Organik Tarım Bölümü Koleksiyonu
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/20.500.12514/109
Browse
Browsing Organik Tarım Bölümü Koleksiyonu by Department "Artuklu University"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Article Citation - WoS: 0Diyarbakır Yöresindeki Bazı Tarım Topraklarının Hümik Asit İçerikleri ile Eser Elementler Arasındaki İlişkinin Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerle Değerlendirilmesi(Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2024) Eren, Abdullah; Eren, Abdullah; Bilge, Uğur; Ceylan, Ramazan; Selçuk, Ramazan; Düz, M. Zahir; Department of Organic Agriculture / Organik Tarım BölümüHümik asit (HA) ile topraktaki iz elementlerin biyoyarayışlılığı, reaksiyonları ve hareketliliği arasında önemli ilişkiler bulunmaktadır. Bu nedenle topraklar, HA uygulamalarıyla kimyasal, biyolojik ve fiziksel yönden iyileştirilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada, Diyarbakır yöresinden 118 adet tarımsal toprak örneklerinin hümik asit içeriklerinin bazı iz elementlerle (Al, As, Ba, Be, Cd, Fe, Mn, Pb, Sb, Sn, Se, V ve P) olan ilişkisi çok değişkenli istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Toprak örnekleri mikrodalga yaş yakma yöntemiyle çözünürleştirildikten sonra element içerikleri ICP OES (Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometer) cihazı ile belirlenmiştir. Yöntemin doğruluğu için SRM (Standard Reference Material) olarak SRM NIST 2586 kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda geri kazanım değerleri %91.6 ile %105.9 arasında bulunmuştur. Hümik asit topraklardan International Society for Humic Substances (IHSS) yöntemiyle ekstrakte edilmiş, çalkalayıcı ve santifrüj cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Yöntemin doğruluğu için Hümik Asit Sodyum Tuzu (HA-Na) ile test edilmiştir. Elde edilen veri setine Pearson korelasyonu ve kısmi korelasyon analizi uygulanmıştır. Ayrıca çoklu regresyon, HCA (Hiyerarşik Küme Analizi) ve PCA (Principal Component Analysis) gibi çok değişkenli istatistiksel analizler uygulanmıştır. Çoklu regresyon analizi Step-wise yöntemine göre yapılmıştır. Manganese ve P (p< 0.01), HA bağımlı değişken olarak alındığında önemli bulunmuştur. Pearson korelasyon katsayısına göre toprakta HA ile As (r = -0.282**) arasındaki ilişki negatif ve anlamlı iken, Fe (r = 0.185*), Mn (r =0.273**)), Sn (r = 0.242*), Se (r = 0.325**) ve P ( r = 0.315**) gibi diğer elementlerle pozitif ve anlamlı olarak belirlenmiştir. Kümeleme ve PCA analizinde HA, P Mn ve Fe’nin aynı grupta olduğu saptanmıştır. Yapılan analizler HA’in toprağın bitki besin elementleri lehinde pozitif etki yaptığını göstermiştir.Article Citation - WoS: 16Citation - Scopus: 15Effects of Zno Nanoparticles and Ethylenediamine-N,n Acid on Seed Germination of Four Different Plants(John Wiley and Sons Inc, 2019) Doğaroğlu, Z.G.; Eren, Abdullah; Eren, A.; Baran, M.F.; Department of Organic Agriculture / Organik Tarım BölümüThe release of nanoparticles and biodegradable chelating agents into the environment may cause toxicological and ecotoxicological effects. The aim of this study is to determine the ecotoxic effects of zinc oxide (ZnO) nanoparticles and ethylenediamine disuccinic acid (EDDS) on most cultured four plants. The durum wheat, bread wheat, barley, and rye are exposed to 5 mL 10 mg L−1 ZnO nanoparticles and 10 mg L−1 EDDS in the seed germination stage. Results show that these different plant species have different responses to ZnO nanoparticles and EDDS. The germination percentage of bread wheat and rye decreases in the application of ZnO nanoparticles while the germination of durum wheat and barley increases as much as in radicle elongation and seedling vigor. While ZnO treatment causes a decrease in bread wheat and rye germinated rat in the range of 33–14.3%, respectively, there is no change in germination rate of these plants at EDDS treatment. In addition, EDDS treatment positively affects barley germination rate. In conclusion, it is clear that ZnO nanoparticles have more toxic effects on bread wheat and rye than EDDS, while barley is positively affected by ZnO nanoparticles and EDDS. © 2019 The Authors. Published by WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim.