MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yiyecek-İçecek İşletmelerinde HACCP Sisteminin Uygulanmasının Önündeki Engeller: Mardin Örneği

dc.authorid 0000-0003-3144-2613
dc.contributor.author Gürbüz, Semra
dc.contributor.author Çelikel Güngör, Aslı
dc.contributor.author Arık Yüksel, Tuğba
dc.contributor.author İflazoğlu, Nurhayat
dc.contributor.author Toprak, Lokman
dc.contributor.author Toprak, Lokman
dc.contributor.author Gürbüz, Semra
dc.contributor.author Çelikel Güngör, Aslı
dc.contributor.author Arık Yüksel, Tuğba
dc.contributor.author İflazoğlu, Nurhayat
dc.contributor.other Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.contributor.other Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
dc.date.accessioned 2021-06-02T12:21:43Z
dc.date.available 2021-06-02T12:21:43Z
dc.date.issued 2019
dc.department MAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü en_US
dc.description.abstract Bu araştırmanın amacı, Mardin'deki yiyecek-içecek işletmecilerinde HACCP sistemi uygulamasında ortaya çıkan sorunları ve HACCP sistemine sahip olmayan işletmelerde sistemin uygulanmamasının nedenlerini belirlemektir. Çalışma Mardin’deki toplam 87 yiyecek–içecek işletmesi temsilcisi ile anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; işletmelerin %20.7’sinde HACCP sistemi bulunmaktadır. Bu işletmelerin %38.9’u danışmanlık alacak kurum veya kişi bulamamalarını sistemi uygularken karşılaştıkları başlıca zorluk olarak belirtmektedir. İşletmelerinde HACCP sistemi bulunmayan 69 katılımcının %91.3’ü işletmelerinde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik bir sistemin gerekli olduğunu ve %87.0’si sistemin kurulamamasındaki başlıca nedenin HACCP sistemi konusundaki bilgi eksikliği olduğunu belirtmişlerdir. Ülkemizde gıda güvenliğini sağlama konusunda yasal düzenlemeler bulunmakla birlikte, bu çalışma sonuçları uygulamada eksiklikler olduğunu ve bu eksikliklerin özellikle eğitim ve danışmanlık ihtiyacı konularında yoğunlaştığını göstermektedir. Gıda güvenliği konusundaki yetkili otoritelerce gıda güvenliğini sağlamaya yönelik sistemlerin kurulması konusundaki eğitim çalışmalarına önem verilmesi gerektiği düşünülmektedir. en_US
dc.description.abstract The aim of this study is to determine the problems of HACCP system in food and beverage enterprises in Mardin and the reasons for not applying the system in enterprises that do not have HACCP system. A questionnaire was administered with 87 food and beverage establishment representatives in Mardin. According to the research findings; 20.7% of enterprises have HACCP system. 38.9% of these enterprises stated that they could not find any institutions or people to receive consultancy as the main difficulty they faced in implementing the system. Of the 69 participants who do not have a HACCP system in their enterprises, 91.3% stated that a system to ensure food safety was required in their enterprises and 87.0% stated that the main reason for the failure of the system was the lack of information about the HACCP system. Although there are legal regulations on food safety in our country, the results of this study show that there are deficiencies in practice and these deficiencies are especially concentrated on the need for training and consultancy. It is thought that training activities should be given importance to the establishment of food safety systems by the competent authorities on food safety. en_US
dc.description.citation GÜRBÜZ S,GÜNGÖR A. Ç,YÜKSEL T. A,İFLAZOĞLU N,TOPRAK L (2019). Yiyecek-İçecek İşletmelerinde HACCP Sisteminin Uygulanmasının Önündeki Engeller: Mardin Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2685 - 2700. Doi: 10.21325/jotags.2019.494 en_US
dc.identifier.doi 10.21325/jotags.2019.494
dc.identifier.endpage 2700 en_US
dc.identifier.issn 2147-8775
dc.identifier.issue 4 en_US
dc.identifier.startpage 2685 en_US
dc.identifier.trdizinid 344104
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpRME1UQTBOQT09/barriers-to-implementation-of-haccp-system-in-food-and-beverage-enterprises-the-case-of-em-mardin-em-
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/2461
dc.identifier.volume 7 en_US
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Journal of Tourism and Gastronomy Studies en_US
dc.relation.ispartof Journal of Tourism and Gastronomy Studies en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject HACCP, Gıda Güvenliği, Mardin en_US
dc.subject HACCP, Food safety, Mardin en_US
dc.title Yiyecek-İçecek İşletmelerinde HACCP Sisteminin Uygulanmasının Önündeki Engeller: Mardin Örneği en_US
dc.title.alternative Barriers to Implementation of HACCP System in Food and Beverage Enterprises: The Case of Mardin en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isAuthorOfPublication d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isAuthorOfPublication dda569fd-adad-4031-b12b-59538b73272d
relation.isAuthorOfPublication c2c1956d-d0b8-4a21-96f2-56bb056366a5
relation.isAuthorOfPublication d8bb7c56-8013-4c13-9852-a76f37a417b4
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication 8ed43942-fb43-4b18-b9a6-d4980c7d48e1
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
629db6ff-eecf-4b37-8d94-67977e796976.pdf
Size:
523.13 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Araştırma Makalesi

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: