Solucan gübresinin mercimek (Lens culinaris Medic.) çeşitlerinde verim ve verimle ilgili özelliklere olan etkisinin belirlenmesi

dc.contributor.advisor Kendal, Enver
dc.contributor.author Eren, Aynur
dc.contributor.other 16.02. Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2023-09-02T12:03:42Z
dc.date.available 2023-09-02T12:03:42Z
dc.date.issued 2021
dc.description.abstract Bu araştırma, Mardin'de 2018-2019 yetiştirme sezonunda solucan gübresinin mercimek çeşitlerinde verim ve verimle ilgili özelliklere olan etkisinin belirlenmesi amacıyla kuru şartlarda yürütürmüştür. Çalışmada GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezinde tescil edilmiş iki adet mercimek çeşidi (Fırat-87 ve Çağıl) kullanılmıştır. Organik gübre olarak üç farklı doz da (0-60-120 ve 180 kg/da) solucan gübresi kullanılmıştır. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlara göre; önemli çıkan tüm özelliklerde Çağıl çeşidi Fırat çeşidine göre daha yüksek değerlere sahip olmuştur. Solucan gübresi uygulamalarında ise tane verimi bakımından en yüksek verim 194.1 kg/da ile dekara 180 kg solucan gübresi uygulamasından, en düşük verim 144.4 kg/da ile 0 kg/da kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Protein oranı %24.33-26.60 arasında değişmiş en düşük protein oranı kontrol uygulamasından, en yüksek protein oranı ise en yüksek solucan gübresinin uygulandığı (180 kg/da) uygulamadan elde edilmiştir. Bin tane ağırlığı 29.4-31.12 g arasında değişmiş en düşük değer kontrol uygulamasından, en yüksek değer ise 60 kg/da solucan gübresinin uygulandığı uygulamadan elde edilmiştir. Hasat indeksi %29.6-33.4 arasında değişirken, en yüksek hasat indeksi dekara 180 kg gübrenin uygulandığı dozdan elde edilmiş, en düşük hasat indeksi ise kontrol uygulamasından (0 kg/da) elde edilmiştir. en_US
dc.description.abstract This research was carried out in dry conditions in Mardin in the 2018-2019 growing season in order to determine the effect of worm manure on yield and yield related properties of lentil varieties. Two lentil varieties (Fırat-87 and Çağıl) registered in the GAP International Agricultural Research and Training Center were used in the study. Three different doses (0-60-120 and 180 kg/da) of worm manure were used as organic fertilizers. The trial was carried out in three replications according to the trial pattern divided in random blocks. According to the results obtained as a result of the study; In all the important traits, Çağıl variety has higher values than Fırat variety. In worm fertilizer applications, the highest yield in terms of grain yield was obtained from 1941 kg/ha-1 and 1800 kg of worm fertilizer per hectar and the lowest grain yield was obtained from 1444 kg/ha-1 and 0 kg/ha-1 control application. The protein ratio ranged between 24.33-26.60%, and the highest protein rate was obtained from the application where the highest worm fertilizer was applied (1800 kg/ha-1), the lowest protein rate was obtained from the control application. The thousand grain weight changed between 29.4-31.12 g, the lowest value was obtained from the control application, and the highest value was obtained from the application where 600 kg/ha-1 worm manure was applied. The harvest index ranged from 29.6-33.4%, the highest harvest index was obtained from the dose of 3000 kg/ha-1 fertilizer per decare, while the lowest harvest index was obtained from the control application (0 kg / da). en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LTvQRCNBZTyQYpAYEgP_m50qXWr3lF0NaVtEJij1qO5i
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3876
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Ziraat en_US
dc.subject Agriculture en_US
dc.title Solucan gübresinin mercimek (Lens culinaris Medic.) çeşitlerinde verim ve verimle ilgili özelliklere olan etkisinin belirlenmesi en_US
dc.title.alternative Determination of the effects of worm fertilizer on yield and yield traits of lentil (Lens culinaris Medic.) cultivars en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Eren, Aynur
gdc.author.institutional Kendal, Enver
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::thesis::master thesis
gdc.description.department MAÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı en_US
gdc.description.endpage 61 en_US
gdc.description.publicationcategory Tez en_US
gdc.description.startpage 1 en_US
gdc.identifier.yoktezid 683347 en_US
relation.isAuthorOfPublication 1fd3426d-db3d-45ce-a101-a622abc48afa
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 1fd3426d-db3d-45ce-a101-a622abc48afa
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
683347.pdf
Size:
1.33 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Tam Metin / Full Text