektöründe duygusal emeğe ilişkin yapılan tezlerin bulgularından yola çıkılarak meta-sentez yöntemi ile bir çıkarıma ulaşmaktır. Araştırmada yer alan çalışmalar, Yüksek Öğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezinin veri tabanında yer alan turizm alanında duygusal emek ile ilgili yapılan 15 yüksek lisans ve doktora tezi ele alınmıştır. Çalışmaların her biri içerik analizine tabii tutularak çalışmaların teması, çalışmanın amacı, yöntemi, örneklemi, veri toplama araçları ve elde edilen sonuçlar bağlamında incelenmiştir. Araştırmada, çalışmaların temaları incelendiğinde duygusal emeğin farklı konular ile ilişkisinin ele alındığını; özellikle duygusal emek ve tükenmişlik ilişkisi konusunda daha fazla çalışmanın olduğu, daha sonra ise duygusal emek ve iş-aile çatışmasının ele alındığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda; negatif duyguya sahip bireylerin gerçekten hissettikleri duygular ile gösterdikleri duygular arasında büyük farklılıklar olduğunu kanıtlamaktadır. Duygusal çelişki düzeyi arttıkça memnuniyet artmaktadır. Çalışanların duygusal zekalarının iş tatminlerini etkilemesinde duygusal emeklerinin kısmi aracılık etkisi bulunmuştur. Çalışanların duygusal emek ve yabancılaşma düzeyleri arasındaki ilişki gözlemlenmiştir. Örgütsel adaletin duygusal emek üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında duygusal emek ile iş-aile çatışması arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Müşteri memnuniyetini artırmak için empatik davranarak hizmet sunan işgörenlerin hizmet kalitesi düzeyinin artırılmasında önemli rolü bulunduğunun göstergesidir. Duygusal emek ve tükenmişlik arasındaki ilişki incelendiğinde yüzeysel davranış ile duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki olduğu görülmektedir. Otel çalışanlarının etik iklim algılamalarının tükenmişliğin duygusal tükenme boyutu üzerinde negatif, kişisel başarı üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu görülmektedir. Otelcilik sektöründe çalışanlar, yüksek oranda duygusal emek çabası içerindedirler. İşgörenlerin farklı duygu durumları ile örgüt içerisinde yaşanan sorunlarda etki gösterdiği ortaya konulmuştur.
  • Conference Object
    The Role of Tourism in Regional Development and Its Effects on Economic Development
    (Turgut Özal University, 2016) Boz, Ahmet; Serçek, Sadık; Department of Economics / İktisat Bölümü
    Tourism is a sector with positive effects on regional development. It is an important development tool that provides economic, social and political development in the region. Because a region's tourism potential accelerates that the development of the region's multi-faceted. Some of the regions, thanks to the development of the tourism sector, are growing fast therefore, the existing tourism potential should be considered very well. Thus, development in a region of tourism in rural or underdeveloped areas can help eliminate economic imbalances. In this context, to increase the contribution of tourism to the local economy, the demand and the attractiveness for tourist attraction for the existing tourism values should be increased. If more tourists can be attracted to the region by using all the opportunities; employment, income and value-added are increased and sustainable development can be performed. Therefore, in this study, tourism is analyzed by main economic, social and environmental indicators and its basic problems and impacts are determined by thinking of tourism as a crucial development tool in a region. So the basic aim of the study is to determine the effects on the regional economic development of the tourism sector and draw attention to raising awareness of the tourism potential of Mardin.
  • Article
    SERBEST ZAMAN ETKİNLiKLERİ OLARAK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN REKREATİF ETKİNLİKLERE KATILMALARI VE SOSYALLEŞMELERi ARASINDAKİ iLiŞKİ
    (AKADEMiK BAKIŞ DERGiSİ, 2015) Serçek, Sadık
    Bu çalısma, üniversite öğrencilerinin rekreasyon etkinliğine katılma eğilimlerini belirlemek ve aynı zamanda bireylerin serbest zamanlarında katıldıkları rekreasyon etkinliklerinin kisilerin sosyallesme durumlarına ne denli etkide bulunduğunu tespit etmek amacıyla yapılmıstır. Arastırmanın çalısma grubunu 2014 - 2015 öğretim yılında Dicle Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nde öğrenim gören ve ölçme aracına cevap veren toplam 550 öğrenci olusturmaktadır. Veri toplama aracı öğrencilere elden ulastırılarak yüz yüze görüsme yöntemi ile uygulanmıstır. Elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmistir. Analiz yöntemi olarak; betimsel istatistiklerin yanında, Đliskisiz (Bağımsız) Örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), En Az Anlamlı Fark (LSD) sınaması, Korelasyon ve Regresyon analizi yapılmıstır. Sonuç olarak rekreasyon aktivitelerine katılmanın, bireylerin sosyallesmeye katkısının incelendiği bu çalısma bireysel farklılıklara rağmen rekreasyonun sosyal bütünlestirici bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koymustur.