MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

A Comparitive Study of Space Syntax Analysis between Traditional Antakya Houses and Social Housing Complexes by TOKI

Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Space syntax analysis method is used to define the regions, cities, built environments, building groups, spatial models, and indoor organizations at different scales and to examine their interaction with social structure. This study aimed to analyse the spatial organization of traditional atria by using the space syntax method and to reveal the socio-cultural effect of atria. The spatial morphology and behavioural models regarding the traditional Antakya houses and social houses built by the Housing Development Administration of the Republic of Turkey, the institution that has the largest share in the construction of high-rise buildings in Turkey, were compared and analysed through the space syntax method As a result of the study, it has been determined that the privacy of family and women directly affects the design in traditional Antakya houses. On the other hand in TOKI buildings has been observed that individual privacy was given more importance and it has been determined that this was not created by building design decisions, but by the entrance doors of the rooms.
Farklı ölçeklerdeki bölgelerin, kentlerin, yapılı çevrelerin, bina gruplarının, mekânsal modellerin ve iç mekan organizasyonlarının tanımlanması ve bunların sosyal yapı ile etkileşiminin incelenmesi için space syntax analiz yöntemi kullanılmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, space syntax kullanarak geleneksel avluların mekânsal organizasyonunu analiz etmek ve böylece avluların sosyokültürel etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada, Geleneksel Antakya evleri ile Türkiye’de yüksek katlı konutların üretiminde en büyük paya sahip olan Toplu Konut İdaresinin sosyal konutları mekansal morfolojisi ve davranış modelleri space syntax yöntemi ile karşılaştırılmış ve analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda geleneksel Antakya evlerinde aile ve kadın mahremiyetinin tasarımı doğrudan etkilediği tespit edilmiştir. Öte yandan TOKİ yapılarında bireysel mahremiyete daha fazla önem verildiği gözlemlenmiştir ve bunun bina tasarım kararlarıyla değil, odaların giriş kapılarıyla oluşturulduğu tespit edilmiştir.

Description

Keywords

Space syntax, traditional Antakya house, TOKI buildings, socio-cultural interaction, Mekan dizimi, geleneksel Antakya Evi, TOKİ, sosyo-kültürel etkileşim

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi

Volume

7

Issue

1

Start Page

284

End Page

297