MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Farklı Biyosorbentler Kullanarak Su Ortamında Ağır Metallerin Biyosorbsiyon Metodu ile Giderilmesi

No Thumbnail Available

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.
Organizational Unit
Department of Nursing / Hemşirelik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, 1996 yılında Dicle Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuş olup, 2007 yılında kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 2019 yılında 30749 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi uyarınca Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak resmî gazetede yayımlanan Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nun Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürülmesine yönelik karar ile Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulmuştur. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, bilimsel gelişmelere dayalı olarak toplumun sağlık gereksinimlerine yanıt vermek için, etik değerlere uygun, etkili iletişim sağlayan, problem çözme ve araştırma becerilerine sahip, değişim yaratabilen, insan haklarına saygılı lisans düzeyinde hemşire yetiştirmektedir. Bu bölümden mezun olan hemşireler büyük oranda hastanelerde hemşirelik yapmakla beraber farklı alanlarda çalışma imkanlarına da sahiplerdir.

Journal Issue

Events

Abstract

Su canlılar için ekosistemin önemli parçasıdır. Endüstrileşme ile birlikte su kaynaklarındaki kirlenme endişe edilir boyutlara ulaşmıştır. Ağır metallere bağlı su kirliliği ve artan konsantrasyonları su ekosistemlerine verdiği zarar nedeniyle araştırmacıların konuya olan ilgisinin artmasına sebep olmuştur. Ağır metallerin sularda oluşturduğu kirliliği gidermek ciddi maliyet ve zaman gerektirmektedir. Son yıllarda suda bulunan ağır metallerin uzaklaştırılması için bakteriler kullanılarak biyosorbsiyon yönteminin kullanılması yaygınlaşmıştır. Bu yöntemin tercih edilmesinin temel sebebi gram pozitif bakterilerin hücre duvarında kalın bir peptidoglikan tabakasına sahip olması ile adsorbsiyon kapasitesini artırmasıdır. Bu çalışmada içme, atık, nehir suları ve suni olarak hazırlanan numunelerde çalkalamalı metod kullanarak ağır metal biyosorbsiyonu ile birlikte çoklu hazırlanmış ağır metal çözeltilerinde biyosorbsiyon rekabeti incelenmiştir. Bu işlemler için Dicle nehri bölgesine ait topraklardan izole edilen Bacillus licheniformis sp. Bacillus subtilis sp. ve Bacillus subtilis (ATCC 6051) suşları ile sulu çözeltiden Cd (II), Cu (II), Pb (II), Fe (II), Ni (II) ve Zn (II) metallerinin biyosorbsiyonu değerlendirildi. B. subtilis suşları ve B.licheniformis sp. organizmalarının yüzey morfoljik yapıları SEM görüntüleri, element kompozisyonları EDAX verileri ile incelendi. ICP-OES kullanılarak element içeriği tespit edildi. Sulu çözeltideki Cd (II), Cu (II), Pb (II), Fe (II), Ni (II) ve Zn (II) metal iyonları farklı pH’larda 25 °C de 0,25 mg L-1 biomass ile biyosorbsiyon gerçekleştirildi. pH 6.0 da maksimum biyosorbsiyon ile metal iyonlarının % 98 varan oranda giderildiği belirlendi.

Description

Keywords

Kimya, Uygulamalı, Çevre Bilimleri, Çevre Mühendisliği

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

N/A

Source

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi

Volume

25

Issue

3

Start Page

449

End Page

458