MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BAZI SALGIN HASTALIKLARIN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

INSTİTUT FÜR DİE WELT DER TÜRKEN

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

İnsanlık tarihi boyunca farklı dönemlerde toplumlarda hastalıklar ortaya çıkmıştır. Bu görülen kimi hastalıklar, salgın halini almıştır. Geçmişten günümüze görülen salgın hastalıklar toplumda derin izler bırakmıştır. Salgın hastalıklara karşı geçmişte de önlemler alınmaya çalışılmıştır. Tarihte görülen salgın hastalıkların kaynağı ve hastalığın ne gibi etkileri olacağı bilinmediğinden toplumda korku hâkim olmuştur. Süreç içerisinde yaşanan değişimlerden ve sağlık alanında atılan adımlarla salgın hastalıklara karşı uygun aşı bulunmuş ve karantina sistemi de faaliyete geçmiştir. Ancak atılan adımlara rağmen halkın yeterli bilgiye sahip olmadığı anlaşıldığından halkın bilinçlendirilmesi için çalışmalar yürütülmüştür. Çalışmalara rağmen salgın hastalıklarının öldürücü etkisi, toplum içerisinde ilişkilerde kopmalara yol açmıştır. Salgın ekonomide de etkisini göstermiş ve toplumda kıtlıklar baş göstermiştir. Salgın hastalıklar toplumun sosyo ekonomik hayatını oldukça kötü etkilediği gibi bireylerde de salgın nedeniyle olumsuzluklar fark edilmiştir. Salgının en çok vücut direnci zayıf kişileri (yaşlılar, çocuklar) etkilediği tespit edilmiştir. Osmanlı Devleti, faaliyetleriile salgın hastalıklara karşı mücadelede kararlılığını sürdürmüş ve nizam çerçevesinde hareket etmiştir. Bu kararlılık günümüzde de devam etmekte olup devlet yürütmeye çalıştığı politikaları ile salgına karşı* mücadelesini sürdürmektedir. Bu çalışmada veba, frengi, kolera, çiçek hastalığı, sıtma, kızamık, yeni koronavirüs (covit-19), gibi bazı salgın hastalıklar hakkında tarihsel bilgi verildikten sonra bu hastalıların toplum üzerindeki etkisi izah edilmeye çalışılmıştır.
Diseases can be seen in people in different periods throughout history. Some of these diseases have become epidemics. Epidemic diseases from the past to the present have left deep marks in the society. Measures against epidemics have also been attempted in the past. Since the source of the epidemic diseases seen in the history and the effects of the disease are unknown, fear prevailed in the society. With the changes in the process and the steps taken in the field of health, the appropriate vaccine against epidemic diseases was found and the quarantine system was put into operation. However, despite the steps taken, it was understood that the public did not have enough information, so efforts were made to raise the awareness of the public. Despite the studies, the lethal effect of epidemics has led to ruptures in relations within society. The epidemic also had an impact on the economy and famines appeared in the society. Epidemic diseases affect the socio economic life of the society very badly, and negativities have been noticed in individuals due to the epidemic. It has been found that the epidemic mostly affects people with weak body resistance (elderly, children). The Ottoman State continued its determination and acted within the framework of its activities in the fight against epidemic diseases. This determination continues today, and the state continues its struggle against the epidemic with its policies. In this study, after giving historical information about some epidemic diseases such as plague, syphilis, cholera, smallpox, malaria, measles, new coronavirus (covit-19), the effect of these diseases on the society was tried to be explained.

Description

Keywords

Salgın, Toplum, Osmanlı Devleti, Hastalık, Sağlık

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks

Volume

13

Issue

1

Start Page

227

End Page

248