MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Başarısızlık Nedenleri

dc.authorid0000-0002-5553-4953
dc.authorid0000-0003-2988-4551
dc.contributor.authorYarış, Ahmet
dc.contributor.authorKanik, Ergül
dc.date.accessioned2022-01-25T07:36:01Z
dc.date.available2022-01-25T07:36:01Z
dc.date.issued2021
dc.departmentMAÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, yiyecek-içecek işletmelerinin kapanmasına neden olan faktörleri belirlemektir. Kartopu örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve faaliyetine 2015-2020 yılları arasında son vermiş 14 yiyecek-içecek işletmesi sahibine ulaşılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış bir görüşme formu ile yüz yüze görüşme sağlanarak toplanmıştır. Görüşmeden elde edilen veriler, iki bağımsız kodlayıcı tarafından analiz edilmiştir. Başarısızlığa neden olan faktörler, dışsal ve içsel olarak iki tema altında kategorize edilmiştir. Bulgular, başarısızlığa en fazla içsel (işletme ile ilgili) faktörlerin neden olduğunu göstermektedir. Bunlar; sırasıyla finansal plansızlık, insan kaynakları sorunları, yanlış kuruluş yeri, düşük müşteri memnuniyeti, yüksek sabit maliyetler, işletme yöneticisi, muhasebe ve diğer faktörlerdir. Araştırma bulguları görüşmecilerin verdiği bilgiler ile sınırlı olup söz konusu faktörler ile ilgili, mevcut ve potansiyel yiyecek-içecek sektörü girişimcilerine önerilerde bulunulmuştur.en_US
dc.description.abstractThe purpose of this study is to determine the factors that cause food and beverage enterprises to fail. 14 food and beverage enterprises owners selected with the snowball sampling method and ended their activities between 2015 and 2020 were reached. The data were collected through a face-to-face interview with a semi-structured interview form. Factors causing failure are categorized under two themes: external and internal. Findings show that failure is mostly caused by internal (business-related) factors: respectively, poor financial plan, human resources problems, poor location, low customer satisfaction, high fixed costs, business manager, accounting, and other factors. The study's findings were limited to the information provided by the interviewees. Recommendations were made to existing and potential food and beverage sector entrepreneurs regarding these factors.en_US
dc.description.citationYARIŞ A,KANİK E (2021). Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Başarısızlık Nedenleri. Güncel turizm araştırmaları dergisi (Online), 5(2), 406 - 424. Doi: 10.32572/guntad.938859en_US
dc.description.provenanceSubmitted by abdulsamet akan (abdulsametakan@artuklu.edu.tr) on 2022-01-25T07:35:30Z No. of bitstreams: 1 6fddef5d-270a-4f2a-8312-ee310786933b.pdf: 800651 bytes, checksum: eec1968105a364a450be7e516e9dba87 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by abdulsamet akan (abdulsametakan@artuklu.edu.tr) on 2022-01-25T07:36:01Z (GMT) No. of bitstreams: 1 6fddef5d-270a-4f2a-8312-ee310786933b.pdf: 800651 bytes, checksum: eec1968105a364a450be7e516e9dba87 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2022-01-25T07:36:01Z (GMT). No. of bitstreams: 1 6fddef5d-270a-4f2a-8312-ee310786933b.pdf: 800651 bytes, checksum: eec1968105a364a450be7e516e9dba87 (MD5) Previous issue date: 2021en
dc.identifier.doi10.32572/guntad.938859
dc.identifier.endpage424en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage406en_US
dc.identifier.trdizinid451610
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.32572/guntad.938859
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRVeE5qRXdNQT09/yiyecek-ve-icecek-isletmelerinde-basarisizlik-nedenleri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/2990
dc.identifier.volume5en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherGüncel turizm araştırmaları dergisi (Online)en_US
dc.relation.ispartofGüncel turizm araştırmaları dergisi (Online)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - İdari Personel ve Öğrencien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYiyecek ve İçecek İşletmeleri, Restoran Başarısızlığı, Başarısızlık Faktörleri, Finansal Plansızlıken_US
dc.subjectFood and Beverage Enterprises, Restaurant Failure, Failure Factors, Poor Financial Planen_US
dc.titleYiyecek ve İçecek İşletmelerinde Başarısızlık Nedenlerien_US
dc.title.alternativeReasons of Food and Beverage Businesses Failen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
6fddef5d-270a-4f2a-8312-ee310786933b.pdf
Size:
781.89 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full Text - Article

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: