MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

The combination of N-acetylcysteine and cyclosporin A reduces acetaminophen-induced hepatotoxicity in mice

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Midwifery/ Ebelik Bölümü
Ebe; bir ebelik eğitim programına girmeye hak kazandıktan sonra, bu programı başarıyla tamamlayarak, mesleği yerine getirmek üzere, tescili yapılan ya da kendisine yasal olarak izin verilen kişi olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ebeyi "Gebelik sırasında doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlamak, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak ve yeni doğanın bakımını yapmak üzere eğitimi tescillenmiş kişi" olarak tanımlamıştır. Uluslararası Ebelik Konfederasyonu (İnternational Confederation of Midwives-ICM) ise “Ebe; gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde kadınla işbirliği halinde kadına gereksinim duyduğu destek, bakım ve danışmanlığı sağlayan, kendi sorumluluğunda doğumu yaptıran, yenidoğan ve bebeğe bakım veren sorumluluk sahibi ve güvenilir bir profesyoneldir” şeklinde tanım yapmıştır. 2009 yılında kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü 2014 yılından itibaren lisans mezunu vermektedir. Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu 17 Nisan 2019 tarihli 30749 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi uyarınca resmi gazetede yayımlanarak Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü 4 yıllık (8 yarıyıl) lisans programı olup, öğrencilerinin profesyonel bir ebe olarak yetişmeleri için eğitim ve öğretim vermektedir. Bölümümüzün hedefi ülke ihtiyaçlarını göz önüne alarak, bizleri tercih eden öğrencileri tam donanımlı, bağımsız çalışabileceği, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, bilimsel çalışmalarla ebelik mesleğini zirveye taşıyacak mezunlar vermektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Acetaminophen (APAP)-induced hepatotoxicity is the most common cause of acute liver failure in worldwide. N-acetyl cysteine (NAC) is used as the APAP antidote. Cyclosporin A (CsA) is suppressed mitochondrial damage by binding cyclophilin, a mitochondrial pore transport component. The study aimed to evaluate the effects of NAC, CsA, and NAC+CsA treatments on APAP-induced hepatotoxicity in mice. Mice were randomly divided into five groups (n = 6). 400 mg/kg/ip/single dose APAP, 1200 mg/kg/i.p/single dose NAC and 50 mg/kg/i.p/single dose CsA were performed. Light and electron microscopic alterations were investigated in liver samples. Levels of serum alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) and liver glutathione (GSH) were analyzed. 3-nitrotyrosine and cytochrome c immunoreactivities were evaluated in liver tissue. Here, we found that APAP leads to histopathological and ultrastructural changes in mice liver. Also, APAP increased cytochrome c and 3-nitrotyrosine immunopositive staining. Besides, a significant decrease in liver GSH and an increase in serum AST and ALT levels were detected in the APAP group. Interestingly, NAC+CsA treatment improved histological alterations, cytochrome c, and 3-nitrotyrosine immunoreactivities and liver GSH, serum AST/ALT levels caused by APAP. We suggest that the combination of NAC and CsA reduces acetaminophen-induced hepatotoxicity in mice.

Description

Keywords

N-acetylcysteine; cyclosporin A; acetaminophen; hepatotoxicity

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q4

Scopus Q

Source

Ultrastructural Pathology

Volume

45

Issue

1

Start Page

19

End Page

27