MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Özdaş, Faysal

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Faysal Özdaş
Ozdas, Faysal
Job Title
Prof. Dr.
Email Address
Main Affiliation
Department of Educational Sciences / Eğitim Bilimleri Bölümü
Status
Current Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

49

Articles

33

Citation Count

0

Supervised Theses

6

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 39
  • Article
    Uzaktan Eğitim Sürecinde Okul Müdürlerinin Rollerinin İncelenmesi
    (2023) Özdaş, Faysal; Özdaş, Faysal
    Bu araştırmanın amacı uzaktan eğitim sürecinde okul müdürlerinin rollerinin incelenmesidir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden olgubilim olarak tasarlanmıştır. Araştırmada ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 45 okul müdüründen oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubundan elde edilen veriler araştırmanın alt amaçları çerçevesinde içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre okul müdürleri uzaktan eğitim sürecinde okullarında bilgilendirme ve hazırlık çalışmaları yürütmüşlerdir. Söz konusu süreçte öğretmenlere yönelik teşvik etme, iletişim, ortam sağlama, planlama ve yetiştirme; öğrencilere yönelik olarak süreci tanıtma ve eğitim faaliyetleri; velilere yönelik olarak da süreci tanıtma çalışmaları yapmışlardır. Ayrıca okul müdürlerinin Covid-19 sürecindeki uzaktan eğitimi başarılı, başarısız ve yetersiz olmak üzere üç farklı şekilde değerlendirmektedirler.
  • Article
    ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI
    (Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 2018) Özdaş, Faysal; Çakmak, Mürşet
    Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersine ilişkin algılarını metafor aracılığıyla ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, Mardin Artuklu Üniversitesinde 2016-2017 öğretim yılında eğitim gören toplam 68 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veriler, öğretmen adaylarına “Öğretmenlik Uygulaması Dersi ... gibidir, çünkü ... ” cümlesi yöneltilerek elde edilmiştir. Verilerin analizinde ve yorumlanmasında içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Bu kategoriler “tecrübe”, “gözlem-taklit”, “zorluklar”, “uyum”, “ilişki” ve “başlangıç” olarak isimlendirilmiştir. Araştırmada en çok “tecrübe” ve “gözlem-taklit” vurgularına yer verildiği görülmüştür. Araştırmada Öğretmenlik Uygulaması Dersine ilişkin elde edilen metaforlardan “zorluklar” kategorisine ilişkin olumsuz metaforlar üretilirken diğer kategorilere ilişkin metaforların olumlu olduğu tespit edilmiştir.
  • Conference Object
    Öğrenmeyi Öğrenmeye İlişkin Öğrenci Görüşleri
    (2018) Özdaş, Faysal
  • Article
    LİSE ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARISINI ETKİLEYEN ÖĞRETMEN TUTUM VE DAVRANIŞLARI: NİTEL BİR ANALİZ
    (2019) Özdaş, Faysal
    Akademik başarı, belirli bir programın sonucunda öğrencinin program hedeflerine ilişkin gösterdiği yeterlilik düzeyidir. Öğrencinin akademik başarısını etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bu faktörlerin başında sınav sistemi, okul kültürü, sosyo-ekonomik yapı, aile, öğretmen tutum ve davranışları gelmektedir. Öğretmen, öğrenme öğretme sürecinin gerçekleşmesinde ve sınıf yönetiminde temel belirleyici olduğu için tutum ve davranışları öğrenciler üzerinde etkili olmaktadır. Bu amaçla akademik başarıda önemli bir yere sahip olan öğretmenlerin görüşlerini almak ve bu görüşlere dayalı değerlendirme yapmak önem arz etmektedir. Araştırmanın amacı, öğretmen görüşlerine göre lise öğrencilerinin akademik başarısını etkileyen faktörleri tespit etmek ve bu konuda çözüm geliştirmektir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Mardin İli Artuklu merkez ilçede görev yapan 23’ü kadın, 27’si erkek toplam 50 lise öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler, içerik analizine tabi tutulmuştur. Verilerin çözümlenmesinde Maxqda 11 veri analizi programından yararlanılmıştır. Analizler sonucunda çıkan sonuçlara göre temalar oluşturulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, akademik başarıyı etkileyen öğretmen tutum ve davranışlarına örnek olarak öğrenciye ilgi gösterme, model olma, dersini sevdirme, öğrenciyi sevme, öğrenciyi güdüleme şeklindedir. Akademik başarısızlığın öğretmenden kaynaklanan nedenlerine ilişkin olarak öğretmenin kendisini yenilememesi, mesleki yetersizlik ve sorunu farklı kişi ve yerlerde arama şeklindedir. Araştırma kapsamında öğretmenler, öğrencilerin akademik başarılarının artırılması için etkinlik temelli çalışmaların yapılması, müfredatın sadeleştirilmesi, öğrenci ile olumlu ilişkilerin kurulması,öğrenciye sorumluluk verilmesi ve günlük ders saat sayısının düşürülmesi şeklinde önerilerde bulunmuşlardır
  • Article
    Merkezi Yerleştirme Sınav Sistemine İlişkin Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesi
    (2019) Özdaş, Faysal
    Merkezi yerleştirme sınavları, öğrencilerin üniversiteye yerleşmelerinde ve meslek seçmelerinde önemli olduğuna inanılan bir sınavdır. Bu bakımdan sınava ilişkin öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini almak önemlidir. Bu araştırma, merkezi yerleştirme sınav sistemini öğretmen ve öğrencilerin görüşlerine dayalı olarak ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırmada nitel araştırma yönteminin, durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitimöğretim yılında Mardin İli Kızıltepe İlçesindeki beş faklı ortaokulda görev yapan 47 öğretmen ve bu okullarda okuyan 60 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenerek oluşturulmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formuyla elde edilmiştir. Veriler, içerik analizine tabi tutulmuştur. Çıkan sonuçlar kodlanmış ve sonuçlara göre temalar oluşturulmuştur. Elde edilen bulgulara göre öğretmen ve öğrenciler sınav sistemine ilişkin olumsuz değerlendirmelerde bulunmuşlardır. Katılımcılar, öğrencilerin sene başında TEOG sınavına göre hazırlık yaptıkları, yeni sınav sisteminin öğrencileri psikolojik açıdan olumsuz etkilediği, motivasyonu düşürdüğü, derse ilgiyi azalttığı, sosyalleşmeyi olumsuz etkilediği ve merkezi sınav konu sayısında artışa yol açtığını belirtmişlerdir
  • Presentation
    Öğretmenlerin Öz-Yeterlik Anlayışı ve Algılanan Yönetim Becerilerine Dair İlişkisel Bir İnceleme
    (Anı Yayıncılık, 2018) Ekinci, Abdurrahman; Sakız, Halis; Özdaş, Faysal; Baş, Güldest
  • Article
    Türkçe Ders Kitaplarının Soy Bağı İlişkileri Açısından İncelenmesi
    (Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2021) Özdaş, Faysal; Özdaş, Faysal; Kaval, Seval
    Bu araştırmanın amacı Türkçe ders kitaplarının soy bağı ilişkileri açısından incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan okuma ve dinleme metinleri soy bağı ilişkileri açısından ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak doküman incelemesi tekniği ile veriler toplanmıştır. Soy bağı ilişkilerinin geçtiği metinler; ele alınan kavramlar, sınıf düzeylerine dağılım, tür dağılımları, görsel unsurlar, kültürel ögeler ve değerler gibi alt amaçlar ile detaylı olarak analiz edilerek bulgular elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin soy bağı kavramları, sınıf düzeylerine dağılım ve değerler eğitimi açısından yeterli ve dengeli olduğu; metin türlerine dağılım, görsel ögeler ve kültürel ögeler açısından yetersiz olduğu tespit edilmiştir.
  • Master Thesis
    Uzaktan eğitim sürecinde İngilizce öğretmenlerinin görüşlerinin değerlendirilmesi
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2021) Özdaş, Faysal; Özdaş, Faysal
    Bu çalışmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerini belirleyerek, "uzaktan eğitim süreci" ile ilgili önerilerde bulunmaktır. Araştırmanın nicel kısmına 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Mardin ili sınırları içerisinde bulunan resmi eğitim kurumlarında ( İlkokul, Ortaokul, Lise) görev yapan 439 kadrolu İngilizce öğretmeninden 228'i katılmıştır. Araştırmada, ayrıca yarı yapılandırılmış görüşme formları ile 80 İngilizce öğretmenin görüşü alınmıştır. Görüşme formları, amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Nicel verilerin istatistiksel çözümlenmesi, SPSS 22.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Bağımlı değişkenlerin etkisini test etmek amacıyla maddelere ANOVA ve t-testleri uygulanmıştır. Ölçeğe katılanların sayısı göze alındığında Kolmogorov-Smirnova test istatistikleri uygulanmış ve sonuçlarda katılımcıların verdikleri cevapların homojen dağılım gösterdiği görülmüştür (p>0.05). Ayrıca verilerin incelenmesinde LSD (Least Significant Difference) testi uygulanmıştır. Araştırmada Cronbach Alfa değeri; 0,905 çıkmıştır. Araştırmaya göre öğretmenlerin %14,9'u uzaktan eğitimden memnun olduklarını, %53,9'u geliştirilmesi gerektiğini, %31,1'i memnun olmadıklarını belirtmektedirler. Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecine ilişkin, "Uzaktan eğitimde öğrenci çalışmaları", "Uzaktan eğitimde fırsatlar", "Uzaktan eğitimde derse devam", "Uzaktan eğitimde okul yönetimi", "Uzaktan eğitimde ödev çalışmaları" alt boyutlarına verdikleri cevaplar arasında çalıştıkları kuruma, cinsiyete, yaşa, mesleki kıdeme, uzaktan eğitim ile ilgili hizmet içi eğitim alıp almamaya, haftalık çevrimiçi hazırlık için harcanan zamana göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
  • Presentation
    Öğretmenlerin Öz-Yeterlik Anlayışı ve Algılanan Yönetim Becerilerine Dair İlişkisel Bir İnceleme
    (Anı Yayıncılık, 2018) Sakız, Halis; Baş, Güldest; Özdaş, Faysal; Özdaş, Faysal
  • Master Thesis
    Öğretim programlarında yer alan yetkinliklere ilişkin öğrenci görüşlerinin incelenmesi
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2022) Özdaş, Faysal; Özdaş, Faysal
    Bu çalışma, öğretim programlarında yer alan yetkinliklere ilişkin öğrenci görüşlerinin incelenmesi için yapılmıştır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada betimsel türde tarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu için basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmış olup 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında Mardin ili Artuklu ilçesi resmî devlet okullarında eğitim, öğretime devam eden 1433 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Bu araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen "Ortaokul Öğretim Programı Yeterlikleri Yetkinlik Alanı Öğrenci Ölçeği" ile toplanmıştır. Bu ölçek 8 yetkinlik alanı, 15 alt boyut ve 81 maddeden oluşmaktadır. Bu çalışmanın verileri SPSS 22.00 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Veriler betimsel (yüzde, frekans, aritmetik ortalama), kestirimsel (t-testi, one way ANOVA), Scheffe ve Tukey testlerinin istatistiksel tekniklerinden yararlanılarak elde edilmiştir. Analizlerin sonucu öğrencilerin genel algılarında yeterliklerin kazandırılması ile ilgili olarak katılıyorum düzeyinde ortaya çıkmıştır. Cinsiyet değişkeni açısından öğrenci görüşleri arasında ölçek genelinde anlamlı farklılıklar tespit edilmemiş ancak yetkinlikler düzeyinde farklılıklar olduğu görülmüştür. Sınıf düzeyi, yılda okunan kitap sayısı, aylık gelir durumu, anne ve baba eğitim durumu ile bilgi kaynakları değişkenlerine göre yetkinlik alanları düzeyinde gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmanın sonuçlarından yola çıkılarak araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.