MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Özdil, Yılmaz

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Dr. Öğr. Üyesi
Email Address
Main Affiliation
Kurdish Language and Culture Programme / Kürt Dili ve Kültürü Programı
Status
Former Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

8

Articles

2

Citation Count

0

Supervised Theses

5

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Master Thesis
    Kurtefîlm wekî cıh û amûrê bıkaranîna zımanê Kurdî
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2020) Özdil, Yılmaz; Özdil, Yılmaz
    Türkiye"de 1990"lı yılların baGında Kürt Dili önündeki yasal engellerin ortadan kalkması bu dilin son yirmi yılda sanatsal bir dil olarak yaygınlaGmasının önünü açmıGtır. 2000"li yılların baGından günümüze kadar bazı Türk ve Kürt yönetmenlerinin filmlerinde Kürtçe birincil ya da ikincil dil olarak kullanılmıGtır. Her ne kadar 2000"li yılların öncesinde Kürtçe birkaç filmde kullanılmıG olsa da, sosyo-politik Gartlara bağlı olarak, özellikle 2000"li yıllardan sonra Kürtçe yapılan filmler artmıGtır. Özellikle Türk Sineması ve Türkiye"deki Kürt yönetmenlerinin filmlerinde, Kürtçe"nin kullanılma biçimi ve konunun tarihsel seyri araGtırılmaya değerdir. Bu çalıGmamızda tarihi, sosyo-politik bir perspektif ile Türkiye"deki Kürtçe kısa filmleri analiz edip aGağıdaki sorulara cevap bulmaya çalıGtık: A) Kürt yönetmenlerinin Kürtçe kısa filmlerde Kürtçe"yi kullanma motivasyonu nedir? B) Söz konusu kısa filmlerde Kürt yönetmenler ile anadilleri arasındaki iliGki hangi yöntem ve motivasyon ile kurulmaktadır? C) Bir iletiGim aygıtı olarak sinema Kürt Dili"nin yaygınlaGmasında nasıl bir rol üstlenmektedir? ÇalıGmamız üç bölümden oluGmaktadır. Birinci bölümde, Türkiye"deki sinema üzerinde siyasetin etkisine yer vermekteyiz. ÇalıGmamız çerçevesinde gerekli verileri elde etmek amacıyla bir anket hazırladık ve ikinci bölümde söz konusu anketin metodu ve veri toplama yönteminden bahsettik. Üçüncü bölümde ise bu anketin sonuçlarının analizi yer almaktadır.
  • Master Thesis
    Self-oryantalîzm an jî oksîdentalîzm? : Temsîla "Rojava" ("Occident") di fîlmên Kurdî de
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2021) Özdil, Yılmaz; Özdil, Yılmaz
    Doğu ve Batı tarih boyunca iki ayrı düşünsel, kültürel ve toplumsal kutbun temsili olmuşlardır. Bilhassa aydınlanma sonrası Batı -Avrupa- açısından bu farklılaşma keskinleşmiştir. Doğu artık farklı bir coğrafi alanı tanımlamanın ötesinde üzerinde tahakküm kurulan, kontrol edilen bir coğrafyaya dönüşmüştür. Oryantalizm Batı'nın Doğu üzerindeki bu tahakkümünü meşrulaştıran ve kolaylaştıran bir entellektüel argümana dönüşmüştür. Doğu ve Batı ilişkileri hiyerarşik bi çerçeveye oturmuştur. Bu durum edebiyattan sanata birçok noktada etkisini hissettirmiş, Oryantalist diskur birçok yönden sanatsal üretimi etkisi altına almıştır. Sinemada da benzer şekilde, bu diskurun etkileri açıkça görülmüştür. Buna karşıt olarak gelişen Oksidentalizm bir yandan bu diskurun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya çalışırken, diğer yandan Batı'ya yönelik stereotipler oluşturmuştur. Bu çalışmada 2000li yıllarda büyük bir ivme kazanarak geniş kitlelere ulaşan Kürt sinemasında merkezi temalardan biri olan Batının nasıl bir imajla sunulduğu tartışılmıştır. Bu imajın oluşumunda etkili olan politik nedenler değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan Batı imajının söylemsel arka planı incelenmiştir.
  • Article
    Le rôle de la diaspora dans la naissance du cinéma kurde
    (Musée de l'Histoire de l'Imigration, 2014) Özdil, Yılmaz
  • thesis.listelement.badge
    La Construction Visuelle Des Identités Kurdes
    (Yayınlanmamış Doktora Tezi, Université Paris3 Sorbonne Nouvelle, 2013) Özdil, Yılmaz
  • Article
    Peywendiya Dîroka Polîtîk û Sînemaya Kurdî: Nêrînek li Fîlma Reşeba
    (Derwaze: Kurdish Journal of Social Sciences and Humanities, 2019) Özdil, Yılmaz
  • Master Thesis
    Sînemaya Hiner Saleem di çarçoveya Teorîya Auteurê da
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2022) Özdil, Yılmaz; Özdil, Yılmaz
    Sinema tarihinin başlangıcından (1895) günümüze kadar birçok sinema teorisi ortaya çıkmıştır, bunlardan birisi Auteur Teorisidir. Bu çalışmada Auteur Teorisi perspektifinden Hiner Saleem sineması incelenmiştir. Bu nedenle Auteur Teorisinin ortaya çıktığı dönemden ve etkili isimlerinden bahsedilmiştir. Fransız genç eleştirmenler, Cahiers Du Cinéma (Sinema Defterleri) dergisinde yazdıkları makalelerle ve La Nouvelle Vague (Yeni Dalga) akımı yönetmenleri, ticari sinemaya karşı yaptıkları filmlerle Auteur Teorisinin kuramsal çerçevesinin gelişmesini sağlamışlardır. Ayrıca Andrew Sarris ve Peter Wollen'ın Auteur Teorisi hakkındaki görüşleri ortaya konulmuştur. Bu çalışma Hiner Saleem sineması ile sınırlandırılmıştır. Hiner Saleem en üretken Kürt yönetmenlerinden biridir ve son 20 senede 12 uzun-metraj film çekmiştir. Filmlerini çekmek için Fransa, Ermenistan, Türkiye ve Kürdistan gibi farklı yerlerden finansman bulmuş ve bu filmlerde çeşitli diller kullanmıştır. Fakat buna rağmen tüm filmlerinde estetik ve anlatısal olarak ortak noktalar vardır. Bu çalışmada Hiner Saleem sinemasının hem biçemsel özellikleri hem de tematik özellikleri Auteur Teorisinin ilkeleri doğrultusunda sorgulanmıştır. Hiner Saleem'in Auteur bir yönetmen olup olmadığı sorusunu cevaplamaya çalıştık. Bu yüzden yönetmenin öz yaşam öyküsüne ve sinemasının gelişimine odaklanıldı. Bu çalışma iki bölümden oluşmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde Auteur kuramının tarihsel gelişiminden bahsedilmiş; ikinci bölümde de Hiner Saleem sinemasınn analizi yapılmıştır.
  • Master Thesis
    Vegêran dı sînemaya Şewket Emîn Korkî de
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2021) Özdil, Yılmaz; Özdil, Yılmaz
    2006 yılında Şewket Emin Korki'nin uzun metrajlı ilk filmi (Derbazbûn Ji Xubarê) çekilip gösterime girdiği zaman, bu Güney'deki Kürt Sineması için yeni bir sürecin başlangıcı olacaktı. Çünkü film büyük bir sanatsal değere sahipti. Bu durum filmin 58 tane uluslararası ödülü almasındaki etken oldu. Daha sonra ise, 2012 yılına Şewket Emin Korki, üç filmin ve yüzden fazla ulusalararası ödülün sahibi olacaktı. Sinemadaki bu başarısı elbette ona ait bir takım özelliklerden ileri gelmektedir. Bu özelliklerden de sinemasında tatbik ettiği anlatının şekli ve türü öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmamızda anlatı biliminin dinamiklerine, edebiyattaki tekâmülüne, teknik alanda sinemada nasıl yer edindiğine değineceğiz. Bu, Şewket Emin Korki sinemasında yer edinen anlatının türü, şekli ve araçlarını tanımamız için önemli bir yol olacaktır. Onun her üç filmi, Derbazbûn Ji Xubarê (2006), Kick Off (2007), Bîreweriyên Ser Kevir (2013), senaryoları ile birlikte, analizlerimizi yapmak için bu tezin temel materyalleri olacaktır. Teorik çerçeveden sonra Kürt Sinemasında belli başlı birkaç anlatı türünden bahsedeceğiz. Bu da, Şewket Emin Korki'nin anlatı bilimi açısında Kürt Sinemasındaki yerini daha iyi tanımamıza yardımcı olacaktır. Analiz kısmında da Şewket Emin Korki sinemasını beş açıdan (kamera, cih, karekter, örgü, içerik) değerendireceğiz.
  • Master Thesis
    Rengvedana bîra kolektîf di sînemaya Kurdî de: Temsîla Enfalê
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2022) Özdil, Yılmaz; Özdil, Yılmaz
    Sinema görsel bir sanat olarak toplumlardan ve toplumsal ilişkilerden istifade eder. Her bir toplumun siyasi, kültürel ve ekonomik özellikleri, belirli ya da belirsiz bir şekilde, o toplumun sinematografik temsillerinde önemli bir rol oynar. Her film göstermiş olduğu ya da gizlediği şeyler vasıtasıyla kendi toplumunun tahammül sınırları ve o toplumun düşünüş biçimleri hakkında önemli bilgiler sunar. Bu çalışmamızda aşağıdaki sorulara cevap bulmaya çalışacağız. Acaba geleceği düşünüş biçimi olarak kolektif hafıza Kürt Sineması'nda nasıl yansıtmaktadır? Bellek, hafıza, travma, unutma, kültür ve ötekileştirme gibi kolektif hafızanın üzerinde inşa edildiği kavramlar toplumsal kimliklerin oluşumunda ne gibi rollere sahiptir? Kolektif hafızanın sinemada yeniden oluşturulması çabaları tarih yazımıyla hangi açıdan ilişkilendirilir? Bu çalışmayı iki açıdan önem arz etmektedir. İlk olarak geçmişle yüzleşme ya da geçmişle hesaplaşma toplumların iyileşmesi ve buna dair farkındalığı açısından, özellikle de Kürtler gibi topluluklar için oldukça önemlidir. İkinci olarak, sinema Kürtler tarafından diğer iletişim araçları gibi alternatif bir tarih yazımının aracı olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı, her bir Kürt filminin ortak bir gelecek tahayyülünün, başka bir deyişle kolektif hafızanın ulusalcı bir konsepti olarak "ulusal Kürt kimliği"nin şantiyesi olduğu söylenebilir. Bu çalışma, Kürt Sineması'nın kolektif hafızayı yeniden üretme ve muhafaza yöntemlerinin ortaya çıkarılması amaçlamaktadır. Çalışmada, konusu "Enfal Katliamı" olan iki belgesel ve dört sinema filmi tematik ve söylemsel açıdan incelenecektir.