MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Kaçar, Semra

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Kacar, S.
Job Title
Profesör
Email Address
semrakacar21@gmail.com
Main Affiliation
Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Status
Website
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

46

Articles

23

Citation Count

0

Supervised Theses

1

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 44
  • Book Part
    CYPRINUS CARPIO GONAT DOKUSU YAĞ ASIDI IÇERIĞININ MEVSIMSEL DEĞIŞIMİ
    (2021) Kaçar, Semra; Başhan, mehmet
    Cyprinus carpio, dünyada hemen hemen her yerde bulunan hızlı büyüyen ve üreme yeteneği iyi olan, eti lezzetli tatlısu balığıdır. Sazan balığı göllerde, kanallarda ve sakin akan sularda yaşar. Hayvansal ve bitkisel besinlerle beslenir. 3-30 o C sıcaklıkta yaşarlar. Kışın toplu olarak kendilerini çamura gömerler ve kış uykusuna yatarlar. Nisan-haziran ayları arasında yumurtlarlar (Geldiay ve Balık 1996). Kimyasal yapısı itibariyle, balık eti mükemmel bir gıdadır. Esansiyel amino asitlerini dengeli bir şekilde bulundurması, vitamin ve mineral bakımından zengin olması, kolesterol içeriğinin düşük olması, balık etinin önemini artırmaktadır. Bununla birlikte beslenme açısından balık etinin önemini artıran en önemli özellik; balık yağının yağ asidi içeriği özellikle de omega-3’ten kaynaklanmaktadır (Ackman ve Ratnayake 1989). Balık yağlarında bulunan omega-3 serisi yağ asitlerinin, kalp ve damar, depresyon, hipertansiyon, mafsal iltihabı ve kanser gibi bazı önemli rahatsızlıklarda faydalı olduğunun anlaşılmasından sonra balıkların yağ asitleri kompozisyonuna olan ilgi son yıllarda giderek artmıştır. Balıklar, lipitleri yağ dokusunda depo eden memelilerin aksine, daha çok iskelet kası ve karaciğer dokusunda depo ederler (Neuhaus ve Halver 1969). Balıklarda depolanan bu lipitlerin bir kısmı hayvanın fizyolojik durumu ve çevre koşullarında meydana gelen değişmelere göre gereksinim duyulan kısımlara nakledilir (Johansson ve ark. 2000). Balıkların yağ asidi bileşimindeki mevsimsel değişim; besin, sıcaklık gibi birçok faktörle ilgili olmasına rağmen en belirgin değişim üreme döneminde görülmektedir. Gamet oluşumu ve gelişimi için kullanılacak lipidin büyük kısmı üreme evresinden önce balık türüne göre kas, karaciğer ve karın gibi yerlerde depo edilmektedir (Kiessling ve ark. 1989). Üreme, adaptasyon, büyüme ve gelişme gibi besleme ve balık biyolojisi ile ilgili konular üzerine çalışırken de balığın yağ asidi bileşimini bilmek oldukça önemlidir. Bu çalışmada Atatürk Baraj Gölü’nden toplanan C. carpio’nun gonat dokusu total lipit, fosfolipit (PL) ve triaçilgliserol (TAG) yağ asitleri içeriğinin mevsimsel değişimlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
  • Presentation
    Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)’nun kas dokusu yağ asidi içeriğinin mevsimsel değişimi.
    (2014) Kaçar, Semra; Başhan, Mehmet; Oymak. Ahmet
    Giriş: Cyprinus carpio, dünyada hemen hemen her yerde bulunan hızlı büyüyen ve üreme yeteneği iyi olan, eti lezzetli tatlısu balığıdır. C. carpio Atatürk Baraj Gölü'nde belirlenen ekonomik olarak öneme sahip bir balık türüdür. Balık eti, insanlar için besleyici bir besindir. Balık etinde bulunan yağ asitlerinin insan sağlığı için sayısız faydaları vardır. Balık yağında bulunan EPA ve DHA gibi n-3 yağ asitleri, plazma kolesterolünün artmasını engellerler, kardiovasküler hastalıkları önlerler, öğrenme kabiliyetini geliştirirler ve görme fonksiyonlarını etkilerler. Bu çalışmada Atatürk Baraj Gölü'nde yaşayan dişi Cyprinus carpio'nun kas dokusunun yağ asidi içeriğinin mevsimsel değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereçler ve Yöntemler: Çalışmada kullanılan balık örnekleri Mayıs (2008) ile Mart (2009) dönemlerinde Atatürk Baraj Gölü'nden balıkçı ağı ile toplandı. Dişi balıkların dorsal kasları taze olarak alınıp yaş ağırlıkları saptandıktan sonra; kloroform-metanol (2:l) karışımına konularak, -20 0C'de muhafaza edildi. Analizi yapılacak kas dokuları, kloroform-metanol (2: l) karışımında homojenize edildi. Protein, karbonhidrat ve amino asitler gibi lipit olmayan safsızlıklar % 0.88'lik KCl ile yıkanarak uzaklaştırıldı. Çözücü içindeki lipitler, asitli metanolde kaynatılarak, hidrolizlenen yağ asitlerinin, metil esterlerine dönüştürülmesi sağlandı. Yağ asiti metil esterleri, 3 kez 5 ml. hekzan kullanılarak ekstrakte edildi, Yağ asitlerinin yüzde içeriği, gaz kromatografi ile analiz edildi. Balıkların yağ asitlerinin yüzdelerinin karşılaştırılmasında SPSS I2 bilgisayar program uygulandı. Yağ asidi yüzdelerinin karşılaştırılmasında, tek yönlü varyans analizi uygulandıktan sonra, farklılıklar TUKEY HSD testi ile belirlendi. Bulgular: C. carpio'nun kasında doymuş yağ asitleri (SFA) içinde en çok palmitik (Cl6:0) (%21.l2- 30.76), tekli doymamış yağ asitlerinden (MUFA) oleik (Cl8:ln-9) (%18.90-29.33) ve çoklu doymamış yağ asitlerinden (PUFA) ise arakidonik asit (AA, 20:4n-6) (%2.96-8.14) ve eikosapentaenoik asit (EPA, C20:5n-3) (%3.68-6,05) ile önemli n-3 yağ asitlerinden olan dokosaheksaenoik asit (DHA, C22:6n-3) (%6.43-13.61) yıl içerisinde yüksek miktarda bulunmuştur. Temel yağ asitlerinden olan ve besinle alınan linoleik asit (C l8:2n-6) (%3.l8-4.57) ile linolenik asit (C l8:3n-3) (%0.75-3,ll) oranında bulunmuştur. n3/n-6 oranları (l.l5-2.50) olarak tespit edilmiştir. Sonuç ve Tartışma: Bu çalışmada; farklı dönemlerde Atatürk Baraj Gölü'nden toplanan dişi C carpio'nın kas dokusu yağ asitlerinin mevsimsel değişimi incelenmiştir. ∑SFA miktarı, üremeden sonraki dönem olan temmuz ayında artmıştır. ∑MUFA miktarı üremeden önceki mart ve üreme dönemindeki mayıs aylarında artmıştır. ∑PUFA miktarı en yüksek kasım ayında bulunmuştur. n-3/n-6 oranı ise en fazla ocak ayında saptanmıştır. Sonuç olarak, C. carpio'nun kas dokusunun kalitatif yağ asidi içeriği benzer bulunmuşsa da kantitatif olarak bazı farkların olduğu, yüksek n-3/n-6 oranına sahip olması nedeniyle önemli bir besinsel kaynak olduğu söylenebilir.
  • Article
    Determination of fatty acid compositions of total lipid, phospholipid and triacylglycerol fractions of aboveground parts of four species of the genus Hyoscyamus.
    (2016) Kaçar, Semra; Yavuz, Murat; Kaçar, Semra
    Nine different FAs were identified in TL, TG and PL fractions. The major FAs of TL, TG, PL in all Hyoscyamus species were C16:0 (palmitic acid, PA), C18:1 n−9 (oleic acid, OLA), C18:2 n−6 (linoleic acid, LA) and C18:3 n−3 (linolenic acid, ALA). Fatty acids composition range was as follows: saturated fatty acids (SFAs) 12.45–33.91%, 31.51–41.67%, 10.32–39.03% monounsaturated fatty acids (MUFAs) 7.66–16.57%, 6.24–14.67%, 11.40–26.78% and polyunsaturated fatty acids (PUFAs) 58.42–70.97%, 51.04–55.53%, 49.55–72.90% in TL, PL and TG fractions, respectively. In all Hyoscyamus species, total PUFA amounts were found to be higher than total MUFA and total SFA in TL, TG and PL fractions. The present study is a guide for biochemical and nutritional values of the Hyoscyamus species and can be useful for further investigation on industrial applications.
  • Presentation
    Determination of fatty acid compositions of total lipid, phospholipid and triacylglycerol fractions of the wild edible mushroom Pleurotus ostreatus and Russula delica with cytotoxic activities on pc-3 cell lines
    (2018) Acay, Hilal; Kaçar, Semra; Keskin, Cumali; Dündar, Abdurrahman
    Fatty acids (FAs) of Pleurotus ostreatus and Russula delica were identified in TL (Total Lipid), TG (Triacylglycerol ) and PL (phospholipid) fractions. The major FAs of TL, TG, PL in both species were Cl6:0 (palmitic açid, PA), Cl8:1 n-9 (oleic acid, OLA) and Cl8:2 n-6 (linoleic acid, LA). In both species, total PUFA amounts were found to be higher than total MUFA and total SFA in TL, TG and PL fractions. The efficient production of the fatty acids especially linolenic and oleic acids which are majorly needed in building blocks of dietary human has confirmed these species as good source of nutrition. On the other hand, insufficiently studied cytotoxic activity (using pC-3 cell lines) of these mushrooms were investigated by using various solvent systems Ethyl acetate extract of Russula delica and, Pleurltus ostreatus showed significant inhibitory value at the concentrations of 520-530 µg/ml (99,45%- 92,82%) against PC-3 cell lines with IC50; 274,53-297,77 µg /mL respectively. Methanol extracts did not show any cytotoxic activity. lt has been found that the potential of cytotoxic activity is depended on concentration and solvent type of extracts. As a result, the present study is a guide for biochemiçal and nutritional values of the both species and can be useful for further investigation on plıarnıacological applications.
  • Article
    Capoeta trutta’nın Kas ve Karaciğer Dokusu Total Lipid, Fosfolipit ve Triaçilgliserol Yağ Asidi Kompozisyonu
    (2017) Kaçar, Semra; Başhan, Mehmet
    Bu çalışmada, Atatürk Baraj Gölü’ndeki Capoeta trutta’nın lipid içeriği ve total lipid, fosfolipit (PL), triaçilgliserol (TAG) yağ asidi profili incelendi. Major doymuş yağ asitleri (DYA) palmitik (C16:0) ve stearik (C18:0) asittir. Oleik asit (C18:1n-9) ve palmitoleik asit (C16:1n-7) belirgin tekli doymamış yağ asitleri (TDYA)’ndendir. Her iki dokuda dominant çoklu doymamış yağ asitleri (ÇDYA) eikosapentaenoik asit (EPA, C20:5n-3) ve dokosaheksaenoik (DHA, C22:6n-3) asittir. ΣDYA, ΣTDYA ve ΣÇDYA oranlarının dağılımları fosfolipit (PL) ve triaçilgliserol (TAG) fraksiyonları arasında farklı bulunmuştur. TAG, PL’ye oranla daha az oranda ΣÇDYA içerirken, daha fazla oranda ΣTDYA ve ΣDYA içermiştir. Kas dokusunda, n-3/n-6 oranı 5.95 bulunmuştur. C. trutta içerdiği n-3 yağ asitleri ve n-3/n-6 oranı ile ekonomik olarak önemlidir.
  • Presentation
    Atatürk Baraj Gölü’nden Dört Tatlısu Balığının Yağ Asidi İçeriklerinin Tespiti.
    (2012) Kaçar, Semra; Başhan, Mehmet; Oymak, Ahmet
    Bu çalışmada Eylül 2008 tarihinde Atatürk Baraj Gölü'nden toplanan Capoeta trutta, Liza abu, Cyprinion macrostomum ve Achanthobrama marmid'in kas dokusu yağ asidi kompozisyonu araştırılmıştır. Major doymuş yağ asidi olarak, palmitik asit (Cl6:0) tespit edilmiştir oleik asit (Cl8:ln-9) ve palmitoleik asit (Cl6:ln-7), tekli doymamış yağ asitleri içinde en fazla bulunan yağ asitleridir Dokosaheksaenoik asit (C22:6n-3) ve eikosapentaenoik asit (C20:5n-3), çoklu doymamış yağ asitleri içinde en fazla bulunan yağ asitleridir. Tüm balık türlerinin yağ asidi kompozisyonlarında; n-3 yağ asitlerinin oranı, total n-6 yağ asidi oranından daha yüksekti. ω3/ω6 oranı ise en fazla Capoeta trutta'da saptanmıştır.
  • Presentation
    Capoeta trutta (Heckel, 1843) (Osteichthyes: Cyprinidae)’nın kas ve karaciğer yağ asitlerinin içeriği
    (2010) Kaçar, Semra; Başhan, Mehmet; Oymak, Ahmet
    Amaç: Atatürk Baraj Gölü'nde yaşayan Capoetta trutta (Heckel, 1843]'nın kas ve karaciğer dokularının total lipit yüzdesi ile total lipit, triaçilgliserol ve fosfolipit fraksiyonlarındaki yağ asidi içeriğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada kullanılan balık örnekleri 2008 yılı kasım ayında Atatürk Baraj Gölü'nden balıkçı ağı ile toplandı. Balıkların karaciğer ve dorsal kasları taze olarak alınıp yaş ağırlıkları saptandıktan sonra; kloroform -metanol (2:1) karışımına konularak, -20 0C'de muhafaza edildi. Kas ve karaciğer dokuları, kloroform- metanol (2:1) karışımında homojenize edildi. Protein, karbonhidrat ve amino asitler gibi lipit olmayan safsızlıklar % 0.88'lik KCI ile yıkanarak uzaklaştırıldı. Total lipitler gravimetrik olarak belirlendi. Örneklerdeki total lipidler, ince tabaka kromatografisi ile fosfolipid ve triaçilgliserol fraksiyonlarına ayrıldı, Fraksiyonlardaki yağ asitleri, asitli metanolle kaynatılarak metil esterlerine dönüştürüldü. Yağ asitlerinin yüzde içeriği, gaz kromatografi ile analiz edildi. Balıkların yağ asitlerinin yüzdelerinin karşılaştırılmasında SPSS 12 bilgisayar program uygulandı. Yağ asiti yüzdelerinin karşılaştırılmasında, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulandıktan sonra, farklılıkları, TUKEY HSD testi ile belirlendi. Bulgular: Capoetta trutta'nın kasındaki total lipit, yaş ağırlığa göre 2.57, karaciğerde ise 3.62 gr/700 gr olarak bulundu. Kas ve karaciğer dokularındaki total lipit, triaçilgliserol ve fosfolipit fraksiyonlarında doymuş yağ asitleri arasında en çok palmitik (C16:0) (% 19.57-28.08), tekli doymamış yağ asitlerinde oleik (C18:1n-9) (%13.35-15.72) ve palmitoleik (16:7n-7) (%4.61-30,15) çoklu doymamış yağ asitleri içinde arakidonik (C20:4n-6) (%2.38-7.47), eikosapentaenoik (C20:5n-3) (% 6.39-13.00) ve dokosaheksaenoik (C22:6n-3) ( %3.14-7.22) asit saptandı. Miristik (C14:0) pentadekanoik (C15:0), heptadekanoik (C17:0), stearik (Cl8:0), linoleik (C18:2n-6), linolenik (C18:3n-3), eikosenoik (20:1n-9), eikosadienoik (20:2n-6) ve eikosatrienoik (20:3n-6) asit daha az oranda bulundu. N-3/n-6 oranı kas lipitlerinde, 3.4 - 4.6, karaciğerde 2.2 - 4.7 olarak bulundu. Sonuç: Elde edilen veriler, triaçilgliserol ve fosfolipitteki yağ asiti içeriklerinin kantitatif olarak farklı olduğunu ve bu balığın n-3 yağ asitleri bakımından zengin olduğunu gösterdi.
  • Master Thesis
    Carassıus auratus, carassıus gıbelıo ve capoeta umbla'nın yağ asitlerinin mevsimsel değişimi
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2021) Kaçar, Semra; Kaçar, Semra
    Bu çalışmada, Carassius auratus, Carassius gibelio, Capoeta umbla'nın kas dokusu total lipidi, triaçilgliserol ve fosfolipit fraksiyonundaki yağ asidi kompozisyonunun mevsime bağlı değişimleri araştırılmıştır. Balıkların; kas dokusundaki total lipit, triaçilgliserol ve fosfolipit fraksiyonlarındaki yağ asidi içerikleri; yağ asidi standartları kullanılarak, gaz kromatografi ile belirlenmiştir. Bu çalışmada, ?SFA, ?MUFA ve ?PUFA düzeylerinin, balık türleri arasında değiştiği belirlenmiştir. Üç balık türünün kas dokularından ekstrakte edilen total lipitlerinde ?SFA oranı % 16.14-52.98, ?MUFA % 13.98-49.24 arasında değişmiştir. Kas dokunun total lipidinde ?PUFA yüzdesi, % 14.31-37.00 arasında bulunmuştur. Tüm mevsimlerde üç balık türünün kaslarındaki total lipitlerde ?SFA içinde temel bileşen C16: 0 (% 11.74-36.82), tekli doymamış yağ asitleri içinde 18: 1n-9 (% 11.55-45.78), ?PUFA içinde C18: 2n-6 (% 1.66-25.64) ve C22: 6n-3 (% 1.39-13.14)'tir. Bu çalışmada balıkların total lipitlerinde n-3/n-6 oranı; 1.15-4.05 aralığında tespit edilmiştir. C. gibelio ve C. auratus ile karşılaştırıldığında, C. umbla'nın kasında n-3/n-6 oranının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Üç balık türünün kas dokularındaki TAG ve PL yağ asidi kompozisyonları farklı bulunmuştur. Triaçilgliseroller; yüksek oranda ?MUFA, C16: 1n-7, C18: 2n-6; fosfolipitler ise yüksek miktarda ?PUFA, C20: 3n-6, C20: 4n-6, C22: 6n-3 ve C18: 0 içermiştir.
  • Presentation
    Munzur Nehri’nden toplanan kırmızı benekli Alabalık Salmo trutta Macrostigma (Dumeril, 1858) (Osteichthyes: Salmonidae)’nın farklı dokularındaki (kas, karaciğer ve gonat) yağ asiti kompozisyonlarının karşılaştırılması.
    (2010) Kaçar, Semra; Başhan, Mehmet; Kaçar, Semra
    Amaç: Munzur Nehri'nden toplanan Kırmızı Benekli Alabalık Salmo trutta macrostigma’nın kas, karaciğer ve gonat gibi farklı dokularının lipitlerindeki yağ asitleri içeriğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Balıkların gonat, karaciğer ve dorsal kasları taze olarak alınıp yaş ağırlıkları saptandıktan sonra; kloroform-metanol (2:1) karışımına konularak, -20 0C'de muhafaza edildi. Analizlenecek balık dokuları, kloroform -metanol (2:1) karışımında homojenize edilerek lipit olmayan safsızlıklar % 0.88'lik KCl ile yıkanarak uzaklaştırıldı. Çözücü içindeki lipitler; asitli metanolde kaynatılarak, hidrolizlenen yağ asitlerinin, metil esterlerine dönüştürülmesi sağlandı ve gaz kromatografi ile analiz edildi. Balıkların yağ asitlerinin yüzdelerinin karşılaştırılmasında SPSS 12 bilgisayar programı uygulandı. Yağ asidi yüzdelerinin karşılaştırılmasında, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulandıktan sonra, farklılıklar TUKEY HSD testi ile belirlendi. Bulgular: Dişi Salmo trutta macrostigma'nın kas, karaciğer ve gonatlarında doymuş yağ asitleri içinde en çok palmitik (C16:0) (% 18.33-31.48), tekli doymamış yağ asitlerinde (C20:5n-3) (% 7.43-73.08) ve dokosaheksaenoik (C22:6n-3) (% 12.88-22.03) asit saptandı. C16:0, Cl8:ln-9 yüzdesi en çok gonatta; biyolojik olarak aktif moleküller olan eikosanoidlerin öncül maddelerinden arakidonik asit (C20:4n-6) ve C20:5n-3 ise karaciğerde bulundu. Temel yağ asitlerinden olan ve besinle alınan liıoleik asit (Cl8:2n6) ile linolenik asit (C18:3n-3) oranı, kas ve gonatta birbirine yakın bulundu. Önemli n-3 yağ asitlerinden olan dokosaheksaenoik asit kas ve karaciğerde oldukça yüksek oranda (karaciğerde % 22.03, kasta % 21.27) belirlendi. Palmitik asit ve Cl8:ln-9 içeriğinden dolayı, total doymuş ve tekli doymamış yağ asitleri, en çok gonatta, total çoklu doymamış yağ asitleri ise C20:4n-6 ve C20:5n-3 asitlerinden dolayı karaciğerde yüksek bulundu. N-3/n-6 oranı; kasta 4.52, karaciğerde 4.15, gonatta ise 3.36 olarak tespit edildi. Sonuç: Palmitik asit ve C18:1n-9 içeriğinden dolayı, total doymuş ve tekli doymamış yağ asitleri, en çok gonatta, total çoklu doymamış yağ asitleri ise, C20:4n-6) ve C20:5n-3 asitlerinden dolayı karaciğerde yüksek bulundu. Bir diğer önemli bulgu da, kasta bulunan DHA oranının ve buna bağlı olarak n-3/n-6 oranının diğer tatlısu balıklarına oranla oldukça yüksek olmasıdır.
  • Article
    Comparison of Lipid Contents and Fatty Acid Profiles of Freshwater Fish From the Ataturk Dam Lake
    (Walter de Gruyter Gmbh, 2016) Kacar, Semra; Kaçar, Semra; Bashan, Mehmet
    Objective: The objective of the study was to examine the lipid levels, fatty acid profiles (especially EPA and DHA which play an important role in the prevention of a wide variety disorders such as; coronary heart disease, hypertension, rheumatoid arthritis, breast and colon cancer, Alzheimer disease, inflammation and autoimmune disorders) and n-3/n-6 ratio of some freshwater fish in Ataturk Dam Lake. Methods: Samples of 12 fish species from the Ataturk Dam Lake (Turkey) were investigated for their fat content and fatty acid composition (Aspius vorax, Carasobarbus luteus, Carassius gibelio, Liza abu, Acanthobrama marmid, Barbus xanthopterus, Cyprinion macrostomum, Carassius auratus, Calcalburnus mossulensis, Capoeta trutta, Mastacembelus simack, Chondrostoma regium). Total lipids were extracted with 10 ml of chloroform-methanol (2/1v/v). Samples containing muscle lipid were transesterified with acidified methanol. The fatty acid methyl esters were extracted with hexane. Fatty acids were detected by gas chromatography (GC). Results: The lipid content of species ranged from 0.78% to 2.51%. The highest lipid content was found in female C. trutta (2.51%). The major SFAs were myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0) and stearic acid (C18: 0). Oleic acid (C18:1 n-9) and palmitoleic acid (C16:1 n-7) were the prominent MUFA. The dominant PUFAs were linoleic acid (LA, C18:2 n-6), linolenic acid (ALA, C18:3 n-3), arachidonic acid (AA, C20:4 n-6), eicoesapentaenoic acid (EPA, C20: 5 n-3) and docoesahexaenoic acid (DHA, C22:6 n-3). The ratio of n-3/n-6 PUFAs ranged from 1.22 to 4.71. Conclusion: In this study, the fatty acid composition varied between different species In addition, the highest n-3/n-6 ratios were observed in female C. trutta, C. mossulensis, C. regium and A. vorax. Therefore, these species are economically important fish considering n-3 fatty acids and n-3/n-6 ratios.