Browsing by Author "Lokman Toprak"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Article INFLUENCE OF DIETARY HABITS OF UNIVERSITY STUDENTS ON BODY MASS INDEX (BMI) (A COMPARATIVE STUDY AMONG EGYPT AND SAUDI ARABIA AND TURKEY)(2015) Hala Hassan El Sayed; Mona Mohamed El-shafei; Lokman Toprak; Toprak, LokmanErgenlerde görülen beslenme alışkanlıkları ve uygulamaları veya yeme alışkanlıkları onların sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Alkolsüz içecekler, tatlı içecekler, fast food tüketiminin aşırı düzeylere varması alımı, meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, süt ürünleri ve diğer kalsiyum katkılı gıdaların yetersiz alımı; düşük düzeylerde egzersiz yapımı ile artan obezite oranları ile ortaya çıkan olumsuz sağlık sonuçları; bu yaş grubunun beslenme ve yaşam tarzı özelliklerini yeniden gözden geçirmelerinin bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu çalışma Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir araştırma olarak farklı kültürlerde ağırlık fazlalığı ya da eksikliğinde (BMI) üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma 450 öğrencinin (her bölgeden 150) beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkaracak bir anket formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. BMI (ağırlık / boy2 kg / m 2) ölçülmüş (tüm ölçümler çalışma bölgelerinde de aynı koşullar altında alınmıştır) ve göreceli ağırlık endeksi olarak kullanılmıştır. Sonuçlar Suudi Arabistanlı öğrencilerin yaklaşık yarısının (% 43.33) kilolu, Türkiye’deki numunelerin çoğunluğunun (% 75.3) normal kilolu olduğunu, Mısır'da ise özellikle kadın katılımcıların 50.67%’sinin kilolu olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan sonuçlar; bütün faydalarına rağmen kahvaltının en sık atlanan öğün olması gibi üniversite öğrencileri arasında pek çok sağlıksız beslenme alışkanlıkları olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını değiştirecek, sağlıklı gıda ve diyet çeşitliliğini tanıtacak; eğitim programları önermektedir.Article Turizmin yükselen trendi: sağlık turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi örneği(2014) Lokman Toprak; Hala H. Elsaied; A. Samah Mahmood; Toprak, LokmanSağlık turizmi; son yıllarda hastaların tedavi için yurtdışını tercih etmesiyle hızla büyüyerek tek başına bir sektör haline gelmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin gibi kentlerinin gerek kültür ve gerekse inanç turizmi açısından zengin bir potansiyele sahip olduklarından her yıl çok sayıda turist çektikleri bilinmektedir. Turizm hizmet alanlarının çeşitlendirilmesi bağlamında bölgede, “sağlık serbest bölgesinin kurulması başta komşu ülkeler olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden insanların sağlık ve turizm imkânlarından faydalanmak üzere bölgeyi tercih etmesine neden olacaktır. Bu çalışmada; sağlık turizminin geçmişi ve kapitalizm tarafından bir iş kolu olarak keşfedilmesi ile birlikte dünyada hızla büyüyen ticari potansiyeli işlenmiştir. Türkiye’de ise dünyadaki gelişimine paralel bir seyir izlememekle beraber sağlık turizminin ekonomik potansiyelinin geç keşfedilmesiyle hak ettiği önemin göstergeleri ele alınmıştır. Çalışmada, alınacak önlemler ve izlenecek başarılı bir yolla sağlık turizminin Güneydoğu Anadolu Bölgesinin gelişiminde yeni bir umut olabileceği vurgulanmaktadır. Bunun ise, bölgesel kalkınmışlık farklılıklarının azaltılmasına ve bölgedeki istihdam olanaklarının artmasına ciddi katkılar sunacağı açıktır.Article Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Beden ve Kitle İndekslerine Etkisi (Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan Arasında Karşılaştırmalı Bir Çalışma)(2015) Hala Hassan El Sayed; Mona Mohamed El-shafei; Lokman Toprak; Toprak, LokmanErgenlerde görülen beslenme alışkanlıkları ve uygulamaları veya yeme alışkanlıkları onların sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Alkolsüz içecekler, tatlı içecekler, fast food tüketiminin aşırı düzeylere varması alımı, meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, süt ürünleri ve diğer kalsiyum katkılı gıdaların yetersiz alımı; düşük düzeylerde egzersiz yapımı ile artan obezite oranları ile ortaya çıkan olumsuz sağlık sonuçları; bu yaş grubunun beslenme ve yaşam tarzı özelliklerini yeniden gözden geçirmelerinin bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu çalışma Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir araştırma olarak farklı kültürlerde ağırlık fazlalığı ya da eksikliğinde (BMI) üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma 450 öğrencinin (her bölgeden 150) beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkaracak bir anket formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. BMI (ağırlık / boy2 kg / m 2) ölçülmüş (tüm ölçümler çalışma bölgelerinde de aynı koşullar altında alınmıştır) ve göreceli ağırlık endeksi olarak kullanılmıştır. Sonuçlar Suudi Arabistanlı öğrencilerin yaklaşık yarısının (% 43.33) kilolu, Türkiye'deki numunelerin çoğunluğunun (% 75.3) normal kilolu olduğunu, Mısır'da ise özellikle kadın katılımcıların 50.67%'sinin kilolu olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan sonuçlar; bütün faydalarına rağmen kahvaltının en sık atlanan öğün olması gibi üniversite öğrencileri arasında pek çok sağlıksız beslenme alışkanlıkları olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını değiştirecek, sağlıklı gıda ve diyet çeşitliliğini tanıtacak; eğitim programları önermektedir.