Harman, Serhat
Loading...
Name Variants
Job Title
Prof. Dr.
Email Address
Main Affiliation
Department of Tourism Guidance / Turizm Rehberliği Bölümü
Status
Current Staff
Website
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID

Scholarly Output
35
Articles
7
Citation Count
0
Supervised Theses
2
35 results
Scholarly Output Search Results
Now showing 1 - 10 of 35
Book Part Book Master Thesis Süryani mutfak kültürünün tanınırlığı ürerine bir araştırma: Mardin ili örneği(Mardin Artuklu Üniversitesi, 2022) Harman, Serhat; Harman, SerhatÇalışmanın ana temasını oluşturan Süryani mutfak kültürü, geçmişten günümüze kadar kültürel bir miras olarak nesilden nesile aktarılmış ve bu yiyecekler sadece fizyolojik ihtiyaçları karşılamaktan ziyade temsil etmiş olduğu kültürel değerlerin hazinesi haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Süryani mutfak kültürünün, Mardin'i ziyaret eden ziyaretçiler üzerindeki etkisini ölçmek ve şehri ziyaret eden ziyaretçilerin tutumlarını belirlemektir. Ziyaretçilerin Süryani mutfağı hakkında farkındalık oluşturulması, araştırılması, sürdürülebilirliğini ortaya koymak ve özellikle gastronomi turizmine kazandırılmasını sağlaması açısından önemli olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada demografik özelliklerle turistlerin Süryani mutfak kültürüne yönelik algıları ve tutumları ilişkin önemli unsurlar belirlenerek, Mardin'de kalış süreleri ve tekrar ziyaret etme niyetlerine ait bulgular ortaya konulmuştur. Çalışmanın alt amaçları arasında ise Süryani sofra kültürü hakkında önemli noktaları değinmek ve Süryani yiyeceklerini tanıtmak yer almaktadır. Bu perspektifle Süryanilerin ilk yerleşim yeri olduğu düşünülen Mezopotamya'dan başlayarak günümüzde değin yaşamış oldukları coğrafyalar araştırılmış, halen varlıklarını sürdürdükleri Tur Abdin (Mardin, Batman, Şırnak) isimli bölgede yaşamış oldukları, gelişim ve değişim de bu çalışmada yer verilmiştir. Konuyla ilgili literatür çalışması yapılmış ve 15 Mart- 15 Haziran 2021 tarihleri arasında Mardin ilini ziyaret eden turistlere 436 (geçerli) anket uygulanmıştır. Katılımcıların Süryani mutfak kültür hakkında düşünceleri tespit edilmeye çalışmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada veri analizlerinde, yüzde, frekans, bağımsız örneklem için t-testi, ANOVA analizi yapılmıştır. Elde edilen çıktılar araştırmanın bulguları kısmında grafikler ve tablolar biçiminde sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda katılımcıların Süryani mutfak kültürünün korunması ve Mardin ilinin gastronomik imajına katkı sağlaması düşüncelerine sahip oldukları gözlemlenmiştir. Araştırmanın diğer veri toplama yönteminde ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve 11 katılımcı ile yüz yüze görüşmeler yapılmış ve elde edilen bilgiler kayıt altına alınmıştır. Çalışmada Süryani mutfak kültürü bütün yönleri ile ele alınmış ve elde edilen bulgular; Süryani mutfak mimarisi, Süryani mutfağında kullanılan araç ve gereçler, Süryani mutfağında kullanılan pişirme yöntemleri, Süryani sofra gelenekleri, özel günlerde yemek ritüelleri, Süryani yemekleri olmak üzere 6 grupta incelenmiştir. Nitel araştırmanın olgu bilim türüne göre yapılan bu çalışmanın evrenini Mardin ili oluşturmaktadır. Araştırma amaçlı (yargısal) örnekleme türünde yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda ilgili literatüre ve Mardin'de turizm ile ilgili planlama yapan paydaşlara katkı sağlaması hedeflenmekte olup, paydaşlara araştırmanın amacı doğrultusunda önerilen geliştirilmiştir.Other MARDİN‘E GELEN KÜLTÜR TURİSTİ PAZARININ PROFİLİ VE SEYAHAT ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA(2019) Altürk, Abdulvahap; Harman, Serhat; Arık, Yüksel, TuğbaGünümüzde kültür turizmi en hızlı büyüyen turizm türlerindendir. Bir destinasyonda kültür turizminin geliştirilmesi için seyahate katılan turistlerin profillerinin ve seyahat alışkanlıklarının belirlenmesi önem arz etmektedir. Alanyazın incelenmesinde kültür turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Mardin’e gelen turistler üzerine böyle bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle araştırmanın amacı Mardin’e gelen ziyaretçilerin profilinin ve seyahat alışkanlıklarının belirlenmesidir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak Anket tekniği kullanılmış olup Mardin’i ziyaret eden ziyaretçilere uygulanmış ve 492 kullanılabilir anket formu elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı ile betimsel istatistiklerle incelenmiştir. Elde edilen verilere göre araştırmaya katılan ziyaretçilerin yarısından fazlası kadın ve 34 yaşın altındadır. Katılımcıların yaklaşık %80’i en az ön lisans düzeyinde eğitime sahip olup bilgi arama kaynağı olarak sırasıyla internet, televizyon, film ve belgeselleri tercih etmektedirler. Katılımcıların yaklaşık yarısı seyahatlerini kendileri planlarken diğer yarısı da tur ile seyahat etmektedir. Katılımcıların Mardin’de konaklama ortalamalarının düşük olması kentteki turizm otoritelerinin ilgilenmesi gereken bir problem teşkil etmektedirBook Part YİYECEK ve İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE YENİ EĞİLİMLER ve YAVAŞ YEMEK(SLOW FOOD)(2020) Harman, Serhat; El Sayed, Mohamed Hala Hassan....Book Part Article Cycle tourism as an alternative way of tourism development in Çanakkale, Turkey(2018) Harman, Serhat; Sevinç, Figen; Harman, SerhatThe number of the cyclists participating tourism activities in the world is gradually increasing. The cycle tourism, having emerged from people’s travelling by bike according to their own motives, is becoming more popular, cycle routes are getting enlarged, and projects are developed for cycle tours day by day. Therefore, the elements constituting the cycle tourism have come into prominence and the motivations of the cycle tourists participating bike tours have been studied. Thus, the aim of this study is to find out the importance that cycle tourists give and the level of the interest they show for cycle tours. The central question of the study raised on is; “what is the level of interest and on cycling and how it can be an important touristic attraction for Çanakkale tourism?” For this purpose, in-depth interview technique was used on cyclist groups at different cycle tours in Çanakkale, Turkey. According to the results of the analyses, developing cycling by its philosophy and structural requirements in Çanakkale can be feasible in sustainability perspective.Book Part Book Part 21. YÜZYIL BİLGİ VE BECERİLERİ: SOSYAL SORUMLULUK(2020) Özaltaş Serçek, Gülseren; Harman, SerhatSosyal Sorumluluk Kavramı ve Gelişimi Bireysel sorumluluk kişinin kendi davranışının sonucunu üstlenmesi olarak ele alınmakta olup kurumsal sosyal sorumluluk, kurumların bulunduğu topluma ve yasalara uygun davranış sergilemesi ve sonucunu üstlenmesi olarak tanımlanabilir.Article Turistik Bir Destinasyon Olan Mardin'in Yürünebilirlik Açısından İncelenmesi(2020) Çakar, Kadir; Harman, Serhat; Aykol, ŞehmusBu çalışmanın amacı Mardin destinasyonunu ziyaret eden turistlerin yürünebilirliğe ilişkin algılarını ölçmektir. Bunun yanı sıra, turistler açısından yürünebilirlik olgusunu etkileyen faktörleri araştırmak çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda 486 ziyaretçiden yüz yüze anket görüşmesi ile elde edilen veri seti t-Testi ve ANOVA uygulanarak analiz edilmiştir. Katılımcıların “trafikten arınmışlık” faktörünü yürünebilirliği etkileyen en önemli faktör olarak değerlendirdikleri ve yürünebilirlik olgusunun turistik destinasyonlarda ziyaretçiler tarafından önemsenen bir husus olduğu desteklenmiştir.