MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yiyecek-İçecek İşletmelerinde HACCP Sisteminin Uygulanmasının Önündeki Engeller: Mardin Örneği

dc.authorid0000-0003-3144-2613
dc.contributor.authorGürbüz, Semra
dc.contributor.authorÇelikel Güngör, Aslı
dc.contributor.authorArık Yüksel, Tuğba
dc.contributor.authorİflazoğlu, Nurhayat
dc.contributor.authorToprak, Lokman
dc.contributor.authorToprak, Lokman
dc.date.accessioned2021-06-02T12:21:43Z
dc.date.available2021-06-02T12:21:43Z
dc.date.issued2019
dc.departmentMAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, Mardin'deki yiyecek-içecek işletmecilerinde HACCP sistemi uygulamasında ortaya çıkan sorunları ve HACCP sistemine sahip olmayan işletmelerde sistemin uygulanmamasının nedenlerini belirlemektir. Çalışma Mardin’deki toplam 87 yiyecek–içecek işletmesi temsilcisi ile anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; işletmelerin %20.7’sinde HACCP sistemi bulunmaktadır. Bu işletmelerin %38.9’u danışmanlık alacak kurum veya kişi bulamamalarını sistemi uygularken karşılaştıkları başlıca zorluk olarak belirtmektedir. İşletmelerinde HACCP sistemi bulunmayan 69 katılımcının %91.3’ü işletmelerinde gıda güvenliğini sağlamaya yönelik bir sistemin gerekli olduğunu ve %87.0’si sistemin kurulamamasındaki başlıca nedenin HACCP sistemi konusundaki bilgi eksikliği olduğunu belirtmişlerdir. Ülkemizde gıda güvenliğini sağlama konusunda yasal düzenlemeler bulunmakla birlikte, bu çalışma sonuçları uygulamada eksiklikler olduğunu ve bu eksikliklerin özellikle eğitim ve danışmanlık ihtiyacı konularında yoğunlaştığını göstermektedir. Gıda güvenliği konusundaki yetkili otoritelerce gıda güvenliğini sağlamaya yönelik sistemlerin kurulması konusundaki eğitim çalışmalarına önem verilmesi gerektiği düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study is to determine the problems of HACCP system in food and beverage enterprises in Mardin and the reasons for not applying the system in enterprises that do not have HACCP system. A questionnaire was administered with 87 food and beverage establishment representatives in Mardin. According to the research findings; 20.7% of enterprises have HACCP system. 38.9% of these enterprises stated that they could not find any institutions or people to receive consultancy as the main difficulty they faced in implementing the system. Of the 69 participants who do not have a HACCP system in their enterprises, 91.3% stated that a system to ensure food safety was required in their enterprises and 87.0% stated that the main reason for the failure of the system was the lack of information about the HACCP system. Although there are legal regulations on food safety in our country, the results of this study show that there are deficiencies in practice and these deficiencies are especially concentrated on the need for training and consultancy. It is thought that training activities should be given importance to the establishment of food safety systems by the competent authorities on food safety.en_US
dc.description.citationGÜRBÜZ S,GÜNGÖR A. Ç,YÜKSEL T. A,İFLAZOĞLU N,TOPRAK L (2019). Yiyecek-İçecek İşletmelerinde HACCP Sisteminin Uygulanmasının Önündeki Engeller: Mardin Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2685 - 2700. Doi: 10.21325/jotags.2019.494en_US
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2019.494
dc.identifier.endpage2700en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage2685en_US
dc.identifier.trdizinid344104
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpRME1UQTBOQT09/barriers-to-implementation-of-haccp-system-in-food-and-beverage-enterprises-the-case-of-em-mardin-em-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/2461
dc.identifier.volume7en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHACCP, Gıda Güvenliği, Mardinen_US
dc.subjectHACCP, Food safety, Mardinen_US
dc.titleYiyecek-İçecek İşletmelerinde HACCP Sisteminin Uygulanmasının Önündeki Engeller: Mardin Örneğien_US
dc.title.alternativeBarriers to Implementation of HACCP System in Food and Beverage Enterprises: The Case of Mardinen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
629db6ff-eecf-4b37-8d94-67977e796976.pdf
Size:
523.13 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Araştırma Makalesi

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: