MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Abdullah, Abdulhalim

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Abdullah, Abdulhalım
Job Title
Dr. Öğr. Üyesi
Email Address
Main Affiliation
Department of Basic Islamic Sciences / Temel İslam Bilimleri Bölümü
Status
Former Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

3

Articles

1

Citation Count

0

Supervised Theses

2

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Master Thesis
    Kur'an'ı Kerim'de bedeli cümle (Alternatif cümle) ve tefsiri cümle (açıklayıcı cümle) arasındaki analiz ve vasfi inceleme
    (Mardin Artuklu Üniversitesi, 2019) Abdullah, Abdulhalim; Abdullah, Abdulhalim
    Araştırma Kur'ân-ı Kerîm'de bedel ve tefsir cümlelerinin özellik ve niteliklerini, bu cümlelerin tefsire etkisini ve her bir cümle çeşidinin Kur'an bağlamından kaynaklanan delalet yönünü ele alarak bu iki cümle çeşidi arasındaki farkı belirginleştirmeye çalışmaktadır. Zira nahivciler arasında bu iki cümlenin delaleti ile ilgili önemli bir ihtilaf söz konusudur. Öyle ki neredeyse isimleri farklı kendileri aynıymışçasına yakın bir kullanım söz konusu olmuştur. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde cümle, kelam, isnad, tefsir, bedel tanımları ve nahivcilerin cümle delaleti ve irabıyla alakalı olarak kullandıkları terimler ele alınmıştır. İkinci bölümde tefsir edatıyla başlayan ve tefsir edatı ile başlamayan tefsir cümleleri ele alınmış, üçüncü bölümde ise Kur'ân-ı Kerîm'de bedel cümlesi, bedel çeşitleri ve delaletleri, bedel cümlelerinin irab durumları ve bununla alakalı ihtilaflar ele alınarak bedelin delaleti üzerinde durulmuştur. Bunun yanında bedel cümlesinin varlığı ispat edilerek inkârı reddedilmiş, bedel ve tefsir cümlesi arasındaki benzerlik ve farklılıklar açıklanarak bedel cümlesi ile ilgili uygulamalı örneklere yer verilmiştir. Araştırma tefsir edatıyla başlayan tefsir cümlesi ile bedel cümlesinin mutlak olarak birbiriyle karıştırılmasının söz konusu olamayacağı, ancak tefsir edatı ile başlamayan tefsir cümleleri ile bedel cümlelerinin birbiriyle karıştırılabileceği sonucuna ulaşmıştır. Bunun nedeni tefsir cümlelerinin belirlenmesinin bağlamın delaleti, derin bir anlayış ve kelamın muradını tespitte bir titizliği gerektirmiş olmasıdır. Araştırma ayrıca, bedel cümlesinin kelamdan muradın belirlenmesine, kendisinden bedel olunan cümleden (mübdel minhu) daha fazla hizmet ettiği ve bazen bedel cümlesinin mübdel minhu olan cümledeki kapalılığı gidererek onu açıklayan, bazen de mübdel minhu olan cümleye olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldıran bir vazife yüklendiği sonucuna varmıştır.
  • Article
    Arap Şiirinde Ölüme Karşı Savunma -Kabirlere Yağmur Duası Ritüeli Örneğinde
    (2019) Abdullah, Abdulhalim
    Ölüm, insanoğlunu kadim asırlardan beri meşgul eden bir konu olup insan aklı reddetmeye çare bulamadığı bu olgu için açıklamalar araya durmuştur. insan için ondan daha tehlikeli bir şey yoktur. İnsan, mücadele edemediği bu olay karşısında güç yetirebildiği kadar hayata sarılır. Ölümü hatırlatan her şeyden ise uzaklaşmaya çalışır ve hayata tutunmak için her yolu dener. Bu çalışmada, her iki tarafı da ölüm ve hayata işaret eden düalizmi ele aldık. Bu düalizmin bir taraftı eski kalıntılarda (atlâl) ve kabirde kendini gösterirken bir taraftan buralar için yapılan yağmur duası ritüelinde canlılık, gelişme, iyilik ve ihsan gibi özelliklerde kendini göstermektedir. Şairlerin duası, sevdiklerinin kabrine yağmur yağmasını istemekle kalmamış bilakis kabirlere ve içinde yatanlara, yaşayanlara ve şehir halkına dua etmeye kadar gitmişlerdir. Tersi durumlarda yani öfke halinde ise tüm bu varlıklara yağmurun kesilmesi için beddua etmişlerdir. Bu çalışma, edebiyat kitaplarının ve şiir mecmualarınınkaydettiği şiirlerde kabirlere yapılan yağmur duası (istikyâ) ile ölüm olgusunu bilinçsizce reddetme hususu arasında irtibat kurmuştur.