MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Üniversite Öğrencilerinde Kahvaltı Yapma Alışkanlığının Saptanması ve Çözüm Önerileri

dc.contributor.author Çetik Yıldız, Songül
dc.contributor.other Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
dc.date.accessioned 2025-02-15T19:40:00Z
dc.date.available 2025-02-15T19:40:00Z
dc.date.issued 2020
dc.department Artuklu University en_US
dc.department-temp MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract Kahvaltı, yeterli ve dengeli beslenmede günün en önemli öğünü olarak büyük öneme sahiptir. Kahvaltının yapılmaması, yetersiz yapılması veya atlanması durumunda dikkat-algılama bozukluğu, fiziksel-zihinsel yorgunluk gibi sorunlar meydana gelir ve eğitim-öğretimde başarı azalarak nitelikli bireylerin yetişmesi engellenir. Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin kahvaltı yapma alışkanlıklarını belirlemek için planlanıp ve uygulanmıştır. Bu amaçla, 2015-2019 öğretim yılında Mardin’de okuyan 18 yaş ve üzeri üniversite öğrencilerinin kahvaltı yapma alışkanlıkları anket yöntemi ile saptanmıştır. Çalışmaya % 62.0’si erkek ve % 38.0’i kadın olmak üzere 1200 kişi dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması kadınlarda 22.1, erkeklerde 23 yıl, eğitim süreleri ortalaması ise kadınlarda 15.2, erkeklerde 16.3 yıldır. Öğrencilerin ortalama boy uzunluğu, kadınlarda 154.4, erkeklerde ise 172.2 cm, vücut ağırlığı değerleri kadınlarda 56.2 kg, erkeklerde 79.1 kg’dır. Üniversite öğrencilerinin öğün atlama durumu incelendiğinde en çok atlanan öğünün (% 47.9) kahvaltı olduğu görülmüştür. Öğün atlamalarının sebebi, zaman yetersizliği (% 37.0) ve sabah geç kalkma (% 24.0) ve kahvaltı yapma alışkanlığın olmaması (% 19.0) olarak ifade edilmiştir. Kahvaltıda içecek tüketimi incelendiğinde, en fazla çayın tercih edildiği belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları üniversite öğrencilerin kahvaltı yapma alışkanlıklarının yetersiz olduğu göstermektedir. en_US
dc.identifier.citationcount 1
dc.identifier.doi 10.21597/jist.655249
dc.identifier.endpage 827 en_US
dc.identifier.issn 2146-0574
dc.identifier.issn 2536-4618
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 819 en_US
dc.identifier.trdizinid 1142274
dc.identifier.uri https://doi.org/10.21597/jist.655249
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1142274/universite-ogrencilerinde-kahvalti-yapma-aliskanliginin-saptanmasi-ve-cozum-onerileri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/6347
dc.identifier.volume 10 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.institutionauthor Yıldız, Songül Çetik
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme Ve Diyetetik en_US
dc.subject Eğitim en_US
dc.subject Eğitim Araştırmaları en_US
dc.title Üniversite Öğrencilerinde Kahvaltı Yapma Alışkanlığının Saptanması ve Çözüm Önerileri en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 9ceaebee-b720-4168-b509-109e997506c3
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 9ceaebee-b720-4168-b509-109e997506c3
relation.isOrgUnitOfPublication 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2

Files