Doğan, YusufDoğan, SerapDogan, SerapDogan, Yusuf2024-01-102024-01-1020232587-1358https://doi.org/10.29050/harranziraat.1314562https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1212560/yari-kurak-iklim-sartlarinda-ekmeklik-bugday-triticum-aestivum-l-cesitlerinde-verim-ve-bazi-kalite-unsurlarinin-belirlenmesiBu araştırma, Mardin ili ve çevresinde yaygın olarak yetiştirilen 10 ekmeklik buğday çeşidinin verim unsurları, tane verimi ve bazı kalite faktörlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Mardin-Kızıltepe koşullarında 2019-20 ve 2020-21 yetiştirme sezonlarında yağışa dayalı şartlarda Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Varyans analiz sonuçlarına göre; bitki boyu 83.7-102.0 cm; başak uzunluğu 11.0-14.2 cm; başakta tane sayısı; yüz tane ağırlığı 30.5-38.8 g; biyolojik verim 582.5-644.1; hasat indeksi %30.1-38.9; hektolitre 72.2-80.4 kg/hl; protein oranı %13.1-15.8 ve tane verimi 176.9-247.7 kg da-1 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Çeşitlerin incelen özellikleri bakımından önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Tane verimi ve yüz tane ağırlığı bakımından en yüksek değerler Ceyhan-99 çeşidinde elde edilirken, protein oranı ve hektolitre değerleri bakımından Dinç çeşidi üstün çıkmıştır. Bu çalışmada Ceyhan 99, Pehlivan ve Sgittario çeşitleri tane verimi için Mardin ili ve çevresine önerilebilir.tr10.29050/harranziraat.1314562info:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiYarı Kurak İklim Şartlarında Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Kalite Unsurlarının BelirlenmesiArticle273316324N/AN/A1212560