MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Toprak, Lokman

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Prof. Dr.
Email Address
lokmantoprak@artuklu.edu.tr
Main Affiliation
Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Status
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Sustainable Development Goals Report Points

SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.
Scholarly Output

30

Articles

12

Citation Count

4

Supervised Theses

4

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 30
  • Presentation
    GASTRONOMIC TOURISM (CULINARY TOURISM) AND TRADITIONAL FOODS: MARDIN
    (4 th International Conference on Engineerg and Natural Science, 2-6 May 2018, Abstract Book, 2018) Çelikel, Aslı; Akın, Mutlu Buket; Gürbüz, Semra; Toprak, Lokman; Toprak, Lokman; Gürbüz, Semra; Çelikel Güngör, Aslı; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
    Gastronomic tourism can be described as the trips made by tourists to experience local food and beverages. Because as it is thought that approximately one in four of the tourism expenses devote to food and beverage spending, gastronomic tourism is an important source of income for the people of the region. At this point, gastronomic tourism plays an important role in increasing the demand for some tourism attraction centers and in creating new attraction centers. In recent years, geographical indications in our country for traditional food, which is the most important compound of gastronomic tourism, have increased. Geographical indications encourage traditional production and the preservation of the tastes of local food and beverage. Mardin, which is one of the important touristic places of our country with its rich cultural structure and historical places, is among the provinces that has the priority in terms of gastronomic tourism according to the 2014 TUSAD report. Although there are more than 40 regional dishes in Mardin, where many different religions and people live together, only 5 of them have geographical indications. These are Mardin rib fills, Mardin kibe, Mardin sembusek, Mardin ikbebet and Mardin imlebes (almond candy). At this point, the introduction of other regional tastes unique to Mardin will contribute to the expansion of traditional food production and the improvement of gastronomy tourism. In this study, traditional foods and beverages in Mardin province were investigated.
  • Article
    Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Beden ve Kitle İndekslerine Etkisi (Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan Arasında Karşılaştırmalı Bir Çalışma)
    (2015) Hala Hassan El Sayed; Mona Mohamed El-shafei; Lokman Toprak; Toprak, Lokman; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
    Ergenlerde görülen beslenme alışkanlıkları ve uygulamaları veya yeme alışkanlıkları onların sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Alkolsüz içecekler, tatlı içecekler, fast food tüketiminin aşırı düzeylere varması alımı, meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, süt ürünleri ve diğer kalsiyum katkılı gıdaların yetersiz alımı; düşük düzeylerde egzersiz yapımı ile artan obezite oranları ile ortaya çıkan olumsuz sağlık sonuçları; bu yaş grubunun beslenme ve yaşam tarzı özelliklerini yeniden gözden geçirmelerinin bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu çalışma Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir araştırma olarak farklı kültürlerde ağırlık fazlalığı ya da eksikliğinde (BMI) üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma 450 öğrencinin (her bölgeden 150) beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkaracak bir anket formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. BMI (ağırlık / boy2 kg / m 2) ölçülmüş (tüm ölçümler çalışma bölgelerinde de aynı koşullar altında alınmıştır) ve göreceli ağırlık endeksi olarak kullanılmıştır. Sonuçlar Suudi Arabistanlı öğrencilerin yaklaşık yarısının (% 43.33) kilolu, Türkiye'deki numunelerin çoğunluğunun (% 75.3) normal kilolu olduğunu, Mısır'da ise özellikle kadın katılımcıların 50.67%'sinin kilolu olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan sonuçlar; bütün faydalarına rağmen kahvaltının en sık atlanan öğün olması gibi üniversite öğrencileri arasında pek çok sağlıksız beslenme alışkanlıkları olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını değiştirecek, sağlıklı gıda ve diyet çeşitliliğini tanıtacak; eğitim programları önermektedir.
  • Article
    Citation - WoS: 1
    Citation - Scopus: 1
    Determinants of the economic adaptation of refugees: the case of Midyat Camp
    (2021) Aljasem, Abdulnaser; Abedtalas, Musallam; Lokman Toprak, Wissam Aldien Aloklah, Abdulhamid Alawak, Şehmus Aykol; Toprak, Lokman; Abedtalas, Musallam; Al Jasem, Abdulnaser; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; Department of Management / İşletme Bölümü
    In the context of the bottom-up approach to development and poverty reduction, this is the first study to use the Sustainable Livelihood Approach (SLA), with a slight adjustment, to study the economic adaptation of refugees within camps. The object- ive of this study was to explore the factors affecting the economic adaptation of refugees in Midyat Refugee Camp in Turkey. The study used a focus group to help design the questionnaire that was subsequently used to collect data from a sample of 393 households in Midyat Camp. The data was used to estimate a Structural Equations Model. The findings indicated that the most important factors in deter- mining refugees’ economic adaptation are human capital, social capital and institutions.
  • Article
    INFLUENCE OF DIETARY HABITS OF UNIVERSITY STUDENTS ON BODY MASS INDEX (BMI) (A COMPARATIVE STUDY AMONG EGYPT AND SAUDI ARABIA AND TURKEY)
    (2015) Hala Hassan El Sayed; Mona Mohamed El-shafei; Lokman Toprak; Toprak, Lokman; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
    Ergenlerde görülen beslenme alışkanlıkları ve uygulamaları veya yeme alışkanlıkları onların sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Alkolsüz içecekler, tatlı içecekler, fast food tüketiminin aşırı düzeylere varması alımı, meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, süt ürünleri ve diğer kalsiyum katkılı gıdaların yetersiz alımı; düşük düzeylerde egzersiz yapımı ile artan obezite oranları ile ortaya çıkan olumsuz sağlık sonuçları; bu yaş grubunun beslenme ve yaşam tarzı özelliklerini yeniden gözden geçirmelerinin bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu çalışma Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir araştırma olarak farklı kültürlerde ağırlık fazlalığı ya da eksikliğinde (BMI) üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma 450 öğrencinin (her bölgeden 150) beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkaracak bir anket formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. BMI (ağırlık / boy2 kg / m 2) ölçülmüş (tüm ölçümler çalışma bölgelerinde de aynı koşullar altında alınmıştır) ve göreceli ağırlık endeksi olarak kullanılmıştır. Sonuçlar Suudi Arabistanlı öğrencilerin yaklaşık yarısının (% 43.33) kilolu, Türkiye’deki numunelerin çoğunluğunun (% 75.3) normal kilolu olduğunu, Mısır'da ise özellikle kadın katılımcıların 50.67%’sinin kilolu olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan sonuçlar; bütün faydalarına rağmen kahvaltının en sık atlanan öğün olması gibi üniversite öğrencileri arasında pek çok sağlıksız beslenme alışkanlıkları olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını değiştirecek, sağlıklı gıda ve diyet çeşitliliğini tanıtacak; eğitim programları önermektedir.
  • Article
    THE RELATION BETWEEN EMOTIONAL LABOR, JOB BURNOUT AND INTENTION TO TURNOVER: A RESEARCH ON TRAVEL AGENCY WORKERS
    (ECONOMIE ŞI SOCIOLOGIE / ECONOMY AND SOCIOLOGY, 2015) Toprak, Lokman, Gülseren Özaltaş Serçek, Ayhan Karakaş, Sadık Serçek; Toprak, Lokman; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
    The aim of this study is to show the relation between emotional labor, job burnout and intention to turnover of travel agency workers, and to develop appropriate suggestions in the light of obtained findings. For this aim, a survey is applied to travel agency workers which is one of the emotional labor- intensive jobs. According to the results of this research, emotional labor behaviors of travel agency workers influence job burnout negatively and their level of job burnout influences intention to turnover positively. However, any relation between emotional labor and intention to turnover was not found.
  • Presentation
    SAĞLIK VE BESLENME AÇISINDAN BAL
    (ANADOLU I. ULUSLARARASI MULTİDİSİPLİNER ÇALIŞMALAR KONGRESİ 28-29 Aralık 2018 – DİYARBAKIR TAM METİN KİTABI, 2018) Gürbüz, Semra; Toprak, Lokman; Gürbüz, Semra; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
    Honey is a natural food that has been known and consumed by people for thousands of years. Honey is composed of a large number of macro and micro components such as carbohydrates, water, enzymes, proteins, hormones, vitamins, organic and amino acids, phenolic compounds, pollen particles, essential oils, sterols. The physical and chemical composition of honey varies according to the botanical origin, the region where it is produced and the practical applications. In addition to the high nutritional value, it has been found from the studies that honey has antimicrobial, antioxidant, anti-inflammatory, antimutagenic and anticancer effects. It was aimed to assess the importance of honey in terms of nutrition and health in this study.
  • Master Thesis
    Mem Û Zîn'in Kürtçe Gerşuni El Yazmalarının Metin Kritiği, Tahlili ve Transliterasyonu
    (2024) Direkçi, Lokman; Toprak, Lokman; Toprak, Mehmet Sait; Toprak, Mehmet Sait; Syriac Language and Culture Programme / Süryani Dili ve Kültürü Programı; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
    Klasik Kürt Edebiyatı'nın başyapıt eserlerinden 'Mem û Zîn' mesnevisi/destanı, birçok kültürde tanınmış ve birçok dile çevrilmiş bir eserdir. Bu eserin Kürtçe Gerşuni varyantında yazılmış ve Arapça tercümesi yapılmış nüshaları, Berlin Devlet Kütüphanesi 'Sekiz Nolu Bölgesel Meselelerde Kurdo-Süryani Faaliyetleri' koleksiyonunda yer almaktadır. Bu el yazmaları, Süryaniler ile Kürtler arasındaki edebiyat, tarih ve diğer alanlarda birbirleriyle olan etkileşimi gösteren önemli bir kanıt niteliği taşımaktadır. Mezopotamya mozaiği olarak nitelendirilebilecek Mardin ilinde Süryanice, Arapça ve Kürtçe dillerini konuşan halkların bir arada yaşaması kültürel etkileşimin sürdürülmesine olanak sağlamaktadır. Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü, Süryani Dili ve Kültürü, Kürt Dili ve Kültürü ile Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalları açılmış olması, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin disiplinler arası çalışma yapmasına olanak tanımaktadır. 'Mem û Zîn'in Kürtçe Gerşuni El Yazmalarının Metin Kritiği, Tahlili ve Transliterasyonu' isimli çalışmamız/araştırmamız, disiplinlerarası bir çalışmayı gerekli kılmaktadır. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır: Birinci Bölüm: Mem 'u Zîn'in kültürel önemi, belli başlı nüshaları ile Berlin Devlet Kütüphanesindeki Mem û Zîn el yazmalarının tanıtımı ve Müstensih Eremya Şamir hakkında bilgiler verilecektir. İkinci Bölüm: Gerşunografi, Kürtçe Gerşuni literatürü ve Süryanice, Arapça ve Kürtçe dillerinin fonolojisi ve ortografisi hakkında özet bilgiler sunulacaktır. Üçüncü Bölüm: Sachau 344 ve Sachau 341 nolu el yazmalarının metin kritiği ve tahlili yapılacaktır. Dördüncü Bölüm: Sachau 344 ve Sachau 341 nolu el yazmalarının transliterasyonu yapılacaktır. Bu çalışmamızın neticesinde Süryani alfabesinin Kürtçe metin yazımında elverişli olup olmadığı tetkik edilmiş olacaktır. Anahtar Kelimeler: Mem û Zîn, Gerşuni, Kürtçe Gerşuni, Sachau 344, Sachau 341.
  • Master Thesis
    Destinasyon imajı, bütüncül imaj ve kişisel normatif inançların yeniden ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisi: Siirt ili örneği
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2022) Gün, Serkan; Toprak, Lokman; Toprak, Lokman; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
    Bu araştırmada Siirt ilini ziyaret eden turistler bağlamında destinasyon imajı, bütüncül imaj ve kişisel normatif inançların Siirt destinasyonunu yeniden ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda destinasyon kavramı, destinasyon imajı, bütüncül imaj, kişisel normatif inançlar, yeniden ziyaret etme niyeti ve Siirt iliyle ilgili literatür taraması yapılmıştır. Sonrasında Siirt destinasyonuna ziyarette bulunan 228 yerel turistle anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; destinasyon imajını meydana getiren algısal imaj, duygusal imaj ve davranışsal imaj ile bütüncül imaj ve kişisel normatif inançların Siirt destinasyonunu yeniden ziyaret etme niyeti üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu bulgusu elde edilmiştir. Yanı sıra, katılımcıların çeşitli demografik özellikleri doğrultusunda araştırma değişkenlerinde anlamlı farklılıklara rastlanmıştır.
  • Article
    Pro Poor Tourism in Mardin
    (International Journal of Communication Research, 2018) TOPRAK, Lokman; ABEDTALAS, Musallam; AYKOL, Şehmus; Toprak, Lokman; Aykol, Şehmus; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
    We did our best to meet the benefits of pro poor tourism based on a series of aspects. On the one hand, the theoretical studies which try to explore pro poor tourism as a concept, to define it, find its theoretical roots in the specialized literature referring to growth and development, and to evaluate the ability of tourism to be pro poor by using its own characteristics. On the other hand, the empirical studies, which are very scarce, tried to measure the role of tourism in poverty alleviation both at a macro and micro level. At the micro level, they studied the activities which had the formal task of being pro poor. However, no one tried to measure the extent to which tourism activities are pro poor by themselves, without any formal task or plan.
  • Article
    MARDİN'DE HALKIN TURİZM ALGISI
    (2015) Toprak, Lokman; Toprak, Lokman; Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
    Bu çalışmanın amacı sahip olduğu kültürel ve tarihi mirasıyla turizm için ilgi çekici bir destinasyon olan Mardin'de yaşayan halkın turist ve turizm algısını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen ve Mardin'de yaşayan 445 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla turizmin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerinin olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirildiği 27 maddelik bir veri toplama aracı geliştirilmiştir. Anket verilerinden yapılan analizlere göre şehir halkı bölgede turizm sektörünün gelişmesiyle ortaya çıkabilecek değişimler için pozitif yönde görüş belirtmişlerdir. Turizmi olumsuz yönleriyle algılayanların ise katılmıyorum noktasına yakın düzeyde görüş bildirdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca yine bölgede yaşayan insanlar turizmin en fazla ekonomik etkilerini daha sonra ise sosyal ve çevresel etkilerini önemsediklerini anket analiz sonuçlarından anlaşılmaktadır