MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Taşar, Emin Selçuk

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Araş. Gör.
Email Address
Main Affiliation
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Status
Former Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

6

Articles

2

Citation Count

0

Supervised Theses

2

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Article
    Kutsal ve Muhayyel Arasında Osmanlı Mimarlık Tarihi: Osmanlı Mimarlık Tarih Yazımında Bir Yöntem Denemesi
    (Milel ve Nihal İnanç, Kültür ve Mitoloji Araştırmaları Dergisi, 2017) Taşar, Emin Selçuk
    Bu çalışma, kutsal üretiminin bir parçası olan mimarlık tarih yazımını irdelemektedir. Osmanlı mimarlık tarih yazımını dönemsel olarak, belli sembol isimler ve eserleri üzerinden bir değerlendirmeye tabi tutmayı amaçlamaktadır. Söz konusu tarih yazımlarını dönemlere ayrıştırarak her birinin tarih yazım perspektifini analiz etmeye çalışmaktadır. Kimi metinlerin kutsal bir tarih yazımı ürettiği düşünülmekte, kimi metinlerin de kullandıkları malzemeyi kutsal olarak sunma gibi bir yatkınlıkları olduğu iddia edilmektedir. Metin bu yaklaşımları örnekler üzerinden ortaya koymaya çalışmaktadır. Ayrıca, bahse konu olan kutsallaştırmalardan uzaklaşarak üçüncü bir tarih yazımının da imkanı sorgulanmaktadır. Bu yönüyle kutsal üretiminin dışında bir tarih yazımının fragmanlarla yolları sınanmaktadır. Çalışma, ortaya koymaya çalıştığı öneri ile Osmanlı mimarlık tarih yazımına bir tartışma açma çabası taşımaktadır.
  • Book Part
    Ufki Şehre Mümkün Bakışlar: Aksaray'da Bir Mimari Atölye Deneyimi ve Turgut Cansever'in "Yeni Şehirler" inin İlkeleri
    (Klasik Yayınları, 2016) Bölük, Habibe Tuba; Düzenli, Halil İbrahim; Günenç, Ömer Faruk; Taşar, Emin Selçuk; Taşar, Emin Selçuk
    .
  • Doctoral Thesis
    Tahrir, tasnif ve tavsif: Evliya Çelebi seyahatnamesinde şehir vemimari
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2020) Taşar, Emin Selçuk; Düzenli, Halil İbrahim; Düzenli, Halil İbrahim
    Çalışma, Evliya Çelebi Seyahatnamesini merkeze alarak hem eserin kendisini hem de şehir ve mimariye dair söylemleri tahrir, tasnif ve tavsif kavramları çerçevesinde analiz etmektedir. Yazma ediminin başat bir rol oynadığı Evliya Çelebi'nin seyahatinde, anlatının kurgusunun zamansal değil mekânsal olduğu görülmektedir. Eserde bu yönüyle, edebiyattan ilahiyata, tarihten coğrafyaya kadar uzanan bütün disiplinlerde "şehir ve mimari"nin müşterek bir konuma sahip olduğu düşünülmektedir. Söz konusu iki kavramı odağa alarak bunların analizinin yapılması, eseri anlamlandırabilmenin zaruri gerekçesi sayılabilir. Çelebi'nin hayatı boyunca büründüğü roller ve "sebeb-i telif" olarak adlandırılabilecek rüya anlatısı, eserin yazım yöntemine ve içeriğine dair fragman halinde veriler sunar. Çalışma, bu veriler ışında "şehir ve mimari" odaklı bir analiz yaparak bu zaruriyeti giderme çabasındadır. Şehir Çelebi'nin seyredebileceği bir sahne konumundadır. Bazen içerisinde var olduğu bu sahne onun anlatımında geniş bir yer tutar. Onun "şehir" derken ne kastettiği, şehri hangi düzlem ve katmanlardan gördüğü sorularına cevap aranarak, şehri nasıl tasnif ettiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca şehir terkipleri dikkate alınarak, Çelebi'nin düşünce dünyasında şehre dair bakış açısı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Eserde farklı başlıklar kullanarak mimarlık tasnifini açık bir şekilde kaleme alan Çelebi'nin mimariyi nasıl vasıflandırdığı anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Yapılar hakkında kurduğu terkipler onun bakış açısını en sarih ifade eden veriler olduğu kabulüyle, bu terkipler anlam kategorilerine ayrılmış ve Çelebi'nin bakış açısı parça ve bütün ilişkisi içerisinde irdelenmiştir.
  • Master Thesis
    Aslında neyi konuşuyoruz: Türkiye'de cami tartışmalarına (2009-2013) yönelik bir söylem analizi
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2015) Taşar, Emin Selçuk; Düzenli, Halil İbrahim; Düzenli, Halil İbrahim
    Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 2009-2013 yılları arasında basılı medyadaki yayınlanan haber, köşe yazısı ve makalelerde yapılan cami tartışmalarını "mekan politikası" bağlamında bir söylem analizine tabi tutmaktır. Bu doğrultuda veriler üzerinden olabildiğince fazla soru üretilmeye çalışılmış, yapılan analizin ucu açık bırakılmıştır. Çalışmanın ana konstrüksiyonu; Genel bilgiler, Söylem Analizi ve bu bölüm içerisinde İstatistikî Verilerin Söyledikleri Üzerine, Medya ve Medya Aktörlerinin Mimari ile Olan İlişkileri Üzerine, Bir Aktarım Çeşidi Olarak Mekân Politikası, Değerlendirme ve Sonuç şeklinde altı bölüme ayrılmıştır. Genel Bilgiler bölümünde, Şakirin, Ataşehir Mimar Sinan, Çamlıca ve Sancaklar camileri olarak belirlenen yapıların, basılı medyadaki cami tartışmalarında mimarlık literatürü için önemi, temel bir takım noktalar referanslar alınarak vurgulanmış ve amaçlar belirlenmiştir. Tezin amacı ve kapsamının, 2009-2013 aralığında cami tartışmalarına konu olan metinlerin anlamlandırılabileceğine karar verilerek, bu tarihler arasındaki tartışmalardan yola çıkılarak bir takım istatistikler verilmiştir. Söylem Analizi bölümünde bir önceki bölümde anlatılan veriler daha açık hale getirilmiştir. Basılı medyanın hangi şekillerde tartışmaları sunduğu ve bunların görünürlük kalıplarının analizi yapılmıştır. Cami tartışmalarında camiye ait bilginin nasıl elde edildiği üzerinde durulmuştur. Belirlenen tarih aralığından yola çıkılarak basılı medyada tartışmaların nasıl cereyan ettiği istatistiklerle belirlenmiş ve bu istatistikler yorumlanmıştır. Cami tartışmalarında bahsi geçen camilere sadece değinen metinlerin, Medya ve Medya Aktörlerinin Mimari ile Olan İlişkileri Üzerine bölümünde ise bu metinlerin kurduğu ilişki ağları tartışılmıştır. Bir Aktarım Çeşidi Olarak Mekân Politikası bölümünde "mekân politikası" tanımlanmıştır. Ayrıca, yapılan bu tartışmalarda, köşe yazısı, makale ve röportajlarda en çok kullanılan kavramlar belirlenerek "mekân politikası" bağlamında tartışmaya açılmıştır. Değerlendirme ve Sonuç bölümünde ise başlangıçtaki amaçlar doğrultusunda sorulan sorulara verilen cevaplara dair değerlendirme ve öneride bulunulmuştur.
  • Book Part
    İlkeler, İhtiyaç Programı ve Gereklilikler
    (Klasik Yayınları, 2016) Bölük, Habibe Tuba; Düzenli, Halil İbrahim; Günenç, Ömer Faruk; Taşar, Emin Selçuk; Taşar, Emin Selçuk
    .
  • Article
    Türkiye’de Cami Gündemi, Medya ve Mimarlık (2009-2013): Şakirin, Mimar Sinan, Çamlıca ve Sancaklar Camileri Üzerine
    (2020) Taşar, Emin Selçuk; Düzenli, Halil İbrahim
    Türkiye’de Şakirin Camii ile başlayıp Ataşehir Mimar Sinan Camii iledevam eden, Çamlıca Camii projesi ile gündemde en fazla yer alan ve sonolarak Sancaklar Camii ile sürdürülen cami tartışmalarının basılımedyadaki niceliksel verileri üzerine toplu bir bakış, cami tartışmalarınıtoparlayıcı ve bilimsel bir zemine oturtucu işlev görebilir. 2009 yılı mayısayında Şakirin Camii, 2012 yılı temmuz ayında Ataşehir Mimar SinanCamii, 2013 yılı Kasım ayında Sancaklar Camii ibadete açılmıştır.Çamlıca’da büyük ölçekli bir caminin inşa edileceği ise 2012 yılı mayısayında kamuoyuyla paylaşılmıştır. İstanbul’da inşa edilen bu dört camiyleilgili 2009-2013 yılları arasında Türkiye medyasında, daha önce hiçolmadığı miktarda, haber yapılmış ve yazılar yazılmıştır. Dolayısıyla butarihsel aralık irdelenmeyi hak eden anlamlı bir dönem olaraktanımlanabilir. Makalede, yukarıdaki dört caminin konu edildiği 2009-2013 yılları arasında yayımlanmış 8000 basılı medya verisi üzerine birdeğerlendirme yapılmaktadır. Niceliksel verilerle oluşturulan grafiklerdekianlamlı değişimler yorumlanmış, 2009-2013 yılları arasında Türkiye’decami-mimarlık gündeminin siyasi ve ideolojik çerçevede kırılma noktaları,kritik eşikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Üzerinde durulması gereken enönemli eşik Çamlıca Camii’nin yapılacağının kamuoyuyla paylaşıldığı2012 yılı mayıs ayında olmuştur. Elde edilen bulgulara göre basılımedyadaki cami ve mimarlık tartışmalarını Çamlıca’dan önce ve sonraşeklinde ayrımlamak mümkün gözükmektedir. Yapılan veya sürdürülentartışmaların siyasetin gündemi ile fazlaca irtibatlı olduğu ortaya çıkmışve mimarlığın sadece tanımlı ve geçirgen olmayan bir alana sahipolmadığını, siyasi, ekonomik ve toplumsal ilişkilerin hepsiyle birlikteşekillendiği sonucuna ulaşılmıştır.