Kaçar, Semra
Loading...
Name Variants
Kacar, S.
Semta Kaçar
Semra Kaçar
Kacar, Semra
Kacar, Semta
kaçar semra
Kaçar Semra
Semta Kaçar
Semra Kaçar
Kacar, Semra
Kacar, Semta
kaçar semra
Kaçar Semra
Job Title
Profesör
Email Address
semrakacar21@gmail.com
Main Affiliation
Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Status
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Sustainable Development Goals Report Points
SDG data could not be loaded because of an error. Please refresh the page or try again later.

Scholarly Output
54
Articles
31
Citation Count
0
Supervised Theses
1
53 results
Scholarly Output Search Results
Now showing 1 - 10 of 53
Article Citation - WoS: 1Citation - Scopus: 1Seasonal effect on fatty acid composition in phospholipid classes and triacylglycerols of male Capoeta umbla(CSIC Consejo Superior de Investigaciones Cientifica, 2023) Kaçar, Semra; Kayhan Kaya, Hacer; Başhan, Mehmet; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüThe seasonal changes in muscle tissue, total lipids and fatty acid composition of phospholipids (PL), triacylglycerol (TAG), and phospholipid classes of male Capoeta umbla were investigated in this study. Phosphatidylcholine (PC), phosphatidylethanolamine (PE), phosphatidylinositol (PI), and phosphatidylserine (PS) were identified as the major phospholipids (PLs) in the muscle tissue (PS). Triacylglycerols showed high contents of MUFA, 14:0, 16:1n-7, 18:1n-9, 18:2n-6, and 18:3n-3; while phospholipids presented high contents of AA, DHA, and 18:0. Myristic acid, 16:1n-7, 18:1n-9, monounsaturated fatty acids (MUFA), linoleic acid (18:2n-6), and linolenic acid (18:3n-3) were shown to be present in larger concentrations in TAG than in PL classes. In PL classes, 16:0, 18:0, arachidonic acid (20:4n-6) (AA), eicosapentaenoic acid (EPA) (20:5n-3), docosahexaenoic acid (DHA) (22:6n-3) and polyunsaturated fatty acid (ΣPUFA) were higher than the TAG fraction. The fatty acid composition of total lipid and lipid classes (TAG and PL) were affected by the seasonal variations and lipid fraction.Presentation Acanthus dioscoridis L. var. dioscoridis’ in total yağ asidi, fosfolipit ve triaçilgliserol kompozisyonlarının belirlenmesi(2014) Keskin, Cumali; Kaçar, Semra; Kaçar, Semra; Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüÖzet: Yağ asitleri fosfolipitler, trigliseritler ve monogliseritler gibi lipitlerin temel bileşenleridir. Doymuş, tekli doymamış veya çoklu doymamış olabilirler. Acanthus dioscoridis’in total lipit, fosfolipit ve triaçilgliserol yağ asidi kompozisyonları gaz kromatografisi (GC) ile belirlendi. A. dioscoridis’in total lipit ve TLC yöntemiyle ayrılan fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonlarında 9 farklı yağ asidi tespit edildi. A. dioscoridis’in toprak üstü kısımlarından ekstrakte edilen total lipit, fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonlarından elde edilen metil esterlerinde; doymuş yağ asitleri içinde C14:0, C15:0, C16:0, C17:0 ve C18:0 tekli doymamış yağ asitleri içinde C16:1ω-7 ve C18:1 ω-9, çoklu doymamış yağ asitleri içinde C18:2ω-2 ve C18:3 ω-3 temel bileşenler olarak belirlenmiştir. Total lipit, fosfolipit ve triaçilgliserolde sırasıyla doymuş yağ asitlerinden majör bileşen olarak palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0) ve miristik asit (C14:0) tespit edildi. Total doymamış yağ asitleri (∑SFA) (%42.66) en fazla fosfolipit fraksiyonunda saptandı. Oleik asit (C18:1n-9) (%26.33) en fazla triaçilgliserol fraksiyonunda tespit edildi. Palmitoleik asit (C16:1n-7) (%13.67) ve total MUFA (%40.00) oranı; triaçilgliserol fraksiyonunda diğerlerine oranla belirgin miktarda yüksek bulundu. Temel yağ asitlerinden linoleik asit (C18:2n-6) (%16.26) ve linolenik asit (C18:3n-3) (%35.25) yüksek oranda total lipitte saptandı. Total doymamış yağ asitleri (∑PUFA) en fazla total lipitte (%51.51) diğer taraftan en düşük triaçilgliserol fraksiyonunda (%35.45) saptandı. Sonuç olarak A. dioscoridis’in total lipit, fosfolipit, triaçilgliserol fraksiyonlarının kalitatif olarak benzer olduğu fakat kantitatif olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.Article Citation - WoS: 0The Effects of Various Diets on the Growth and Reproduction of Modicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940) (Orthoptera: Gryllidae)(KAHRAMANMARAS SUTCU IMAM UNIV, 2018) Kaçar, Semra; Bashan, Mehmet; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüThe effects of various diets on the growth and reproduction of Modicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940) were investigated. The method, based on rearing of the insects on a new diet prepared by discarding one of components from known chemical diet under laboratory condition was used in this study. For this, nymphs were reared separately on three different diets such as stock culture medium containing lettuce, fat-free artificial diet and artificial diet containing wheat germ oil until reaching the adult stage. Average body weights in 30-days old nymphs and 60 days old male and female nymphs and 90-days old male nymphs reared on lettuce were higher than those reared separately on two synthetic diets. But average body weights of nymphs reared on fat-free artificial diet and artificial diet containing wheat germ oil were similar. Insects were reared successfully through two generations on fat-free artificial diet. The hatching percentage of eggs laid by the females reared together with the males on fat-free diet containing vitamin E and wheat germ oil were similar to each other. According to these results, M. truncatus reared on fat-free artificial diet can successfully grow and reproduce.Article Chondrostoma regium'un Kas ve Gonad Dokusu Total Lipit, Fosfolipit ve Triaçilgiserol Yağ Asidi Kompozisyonu(2018) Kaçar, Semra; Mehmet Başhan; S Ahmet Oymak; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüBu çalışmada, bir tatlı su balığı olan Chondrostoma regium'nın kas ve gonad lipitleri, gaz kromatografisi ile incelendi. En önemli yağ asitleri; doymuş yağ asitlerinde (DYA); palmitik asit (C16:0) (% 23.29-26.58) ve stearik asit (C18:0) (% 9.69-11.33), tekli doymamış yağ asitlerinde (TDYA); oleik asit (C18:1n-9) (% 16.91-19.96) ve palmitoleik asit (C16:1n-7) (%5.30-8.76), n-6 aşırı doymamış yağ asitlerinden (ADYA); arakidonik asit (C20:4n-6) (% 4.45-9.32) ve n3 aşırı doymamış yağ asitlerinden (ADYA), eikosapentaenoik asit (C20:5 n-3, EPA) (% 3.42-11.56) dokosahekzaenoik asit (C22:6n-3, DHA) (% 4.20-13.10) idiPresentation Dişi Chondrostoma regium (Heckel, 1843) (Osteichthyes: Cyprinidae)’un kas ve gonat dokusu yağ asitlerinin içeriği.(2010) Kaçar, Semra; Başhan, Mehmet; Oymak, Ahmet; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüAmaç: Atatürk Baraj Gölü'nde yaşayan Chondrostoma regium (Heckel, 1843]'nın kas ve gonat dokularının total lipit miktarı ile total lipit, triaçilgliserol ve fosfolipit fraksiyonlarındaki yağ asidi içeriğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada kullanılan balık örnekleri 2008 yılı kasım ayında Atatürk Baraj Gölü'nden balıkçı ağı ile toplandı. Balıkların gonat ve dorsal kasları taze olarak alınıp yaş ağırlıkları saptandıktan sonra; kloroform -metanol (2:l) karışımına konularak, -20 oC'de muhafaza edildi. Kas ve gonat dokuları, kloroform -metanol (2:1) karışımında homojenize edildi. Protein, karbonhidrat ve amino asitler gibi lipit olmayan safsızlıklar % 0.88'lik KCI ile yıkanarak uzaklaştırıldı. Total lipitler, gravimetrik olarak belirlendi. Örneklerdeki total lipitler, ince tabaka kromatografisi ile fosfolipit ve triaçiIgliserol fraksiyonlarına ayrıldı. Fraksiyonlarda ki yağ asitleri, asitli metanolde kaynatılarak metil esterlerine dönüştürüldü. Yağ asitlerinin yüzde içeriği, gaz kromatografi ile analiz edildi. Balıkların yağ asitlerinin yüzdelerinin karşılaştırılmasında SPSS 12 bilgisayar program uygulandı. Yağ asidi yüzdelerinin karşılaştırılmasında, tek yönlü varyans analizi (ANOVA] uygulandıktan sonra, farklılıklar TUKEY HSD testi ile belirlendi. Bulgular: Chondrostoma regium'un kasındaki total lipit, yaş ağırlığa göre 0.92, gonatta ise I.77 gr /100 gr olarak tespit edildi. Kasın total, fosfolipit ve triaçilgliserol fraksiyonlarının analizlerinde doymuş yağ asitleri içinde en çok palmitik (C16:0) (% 23.29 -26.58), stearik (C18:0) (%9.69 - 11.33), tekli doymamış yağ asitlerinde oleik (Cl8:ln-9) (%16.97-19.96) ve palmitoleik (16:1n-7) (% 5.30-8.76), çoklu doymamış yağ asitleri içinde eikosapentaenoik asit (20:5n-3) (%6.19-11.56) ve dokosahekzaenoik asit (C22:6n-3) (%4.20-13.10) asit saptandı. Balığın gonatlarında C16:0, %23.38- 25.67; C18:0, %3.42-5.97; C18:1n-9, %19.16-28.56; C16:1n-7, %12.00-13,87; 20:5n-3, %3.42-5.99; 22:6 n-3, %5.91-12.07. kas lipitlerinde n-3/n-6 oranı 1.3-3.0, gonatta 1.1-1.7 olarak bulundu. Sonuç: balığın kas ve gonat lipitlerinin triaçilgliserollerinde, diğer çoğu tatlısu balıklarında olduğu gibi en çok doymuş yağ asitleri ile tekli doymamış yağ asitleri; fosfolipitte ise çoklu doymamış yağ asitleri belirlendi.Article Modicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940)’un (Orthoptera: Gryllidae) Büyümesi ve Üremesi Üzerine Değişik Besinlerin Etkileri.(2018) Kaçar, Semra; Başhan, Mehmet; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüModicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940)’un büyümesi ve üremesi üzerine çeşitli besinlerin etkileri araştırıldı. Bu çalışmada, yapısı kimyasal olarak bilinen besinden herhangi bir bileşenin çıkartılmasıyla hazırlanan yeni bir besinle böceğin laboratuvar koşullarında yetiştirilmesine dayanan metot kullanılmıştır. Bunun için, nimfler ergin oluncaya kadar maruldan oluşan stok kültür ortamı, yağsız ve buğday tohum yağı içeren sentetik besinler olmak üzere üç farklı besin ortamında yetiştirilmiştir. Marulla beslenen nimflerin 30. günde ortalama vücut ağırlıkları ile dişi ve erkek nimflerin 60. gündeki ve erkeklerin 90. gündeki ortalama ağırlıkları; diğer iki sentetik besinle beslenenlerden yüksek olurken, yağsız ve buğday tohum yağlı sentetik besinlerle beslenen örneklerin ortalama vücut ağırlıkları benzer bulunmuştur. Böceklerin, yağsız yapay besinle iki nesil başarılı bir şekilde büyüdükleri gözlenmiştir. E vitamini içeren yağsız besin ve buğday tohum yağı içeren besinlerde dişilerin bıraktığı yumurtalardan nimf çıkış yüzdesi birbirine yakın olmuştur. Bu sonuçlara göre M. truncatus yağsız sentetik besin üzerinde büyüyüp üreyebildiği görülmüştür.Article Modicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940)’un (Orthoptera: Gryllidae) Büyümesi ve Üremesi Üzerine Değişik Besinlerin Etkileri(2018) Kaçar, Semra; Mehmet Başhan; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüModicogryllus truncatus (Tarbinsky, 1940)’un büyümesi ve üremesi üzerine çeşitli besinlerin etkileri araştırıldı. Bu çalışmada, yapısı kimyasal olarak bilinen besinden herhangi bir bileşenin çıkartılmasıyla hazırlanan yeni bir besinle böceğin laboratuvar koşullarında yetiştirilmesine dayanan metot kullanılmıştır. Bunun için, nimfler ergin oluncaya kadar maruldan oluşan stok kültür ortamı, yağsız ve buğday tohum yağı içeren sentetik besinler olmak üzere üç farklı besin ortamında yetiştirilmiştir. Marulla beslenen nimflerin 30. günde ortalama vücut ağırlıkları ile dişi ve erkek nimflerin 60. gündeki ve erkeklerin 90. gündeki ortalama ağırlıkları; diğer iki sentetik besinle beslenenlerden yüksek olurken, yağsız ve buğday tohum yağlı sentetik besinlerle beslenen örneklerin ortalama vücut ağırlıkları benzer bulunmuştur. Böceklerin, yağsız yapay besinle iki nesil başarılı bir şekilde büyüdükleri gözlenmiştir. E vitamini içeren yağsız besin ve buğday tohum yağı içeren besinlerde dişilerin bıraktığı yumurtalardan nimf çıkış yüzdesi birbirine yakın olmuştur. Bu sonuçlara göre M. truncatus yağsız sentetik besin üzerinde büyüyüp üreyebildiği görülmüştür.Article Capoeta trutta’nın Kas ve Karaciğer Dokusu Total Lipid Fosfolipit ve Triaçilgliserol Yağ Asidi Kompozisyonu Capoeta trutta’nın yağ asitleri(2017) Kaçar, Semra; Başhan, Mehmet; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüBu çalışmada, Atatürk Baraj Gölü'ndeki Capoeta trutta'nın lipid içeriği ve total lipid, fosfolipit (PL), triaçilgliserol (TAG) yağ asidi profili incelendi. Major doymuş yağ asitleri (DYA) palmitik (C16:0) ve stearik (C18:0) asittir. Oleik asit (C18:1n-9) ve palmitoleik asit (C16:1n-7) belirgin tekli doymamış yağ asitleri (TDYA)'ndendir. Her iki dokuda dominant çoklu doymamış yağ asitleri(ÇDYA) eikosapentaenoik asit (EPA, C20:5n-3) ve dokosaheksaenoik (DHA, C22:6n-3) asittir. ?DYA, ?TDYA ve ?ÇDYA oranlarının dağılımları fosfolipit (PL) ve triaçilgliserol (TAG) fraksiyonları arasında farklı bulunmuştur. TAG, PL'ye oranla daha az oranda ?ÇDYA içerirken, daha fazla oranda ?TDYA ve ?DYA içermiştir. Kas dokusunda, n-3/n-6 oranı 5.95 bulunmuştur. C. trutta içerdiği n-3 yağ asitleri ve n-3/n-6 oranı ile ekonomik olarak önemlidirArticle Citation - WoS: 13Citation - Scopus: 12Fatty Acid Composition of Root and Shoot Samples of Some Astragalus L. (Fabaceae) Taxa Growing in the East and Southeast of Turkey(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2013) Keskin, Cumali; Keskin, C.; Kaçar, S.; Kaçar, Semra; Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüThe fatty acid compositions of root and shoot samples of some Astragalus L. (Fabaceae) taxa [A. gossypinus Fisch.] A. amblolepis Fisch.] A. edmondi (Kuntze) Sheld.] A. tigridis Boiss.] A. aleppicus Boiss.] A. suberosus Banks & Sol. subsp. suberosus Banks & Sol.] A. gummifer Labill.] A. diphtherites Fenzl var. diphtherites Fenzl, and A. gymnalopecias Rech.f.] growing in the east and southeast of Turkey were determined by gas chromatography. Astragalus species contained palmitic (C 16:0) (20.13%-53.8%), linoleic (C 18:2ω- 6) (13.25%-41.06%), oleic (C 18:1ω-9) (5.78%-25.7%), linolenic (C 18:3ω-3) (6.1%-22.89%), and stearic acid (C 18:0) (5.16%-13.1%) in the roots and linolenic (8.9%-51.42%), palmitic (20.16%-44.88%), linoleic (7.34%-27.57%), oleic (2.45%-17.91%), and stearic acid (4.28%-8.31%) in the shoots as major components. In this study the fatty acid composition of Astragalus species showed uniform fatty acid patterns. Palmitic and stearic acids were the major saturated and linoleic and linolenic acids were the major unsaturated fatty acids in the roots and shoots. © TÜBİTAK.Article Citation - WoS: 1Citation - Scopus: 2Comparative Study of Lipid and Fatty Acid Profile in Liver Tissues of Male and Female Silurus triostegus During the Catching Seasons(2021) Kaçar, Semra; Başhan, Mehmet; Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik BölümüIn this study, seasonal variations of total fatty acid (FA), phospholipid (PL) and triacylglycerol (TAG) compositions in liver tissues of catfish (Silurus triostegus) were investigated. Samples of S. triostegus were obtained from Atatürk Dam Lake, Turkey, in two month periods during one year as from May. The major components were palmitic acid (16:0), stearic acid (18:0), oleic acid (18:1n-9), palmi toleic acid (16:1n-7), docosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3) and arachidonic acid (AA, 20:4n-6) in total lipid, 16:0, 18:0, 18:1n-9, eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5n-3), DHA and AA in PL, 16:0, 16:1n7, 18:1n-9, linoleic acid (LA, 18:2n-6), AA, EPA, DHA and docosapentaenoic acid (22:5n-3) in TAG extracted from the liver of S. triostegus in all seasons. N-3/n-6 ratio was found 2.00-2.61 in females, 1.15-2.75 in males in total lipid. The highest lipid content was found in May (2.39%) in the females. In the males, the highest level was found in September (2.91%). In TAG fraction, the component with the lowest ratio in both sexes’ TAG is PUFA. In PL fraction, SFA, MUFA, and PUFA percentages were found at similar rates in both sexes in all months.