MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Ersun, Durmuş

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Dr. Öğr. Üyesi
Email Address
Main Affiliation
Department of Archaeology / Arkeoloji Bölümü
Status
Current Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

9

Articles

6

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 9 of 9
  • Article
    Bir Tekstil Ürünü ve İkonografik Obje Olarak Mappa Kullanımı
    (Düzce Üniversitesi, 2020) Ersun, Durmuş
    Mappa ketenden dokunan bir tekstil ürünüdür. Bir tekstil ürünü olmasının yanı sıra ikonografik amaçlı kullanımı da bilinmektedir. Çalışmada hem tekstil ürünü hem de ikonografik bir obje olarak mappa Roma Dönemi ve Geç Antik Çağ buluntu örnekleri aracılığıyla değerlendirilmektedir. Buluntuları oluşturan temel materyaller arasında heykeller, kabartmalar, lahitler, mozaikler ve tablolar yer almaktadır. Çoğunlukla literatür sözlüklerinde sınırlı olarak kendisine yer bulabilen mappanın bir tekstil ürünü olmasının ötesinde çeşitli anlamlar barındırdığı antik ve modern kaynaklar yardımıyla desteklenmektedir. Burada öncelikli olarak mappanın tanımı ve işlevine değinilmiştir. Akabinde arkeolojik buluntular yardımıyla ikonografik değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak ise mappa tekstil ürününe hem antik hem de modern kaynaklar aracılığıyla yüklenen özelliklerin desteklenip desteklenmediği irdelenmiştir.
  • Article
    Anadolu Kökenli Heykeltıraşlık Eserleri Üzerinde Görülen Himation ve Toga Giysileri
    (Amasya Üniversitesi, 2019) Ersun, Durmuş; Ersun, Durmuş
    Çalışmada günlük kullanımının dışında statünün bir göstergesi olarak giysilerin Yunan ve Roma Dönemi buluntu örnekleri üzerinden incelenerek ortaya konulması amaçlanmıştır. Buluntuları oluşturan temel materyaller arasında heykeller, kabartmalar, lahitler, mezar stelleri ve mozaikler yer almaktadır. Himation, bir Yunan elbisesidir. Toga ise sadece Roma vatandaşları tarafından giyilebilen bir elbisedir. Toganın Cumhuriyet Dönemindeki formu Yunanların himationu ile oldukça benzerdir. Romalıların bu tipteki togası araştırmacılar tarafından “Pallium/himation Tipinde Toga” olarak isimlendirilmiştir. Himation ve toga elbiseleri formları bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Yunanların himationu dikdörtgen kesime sahipken Romalıların togası dairesel kesimlidir. Türkiye’de bu kapsamda onbir adet pallium tipinde togalı heykel kayıt altına alınmıştır. Kayıt altına alınan örnekler “Pallium A, B ve C” isimleri altında değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmalarda Anadolu’da “Pallium A” tipinde bir örnek tespit edilememiştir. “Pallium B” tipinde üç, “Pallium C” tipinde ise beş örnek değerlendirilmiştir. Üç örnek ise gruplandırılamayan örnekler kapsamında ele alınmıştır. Himation ve toganın en erken formu birbirine oldukça yakındır. Bu nedenle tam olarak bir ayrıma varabilmek adına kayıt altına alınan eserlerden yola çıkılarak himation ve toga ayrımı irdelenmiştir.
  • Book Part
    Turgut Tokuş Koleksiyonundan Toga Giyimli Bir Heykel
    (Bilgin Kültür Sanat, 2019) Ersun, Durmuş; Alağöz, Umut
    Turgut Tokuş Koleksiyonundan Toga Giyimli Bir Heykel
  • Article
    Anadolu Medeniyetleri Müzesinden Toga Giyimli Bir Heykel
    (İnönü Üniversitesi, 2019) Ersun, Durmuş
    Toga, Roma vatandaşlığını karakterize etmektedir. Bu nedenle sadece Roma vatandaşlığına sahip kişiler tarafından giyilmiştir. Toga’nın MÖ 1. yüzyıl başlarından MS 5. yüzyıl sonlarına kadar dört farklı tipi bulunmaktadır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi koleksiyonu togalı heykeli ikinci tiptedir (Çizim 2). Heykel, 1990 yılında Ulus İşhanı önünde yapılan cadde kazısında bulunmuştur (Resim 1-3) . Öncelikli olarak toga’nın kökeni ve anlamı üzerinde durulmuştur. Akabinde heykel tanımlanmış ve elbise analizi yapılmıştır. Elbise analiziyle ilk defa Türkçe bir terminoloji oluşturulmuştur. Buradaki Türkçe terimler çok sayıda terzi ile görüşülerek şekillendirilmiştir. Son olarak ise hem Anadolu hem de Roma’dan örneklerle heykel tipolojik ve stilistik açıdan değerlendirilmiştir.
  • Book Part
    D. Ersun, “Development of Toga Statues in Anatolia”, içinde: Z. Gölen - İ. Serbestoğlu (Ed.) New Trend in Social and Liberal Sciences (2017) 341-352.
    (Gece Kitaplığı, 2017) Ersun, Durmuş
    Toga is a costume authentic to Roman citizens. The origin of the costume still preserves its' vagueness in both ancient and also in today's modern resources. As a result of the attributions to the ancient resources made by researchers, hypotheses centre upon the Etruscans. Today's researchers have initiated the development of the costume at the first quarter of the 1st century BC in light of the existing substantial sculpture work. 4 different types in costume can be seen from the 1st century BC until the end of the 4th century AC. The Toga dressed statues confiscated at Italian centred cities of Rome have been presented to the world of science with the work of H. R. Goette headed “Studien zu römischen Togadarstellungen”. Havé-Nikolaus Felicitas, on the other hand, has evaluated the toga dressed statues of Rome located in provinces over Greece with his work headed “Untersuchungen zu den kaiserzeitlichen Togastatuen griechischer Provenienz”. An oriented study of the development of the toga dressed statues have not yet been made in our day in Anatolia. With this study presented here, in light of the examples from Anatolia with the examples confiscated from the Italian centred cities of Rome and provinces over Greece; the periodical paralellism of the process of the typological and chronological development of the toga dressed statues from the 1st century BC until the 5th century AC have been put forth. Thus, another obscurity regarding Roman sculpture in Anatolia has been brought to light.
  • Article
    Bir Güç Göstergesi Olarak Sceptrum Kullanımı
    (Dumlupınar Üniversitesi, 2020) Ersun, Durmuş; Çetin Ersun, Aslı
    Çalışmada statünün bir göstergesi olarak sceptrumların Roma ve Bizans Dönemi buluntu örnekleri üzerinden incelenerek ortaya konulması amaçlanmıştır. Buluntuları oluşturan temel materyaller arasında heykeller, kabartmalar, sikkeler, yarı değerli taşlar ve tablolar yer almaktadır. Sembolik birer anlam taşıyan asaların Tarih Öncesi Çağlardan Roma ve Bizans Dönemi sonlarına kadar uzanan kullanımı var olan yazıtlar ve somut örnekler yardımıyla takip edilebilmektedir. Öncelikle asaların tarihsel süreç içerisindeki varlığına değinilmiş olup Roma ve Bizans Dönemindeki kullanımı çeşitleri örnekler yardımıyla ikonografik bağlamda değerlendirilmiştir. Akabinde Roma ve Bizans Dönemi buluntu örnekleri ışığında tipolojik bir yaklaşım getirilmiştir. Sonuç olarak ise antik, modern kaynaklar ve somut örnekler ışığında asaların işlevleri yorumlanmıştır.
  • Article
    Matiate (midyat) Yeraltı Şehri A-1 ve A-4 Mekanlarının İşlevine Yönelik Bir Değerlendirme
    (2021) Ersun, Durmuş
    Mardin iline bağlı Midyat ilçesi antik dönemde Matiate olarak isimlendirilmektedir. Tur Abdin bölgesinde konumlanan Matiate kenti ismine Asur kralı II. Assurnasirpal ve III. Salmanassar Dönemlerine tarihlenen metinlerde rastlanmaktadır. Matiate Yeraltı Şehri Midyat’ın Estel olarak isimlendirilen kısmında konumlanmaktadır. A-1 ve A-4 mekanları yeraltı şehrinin 1. alanında yer almaktadır. 1. alanda kazı ve temizlik çalışmaları 2020 ve 2021 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Yapılan kazı ve temizlik çalışmalarıyla her iki mekânın işlevine yönelik sonuçların elde edilmesi amaçlanmıştır. A-1 mekânında üzüm işliği düzeneğiyle birlikte depolama amacıyla kullanılan silolara yer verilmiştir. A-4 mekânında da depolama amacıyla kullanılan 7 adet mimari yapı elemanına yer verilmiştir. Çalışmada her iki mekânın üretime dayalı işlevi ve şırahane olarak kullanımı irdelenmiştir.
  • Book
    Küçük Asya
    (Midas Kitap, 2013) Ersun, Durmuş; Buruldağ, Erdinç