MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Esmer, Ozan

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Doçent
Email Address
ozanesmer@artuklu.edu.tr
Main Affiliation
Department of Coached Education / Antrenörlük Eğitimi Bölümü
Status
Website
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

8

Articles

2

Citation Count

0

Supervised Theses

6

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Master Thesis
    Down Sendromlu Bireylerde Core Stabilizasyon ve Denge Egzersizlerinin Denge ve Kas Hipotonisine Etkisi
    (2024) Esmer, Ozan; Esmer, Ozan
    Genel olarak literatür tarandığında core stabilizasyon ve denge egzersizlerinin sporcuların performansını artırmak için kullanıldığı çalışmalar ile karşılaşılmaktadır. Bu egzersizlerin direkt down sendromu ya da engelli bireylere yönelik yapılmadığı gözlenmiştir. Araştırmanın en önemli kısmı bu çalışmanın tamamen engelli bireylere nasıl bir etkisi olabileceğini kanıtlamak amacıyla yapılacak olmasıdır.
  • Article
    Citation - Scopus: 1
    The determination of the relationship between sportspersonship orientations and positive thinking levels of the athletes engaged in different sports branches
    (Horizon Research Publishing, 2018) Esmer, Ozan; Esmer, Ozan
    The aim of this study is to reveal the relationship between sportspersonship orientations and positive thinking levels of the athletes in the team branch. In this study, Multidimensional Sportspersonship Orientation Scale and Positive Thinking Skills Scale were used as data collection tools. Portable IBM SPSS Statistics v20 software package was also used to analyze the data. For analyses of the data, descriptive statistics and Pearson correlation coefficient analysis were applied in the analysis of the data. As a result, it was determined that there is a positive relationship between athletes’ positive thinking scores and adherence to social norms, respect for rules and officials and respect for opponent. © 2018 by authors. All rights reserved.
  • Master Thesis
    Lisanslı basketbol oynayan kadın ve erkek BESYO öğrencilerinin egzersiz bağımlılığı düzeylerinin akademik başarıya etkisinin karşılaştırılması (Dicle Üniversitesi BESYO örneği)
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2021) Esmer, Ozan; Esmer, Ozan
    Gerçekleştirilen araştırmanın amacı Dicle Üniversitesi'nde Besyo'da öğrenim gören ve lisanslı bir şekilde basketbol oynayan öğrencilerin egzersiz bağımlılığı düzeylerinin incelenmesi ve egzersiz bağımlılığının akademik başarı üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Yapılan çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeline yönelik gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Dicle Üniversitesi BESYO bölümünde öğrenim gören ve lisanslı olarak basketbol oynayan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen 63 öğrenci oluşturmaktadır. Kişisel bilgi formu ve egzersiz bağımlılığı ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizi SPSS 25,0 programında gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiş olup non-parametrik testlerden Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda erkek öğrencilerin egzersiz bağımlılığı düzeyleri üzerinde GNO/akademik başarı değişkeninin bir etkisi olmadığı, ancak kadın öğrencilerin egzersiz bağımlılığı düzeyleri üzerinde GNO/akademik başarı değişkeninin etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
  • Master Thesis
    Hokey milli takımı sporcularının sakatlanma sıklıkları, türleri ve en sık sakatlanma yaşadıkları bölgelerin incelenmesi
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2021) Esmer, Ozan; Esmer, Ozan
    Bu araştırma hokey milli takımı sporcularının sakatlanma sıklıkları, türleri ve en sık sakatlanma yaşadıkları bölgelerin incelendiği kesitsel bir araştırmadır. Araştırma amacına yönelik yeterli katılımcıya ulaşabilmek için 2002 yılından itibaren hokeyde milli sporcu olan aktif kişiler örnekleme dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında milli sporcuların sakatlanma sıklıkları, türleri ve en sık sakatlanma yaşadıkları bölgelerin tespiti için araştırmacı tarafından Sakatlık Bilgi Formu oluşturulmuştur. Araştırmaya katılan kişiler 40 kadın ve 45 erkek olmak üzere toplam 85 kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların en yoğun olduğu yaş grubu 18-21 yaş aralığında 42 kişi şeklinde görülmektedir. Katılımcıların %61,2'sini lisans mezunları oluşturmaktadır. Katılımcıların %20'si olan 17 kişi antrenmanda ve %22,4'ü olan 19 kişi müsabakalarda sakatlanma yaşamış olup %57,6'sı olan 49 kişi sakatlanma yaşamadıklarını belirtmiştir. Araştırmaya göre %9,4'ü olan 8 kişi sakatlanma türü olarak en fazla burkulma yaşadıklarını belirtmişlerdir. Sporcuların %16,5'i olan 14 kişi en fazla sakatlanma yaşadıkları bölge bacak olmuştur. Sporcuların en fazla sakatlanma yaşadıkları faktör; erkeklerde %20,0'ı olan 9 kişide rakibin darbesi, kadınlarda %15,0'ı olan 6 kişide zemin kaynaklı olduğu belirtilmiştir. Katılımcıların sakatlanma sonrası en fazla %29,4'ü olan 25 kişi 3 ve üstü antrenman ve %25,9'u olan 22 kişi 1 müsabaka kaçırdıklarını belirtmişlerdir. Sonuç olarak hokeyde yaş ve eğitim durumları yükseldikçe sakatlanma oranı artmaktadır. En fazla sakatlanmanın rakibin darbesi ve zemin kaynaklı olduğu görülmüştür. En fazla sakatlanmanın bacak bölgesinde yaşandığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; branşa özgü en çok kullanılan ve sakatlık yaşanan kas gruplarının kuvvetlendirilmesi, ülke genelinde hokey sahalarının modernize edilmesi ve koruyucu ekipman kullanımının yaygınlaştırılması ile sakatlanma riski minimize edilebilir.
  • Master Thesis
    BESYO öğrencilerinin genel beslenme ve sporcu beslenmesi bilgi düzeylerinin incelenmesi (Mardin Artuklu Üniversitesi BESYO örneği)
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2021) Esmer, Ozan; Esmer, Ozan
    Yapılan bu çalışmada Mardin Artuklu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin genel beslenme ve sporcu beslenmesi bilgi düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 2020-2021 eğitim-öğretim yılı içerisinde Mardin Artuklu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören 206 kişi katılım sağlamıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak, "Kişisel Bilgi Formu", "Beslenme Bilgi Formu" ve "Sporcu Beslenmesi Bilgi Formu" kullanılmıştır. İlk bölümde kullanılan kişisel bilgi formu öğrencilerin yaş, cinsiyet, bölüm ve sınıf gibi demografik bilgilerini saptamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Genel beslenme bilgi formunda 10, sporcu beslenmesi bilgi formunda da 10 soru olmak üzere toplamda 20 sorudan oluşan bilgi formu uygulanmış, elde edilen veriler doğru ve yanlış verilen cevaplar üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmada; elde edilen verilerin sayısal değerlerle ifade edilebilmesi için, veriler bilgisayar ortamına aktarılarak, SPSS 24.0 paket programı yardımıyla istatistiksel analizleri yapılmıştır. Demografik bilgilere ait değişkenlerin ortaya koyulması amacı ile yüzde ve frekans değerleri kullanılmış olup, bu değişkenlerin analizinde ise ki-kare (x^2) testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerin önem ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan analiz ve değerlendirmeler neticesinde sonuç olarak BESYO öğrencilerinin, genel beslenme ve sporcu beslenmesi konusundaki bilinç düzeylerinin belirtilen dört ana değişkene göre farklılıklar gösterdiği gözlenmektedir. Cinsiyet değişkeni esas alındığında, kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre bilgi düzeylerinin daha iyi durumda olduklarını göstermektedir. Bölüm değişkenine göre yapılan değerlendirmede ise, BESYO öğrencilerinin genel ve sporcu beslenmesi bilgi düzeylerinin birbiri ile paralellik arz ettiği görülmektedir. Sınıf değişkeni ve yaş değişkeninde dikkat çeken husus ise, üst sınıflara çıktıkça ve yaş ortalaması arttıkça bilgi düzeylerinin arttığı gözlemlenmektedir.
  • Article
    Investigation of the Effects of Eating Attitudes on Success in Special Talent Exam of Physical Education and Sports College
    (int Journal Applied Exercise Physiology, 2020) Esmer, Ozan
    The aim of this study is to reveal the effects of eating habits of students who take physical education and sports school exam on exam success. 503 candidates from 632 candidates who applied to Mardin Artuklu University School of Physical Education and Sports Special Talent Exam in the 2019-2020 academic year participated in the study voluntarily and the questionnaires of 395 candidates were evaluated. "Eating Attitude Test 40" (EAT-40) scale was applied to the participants. The results were analyzed with SPSS 20.0 package program. A statistically significant difference was found between the EAT score and the height of the participants. There was no statistical difference between EAT score and talent exam success, age, weight, gender and university exam BAT (Basic Ability Test) scores. Although no meaningful result was found between the EAT scores and the success of the talent exam, it can be considered that 164 of 220 students who won the exam and enrolled in the school were survey participants and 145 of them had low EAT scores, their eating attitudes were effective on physical performance and exam success.
  • Master Thesis
    Spor Lisesi Okul Takımlarında Oynayan Sporcuların Sakatlanma Durumları ve Nedenlerinin Araştırılması: Diyarbakır Örneği
    (2024) Esmer, Ozan; Esmer, Ozan
    Bu çalışmada, Diyarbakır Spor Lisesi'nde okuyan, basketbol, futbol ve voleybol branşlarında okul takımında oynayan sporcu- öğrencilerin sakatlanma durumları, nedenleri, sakatlık yaşadıkları vücut bölgeleri araştırılmıştır. Katılımcıların tamamı erkek olup, toplam katılımcı sayısı futbol 18, basketbol 13 ve voleybol 10 olmak üzere 41 kişiden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında sporcu- öğrencilerin sakatlanma durumları, nedenleri, türleri ve sakatlık yaşadıkları vücut bölgelerini tespit etmek amacı ile 'Sakatlanma Bilgi Formu' araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 24.0 paket programında tanımlayıcı istatistikler kullanılarak frekans ve yüzde tabloları şeklinde ifade edilmiştir. Branş ve yaş değişkeni ile ankete verilen cevaplar arasındaki ilişkiyi analiz etmek için Ki-kare testi uygulanmıştır. Katılımcıların %73,2'si kariyerleri boyunca sakatlık yaşamış, %26,8'i ise sakatlık yaşamamışlardır. Sakatlanma vakalarının %53,7'si antrenmanlarda meydana gelmiş, en sık yaşanan sakatlanma türü ise %41,5 ile burkulmadır. Katılımcıların %36,6'sı rakibin darbesi ile sakatlanmıştır. Katılımcıların %58,5'i sakatlık sonrasında 3 ve üstü sayıda antrenman veya müsabakaya katılamamıştır. Araştırma grubunun %68,3'ü antrenmanlarda ya da maçlarda kişisel koruyucu ekipman kullanmaktadır. Sporcu sakatlığı çoğu ülkede acil bir halk sağlığı sorunu olarak algılanmaktadır. Sporcu sakatlanmalarının önüne geçilebilmesi, en azından minimize edilebilmesi adına gereken önlemlerin alınması, özellikle genç sporcuların eğitimler ile bilinçlendirilmesi gerekmektedir.