MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Turist Rehberlerinin Coğrafi İşaretli Ürünlere Yönelik Farkındalıkları (Awareness of Tourist Guides for Geographically Indicated Products)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Doç. Dr. Duran CANKÜL

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Tourism Guidance / Turizm Rehberliği Bölümü
Öğrencilere belirli bir bölgenin veya ülkenin kültürel ve tarihi mirasını tanıma fırsatı sunduğundan, öğrencilerin tarihi yapıları, müzeleri, sanat eserlerini, gelenekleri ve diğer kültürel öğeleri daha iyi anlayan bireyler yetiştirmek. Öğrencilere turizm sektörü, turizm rehberliği veya seyahat işletmeciliği alanında başarılı bir kariyer yapabilmeleri için turizm endüstrisinin işleyişi, Türkiye’nin tarihi, kültürü ve coğrafyası, sürdürülebilirlik, etik ve diğer önemli konular hakkında beceri ve bilgiyi kazanmalarını sağlayacak nitelikte turist rehberleri yetiştirmek. Bu amaç doğrultusunda iyi derecede İngilizce ve orta düzeyde ikinci bir yabancı dili bilen; Türkiye’nin doğal, tarihi ve kültürel çekicilikleri hakkında bilgi sahibi; insan ilişkilerinde iyi iletişim becerilerinde yetenekli; olay ve olguları yorumlarken analitik düşünebilen; sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş; hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip; liderlik ve temsil yeteneği olan; nitelikli turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırma turist rehberlerinin, kırsal kalkınmayı ve ürünlere teşvik etmeye yönlendiren coğrafi işaretli ürünlere yönelik farkındalıklarının ve tur sırasında kullanımlarının olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu yönüyle çalışmanın, coğrafi işaretli ürünlerin farkındalığı ve turistik ürün olarak kullanılması ve kırsal kalkınmayı desteklemesi anlamında önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın amacı kapsamında Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odasına (ÇARO) kayıtlı olan turist rehberlerinin, Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ illerine ait coğrafi işaretli ürünler konusundaki farkındalıkları ve kullanım düzeyleri belirlenmiştir. 25 turist rehberiyle 2021 yılı Eylül-Ekim ayı içerisinde pandemi koşulları nedeniyle online ortamda görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada, turist rehberlerinin coğrafi işaretli ürün kavramına ilişkin bilgilerinin olduğunu fakat ürün bilgilerinin kısıtlı olduğu ortaya çıkmıştır. Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ bölgelerindeki turlarında Çanakkale Peynir Helvası, Çanakkale Domatesi, Gelibolu Sardalyesi, Lapseki Kirazı ve Ayvalık Tostu gibi bazı coğrafi işaretli olmayan ürünleri de tanıttıkları ifade edilmiştir. Başta Ezine Peyniri olmak üzere zeytin ve zeytinyağının turlarında tanıtımını yaptıkları ve bu bölgelerdeki gastronomi turlarının artması gerektiği görüşünün hâkim olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca turist rehberlerinin görüşleri doğrultusunda ziyaretçilerin coğrafi işaretli ürünleri deneyimleyeceği çeşitli tur güzergâhları ve süreleri konusunda önerilerde bulunulmuştur.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Journal of Gastronomy Hospitality and Travel (JOGHAT)

Volume

6

Issue

2

Start Page

738

End Page

755