MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yarış, Ahmet

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Dr. Öğr. Üyesi
Email Address
Main Affiliation
Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Status
Former Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

14

Articles

10

Citation Count

0

Supervised Theses

3

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 14
  • Book Part
    Food Packaging: Glass and Plastic
    (Gece Publishing, 2017) Yarış, Ahmet; Ceyhun-Sezgin, Aybuke
  • Article
    Toplu Yemek Hizmetlerinde Servis Şeklinin Algılanan Memnuniyet Düzeyine Etkisi
    (DİCLE ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2017) Yarış, Ahmet; Aykol, Şehmus
    Toplu yemek hizmeti çok sayıda insanın faydalandığı bir sektör olması nedeniyle araştırması gereken bir alandır. Üniversiteler de toplu yemek hizmetinin en fazla olduğu kurumlardandır. Bu araştırmanın amacı üniversite yemekhanelerinde verilen toplu yemek hizmeti servis şeklinin ve personel unvanının algılanan memnuniyet düzeyindeki etkisini ölçmektir. Bu nedenle servis şekli ve unvan kontrol edildiğinde algılanan memnuniyet düzeyinin hangi faktörlerden etkilendiği ve ne düzeyde etkilendiği araştırılmıştır. Bunun için tabak servisi hizmeti ve self-servis hizmeti veren iki farklı üniversite yemekhanesinde anket yolu ile veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerden memnuniyet düzeyi alt faktörlere ayrılmış ve bu faktörler iki yönlü ANOVA analizi ile test edilmiştir. Toplu yemek hizmetlerinde algılanan memnuniyet düzeyinin tüm alt faktörlerde personelin hem aldığı servis şekli hem de unvanından anlamlı derece etkilendiği belirlenmiş ve bu farklılıkları azaltmak için bazı önerilerde bulunulmuştur.
  • Article
    Amerikan Mutfak Kültürünün Gelişim Süreci
    (Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2015) Yarış, Ahmet; Durlu-Özkaya, Fügen
    American Cuisine is a description of cuisine that indigenous to people who live in the United States of America. The purpose of this study is to examine the development of foodways in the United States and to determine how cuisine in the United States interacted with other cultures. For this purpose, review of American history, culinary cultures and international migration to the US literature were conducted. It can be said that blending of cooking and nourishment methods of Native Americans and Europeans has formed a basis for American Cuisine culture. Over time, with new migrations to the region and with the expansion of the United States border, culinary culture in the new land has interacted with the culinary culture of the new settlers. With the migration to the region, varied cuisine culture has merged, thus American cuisine has developed and diversified. Consequently, due to American cuisine culture hard to define, the need for two concepts are emerging. These concepts are regionalism and diversity. Therefore, American cuisine culture can be defined by regionalism and diversity. These regional cuisines are New England, Middle Region and South Region in the Colonial Period, and Louisiana, Tex-Mex, California, and Hawaii in Post-Colonial Period.
  • Article
    Amerikan Mutfak Kültürünün Gelişim Süreci
    (2015) Yarış, Ahmet; Durlu Özkaya, Figen
    Amerikan mutfak kültürü Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayanlara özgü bir mutfak türüdür. Derleme olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı; ABD’deki mutfağın gelişimini incelemek ve diğer mutfak kültürleri ile nasıl etkileşime girdiğini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle Amerikan tarihi, mutfak kültürleri ve bu topraklara yapılan göçler ile ilgili veriler incelenerek Amerikan mutfağına yansımaları değerlendirilmiştir. Amerikalı yerlilerin pişirme ve beslenme yöntemlerinin, bölgeye gelip yerleşen ilk Avrupalıların pişirme ve beslenme yöntemleriyle harmanlanmasının Amerikan mutfağının temellerini oluşturduğu söylenebilir. Bölgeye yapılan yeni göçler ve ABD sınırlarının zamanla genişlemesi ile yeni topraklardaki mutfak kültürü yeni yerleşimcilerin mutfak kültürü ile etkileşmiştir. Günümüze kadar bölgeye yapılan göçler ile değişik mutfak kültürleri füzyona uğramış böylece Amerikan mutfağı daha gelişmiş ve zenginleşmiştir. Sonuç olarak Amerikan mutfak kültürünü tek başına tanımlamak zor olduğundan iki kavramın gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bunlar bölgesellik ve çeşitliliktir. Bu nedenle Amerikan mutfak kültürü bölgesel olarak ve barındırdığı çeşitlilikler ile tanımlanabilmektedir. Bu bölgesel mutfaklar; ABD’nin bağımsızlığına kadar olan süreçte New England, Orta bölge ve Güney bölgesi mutfaklarıdır. Bağımsızlıktan sonraki mutfaklar ise ülkenin batıya doğru sınırlarını genişletmesi ile oluşan Louisiana, Tex-Mex, Kaliforniya ve Hawaii mutfaklarıdır.
  • Article
    The impact of social media use on restaurant choice
    (Anatolia, 2021) Yarış, Ahmet; Aykol, Şehmus
    This paper aims to examine the impact of social media use on consumers’ restaurant choices. It presents data from a questionnaire developed for examining social media use and restaurant choice on a trip and home. Exploratory factor analysis was performed to explore the underlying theoretical structure of the phenomena. Four social media use factors were extracted. Then the measurement model and the structural model were tested. Findings show that three social media use factors (searching for services, social interactions, and searching for products) influenced individuals’ restaurant choices on the trip (more) and at home. Based on the results, restaurants should appear more on social media. Restaurants are recommended to share the ambiance, foods, and menus on social media frequently.
  • Article
    Mardin'de Gastronomi Turizmi: Turist Görüşlerine İlişkin Bir Uygulama
    (II. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu, 2017) Yarış, Ahmet; Toprak, Lokman; Toprak, Lokman; Yarış, Ahmet
  • Master Thesis
    Gastronomi deneyiminin tekrar ziyaret etme niyetine etkisi: Diyarbakır örneği
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2022) Yarış, Ahmet; Yarış, Ahmet
    Bu araştırma Diyarbakır'a gelen ve gastronomik deneyimlerde bulunan yerli turistlerin gastronomik deneyimlere ilişkin düşüncelerini ve bu düşüncelerin tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket uygulanmıştır. Bu doğrultuda literatür taraması yapılmış ve gastronomi deneyimi ile tekrar ziyaret etme niyetine yönelik ölçek uyarlaması gerçekleştirilmiştir. Ölçek uyarlama süreci sonunda güvenilirliği ve geçerliliği sağlanmış gastronomi deneyimi ve tekrar ziyaret niyeti ölçekleri oluşturulmuştur. Araştırmanın evrenini Diyarbakır'ı 2021 yılının Temmuz-Eylül ayları arasında ziyaret eden yerli turistler oluşturmuştur. Bu tarihlerde Diyarbakır'a gelen yerli turistlerden kolayda örnekleme yöntemi ile 500 anket toplanmıştır. Turistlerden elde edilen nicel veriler istatistik SPSS 22.0 programı aracılığıyla çoklu doğrusal regresyon analizi yapılarak araştırmanın amacı doğrultusunda yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde Diyarbakır'ı ziyaret eden yerli turistlerin gastronomi deneyimlerinin tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
  • Article
    Sürdürülebilir Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği: Ankara İlinde Bir Araştırma
    (Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2018) Yarış, Ahmet; Özata, Esra; Yarış, Ahmet
    Yiyecek – içecek endüstrisinin çevresel etkileri ile ilgili yapılan araştırmalar artarken restoran yöneticilerinin sürdürülebilirlik ile ilgili algıları, tutumları ve hangi sürdürülebilir uygulamaları gerçekleştirdikleri konusunda bir eksiklik olduğu gözlenmektedir. Bu araştırmanın amacı restoran yöneticilerinin çevresel sürdürülebilirlik ile ilgili algılarını, tutumlarını ve hangi uygulamaları gerçekleştirdiklerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde bulunan 4273 restoran oluşturmaktadır. Örneklem çapı 30 restoran olarak belirlenmiştir. Örneklem grubu kolayda örneklem yöntemi kullanılarak evrenden seçilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak görüşme yöntemi seçilmiştir. Görüşmede yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu Boğaziçi Üniversitesi ve WWF-Türkiye işbirliğiyle hazırlanmış olan kriterler ile alan yazından elde edilen kriterler esas alınarak oluşturulmuştur. Elde edilen verilerin analizi ile yöneticilerin sürdürülebilirliğe karşı tutumlarının olumlu olduğu ancak sektörün çevresel etkileri ile ilgili bilgilerinin yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. İşletmelerin bazı sürdürülebilir uygulamaları gerçekleştirdiği ancak bunları tasarruf çerçevesinde yaptıkları görülmektedir. En fazla sürdürülebilir gıda uygulamaları başta olmak üzere enerji tasarrufu, su tasarrufu, atık yönetimi ve kimyasal azaltımı uygulamaları yapılmaktadır.
  • Article
    Mardin’in Yemek Ritüelleri
    (Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2022) Yarış, Ahmet; Yarış, Ahmet
    Bu araştırmanın amacı Mardin’in yemek ritüellerini belirlemek ve ritüellerin nedenleri ile 2020’li yıllarda uygulanıp uygulanmadığını tespit etmektir. Etnografik nitel araştırma kapsamında birincil veriler görüşme yolu ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu çeşitli etnik kökene sahip, yemek konusunda bilgili ve tecrübeli 50 yaş ve üzeri yerli halktan 28 kadın oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Doğum, nişan, düğün ve ölüm gibi geçiş dönemleri ve kutsal gün ritüelleri ilgili veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, yemek ritüellerinde benzerlik ve farklılıkların olduğunu göstermektedir. Birtakım değişikliklere uğrayan ritüellerin çoğu hala uygulanırken, bazı ritüeller ise günümüz şartlarında önemini yitirdiği görülmüştür
  • Article
    A Qualitative Analysis of Gastronomy Tourism Strategy and Action Plan
    (2019) Yarış, Ahmet; Çakar, Kadir; Akyol, Şehmus
    Interest in Gastronomy Tourism, a type of tourism that is increasingly the focus of the competitive strategies of mass tourism destinations, is also increasing. Gastronomy Tourism is included in development plans by destination management organizations and destination managers due to its contributions to tourism destinations in particular as well as wider national economies. This study examines the Gastronomy Strategy and Action Plan, a theme that has received limited thus far. Qualitative research methods were used in this study, and content analysis was utilized to analyze data. Four main sub-themes (vision, mission, aims-objectives, and action plans), under the main theme, are divided into different categories. The findings of the study show that the strategies and action plans adopted by different destinations have a common set of qualities and similar approaches. They also reveal similarities with the action plans analyzed in previous studies