MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

MDAÜ ÜLKELERİNDE BOŞANMANIN SOSYOEKONOMİK NEDENLERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA

Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Economics / İktisat Bölümü
Ekonomi, hızla gelişen bir bilim dalıdır. Küreselleşme süreci, hızlanan teknolojik ilerleme ve artan uluslararası rekabet, ekonomik sorunları anlamanın ve çözmenin önemini istikrarlı bir şekilde artırmaktadır. Genel olarak, iktisatın ve iktisatçıların rolü, çeşitli sosyal ve ekonomik politikaların nasıl tasarlanacağı ve uygulanacağı da dahil olmak üzere genişliyor. Mardin Artuklu Üniversitesi İktisat Bölümü'nün misyonu, hem öğretim hem de araştırma yoluyla, toplumumuzun şimdi ve gelecekte karşılaşacağı küresel, ulusal ve yerel ekonomik sorunların daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Mardin Artuklu Üniversite İktisat Bölümünde lisans ve lisansüstü programlar yürütülmektedir. İktisat Bölümü lisans programının amacı, iktisat teorisi ve uygulamalı istatistiksel yöntemlere sağlam bir teorik temel sağlamaktır. Lisans programlarımızın temel hedefleri: - Öğrencilerimize yaşam boyu öğrenmenin temelini oluşturmak için uygun analitik becerileri sağlamak; - Öğrencilerimizin politika okuryazarı olmalarını ve böylece vatandaş olarak daha bilgili olmalarını sağlamak; - Öğrencileri iş dünyasına tanıtmak, sınıfta öğretimi pekiştirmek ve kariyer hedeflerinin geliştirilmesine ve ilerletilmesine yardımcı olmak için işbirlikli eğitim de dahil olmak üzere deneyimsel öğrenmenin kullanımını teşvik etmek; - Öğrencilerimizi uygulamalı ekonomistler olarak başarılı kariyerlere hazırlamak; ve - Lisans öğrencilerimizi ekonomi, hukuk ve işletme alanlarında lisansüstü eğitime hazırlamak. Lisanüstü programlar tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarını kapsamaktadır. Lisanüstü programların genel amacı ise, makroekonomi, mikroekonomi ve ekonometri alanındaki temel konuların anlaşılmasını derinleştirmek için tasarlanmıştır.

Journal Issue

Events

Abstract

The paper examines the relationship between divorce rates and socioeconomic variables in CEE countries whose economic and political regimes were changed from communism to capitalism. Factors such as regime change have been ignored, although there are many studies that examine the impact of changing gender roles and female labor force participation on the family structure. This study focuses on the impact of socio-economic impacts on divorce as well as regime change. Panel LM unit root test was used with the aim of finding out whether the destabilizing effect of divorce rates in CEE countries was permanent after the regime change. Also, panel data regression was employed to determine the social l factors that affected divorce rates from the years between 2008 nd 2017. The Czech Republic appears to have left behind the shock effect it experienced on divorce rates, which is considered to be a result of the country’s closeness to liberal values from past to present. The result of panel regression was supported the fact that growth rate and openness have a significant negative effect on divorce rates.
Bu çalışma, ekonomik ve siyasi rejim değişimi ile komünizmden kapitalizme geçen Merkezi ve Doğu Avrupa (MDA) ülkelerindeki boşanma oranları ile sosyoekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Değişen cinsiyet rollerinin ve kadınların işgücüne katılımının aile yapısı üzerindeki etkisini inceleyen birçok çalışma olmakla birlikte rejim değişikliği gibi faktörlerin etkisi çoğunlukla göz ardı edilmektedir. Bu çalışma, sosyo-ekonomik faktörlerle birlikte rejim değişikliğini boşanma üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Çalışmada MDA ülkelerindeki boşanma oranlarının istikrarsızlaştırıcı etkisinin rejim değişikliğinden sonra kalıcı olup olmadığını belirlemek amacıyla 1960-2016 yılları için LM panel birim kök testi kullanılmıştır. Ayrıca, 2008- 2017 yılları arasındaki boşanma oranlarını etkileyen sosyal faktörleri belirlemek için panel veri regresyonuna başvurulmuştur. Elde edilen bulgular, geçmişten günümüze liberal değerlere yakınlığı ile Çek Cumhuriyeti’nin boşanma oranları konusunda yaşadığı şokun etkisini geride bıraktığını göstermektedir. Panel regresyonu sonucu, büyüme hızı ve dışa açıklığın boşanma oranları üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olduğu görüşünü de desteklemektedir.

Description

Keywords

Divorce Rate, Socioeconomic Transition, Panel Data Analysis., Boşanma Oranları, Sosyoekonomik Geçiş, Panel Veri Analizi

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Volume

11

Issue

21

Start Page

30

End Page

56