MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Factors influencing adaptation of innovations in small ruminant production in the TRC3 Region in Turkey

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Emirates Journal of Food and Agriculture

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir

Journal Issue

Events

Abstract

This study investigated the socio-economic factors affecting the adoption of innovation in small ruminant production in TRC3 region in Turkey. Stratified random sampling technique was used to select 366 small ruminant farmers from the region. Semi-structured questionnaire was used to collect main data for the study. Data collected were analyzed using descritive statistics, t-tests and multiple linear regression analysis. Results of the study showed that the farmers had a mean age of 45,8 years and 97,0% were male. Traditional production was dominant among the small ruminant producers and as the number of animal increases the income increases (p< 0,01). Out of twelve independent variables, eight of them were statistically significant on multiple linear regression analysis. The F-statistics was statistically significant at 1% level on communication behavior and animal health practices; 5% level on age, breeding reasons, milking way, produced products and fold type. The coefficient of multiple determination (R2) value was estimated to be 0,470 this implies that 47,0% of total variation in the output of small ruminant production was accounted for by the independent variables that were fitted into the model. The main problems of small ruminant production were high feed prices, high deaths of lamps/goat, insufficient use of pastures because of security problems and lack of shepherd due to young people unwillingness to live in rural areas

Description

Keywords

Innovation; Regression analysis; Small ruminant; TRC3 region; Turkey

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q4

Scopus Q

Source

Emirates Journal of Food and Agriculture

Volume

33

Issue

5

Start Page

400

End Page

406