MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mülteci Ergenlerin Gelecek Umutları, Damgalanmaları ve Ruhsal Sorunları

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Health and Nursing Services / Sağlık ve Bakım Hizmetleri Bölümü
Dünyada ve ülkemizde nüfus hareketliliğinde oluşan değişimler, genç nüfusun azalıp, yaşlı nüfusun artmasına neden olmuş, aynı zamanda ülkemizdeki geleneksel aile yapısının çekirdek aile yapısına dönüşmesi; sosyal hizmetin alanlarından biri olan yaşlı bakım hizmeti açığının oluşmasına neden olmuştur. Bu alanda diğer meslek elemanlarının yanı sıra yaşlıyla uygulama boyutunda hizmeti bire bir yürütecek ve yaşlıyı sağlık ve sosyal hizmet boyutuyla ele alabilecek ara elemana gereksinim duyulmuştur. Bu nedenle Programdan yararlanacak öğrencilerin, bakım hizmeti konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri bütünleştirip, özümseyerek; kamu alanı, özel alan ve sivil toplum örgütlerinde yaşlı bakım hizmetini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip yetkin birer sağlık teknikeri olmalarını sağlamak programın temel amacını oluşturmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Amaç: Bu araştırmada, mülteci ergenlerin geleceğe dair umutları, damgalanma durumları ve ruhsal sağlık sorunlarını belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın modeli; tanımlayıcı, ilişkisel ve aracı modeldir. Araştırmanın örneklemini 11-18 yaşları arasında mülteci ergenler oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Ergen Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri, Çocuklar ve Ergenler için İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği ve Çocukların Umut Ölçeğini kullanılmıştır. Toplamda 78 mülteci ergen kapsam dışı bırakılmış ve 484 mülteci ergen ile yürütülmüştür. Bulgular: Mülteci ergenlerin ruhsal belirtilerinin (anksiyete, depresyon, hostilite, somatizasyon ve olumsuz benlik) yaşadıkları damgalanmalarının %54.6'sını açıkladığı tespit edilmiştir. Ayrıca, mülteci ergenlerin ruhsal sorunlarının geleceğe dair umut düşüncelerinin %42.7'sini açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç: Ergenlerin geleceğe dair umutlarının, yaşadıkları ruhsal semptomları ile damgalanma arasındaki ilişkide aracı rol oynadığı söylenebilir.

Description

Keywords

Sosyal Çalışma

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Volume

10

Issue

2

Start Page

179

End Page

188