İleri Kademe Ekmeklik Buğday Hatlarının Farklı Çevrelerde Tane Verimi ve Bazı Kalite Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi
dc.authorid | 0000-0001-6943-2109 | |
dc.contributor.author | Kılıç, Hasan | |
dc.contributor.author | Kendal, Enver | |
dc.contributor.author | Aktaş , Hüsnü | |
dc.contributor.author | Tekdal, Sertaç | |
dc.date.accessioned | 2024-01-19T11:39:30Z | |
dc.date.available | 2024-01-19T11:39:30Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.department | MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümü | en_US |
dc.description.abstract | Bu araştırma Ülkesel Serin İklim Tahılları projesi çerçevesinde bölge verim denemelerinden seçilen ileri kademe ekmeklik buğdayı hatlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekolojik şartlarında tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak 17 ekmeklik buğday ileri hattı ile 8 adet tescilli ekmeklik buğday çeşidi (Basribey-95, Kaşifbey-95, Pamukova-97, Tahirova-2000, Adana-99, Sakin, Nurkent ve Canik-2003) kullanılmıştır. Denemeler 2004-2005 yılında Tesadüf Blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak Diyarbakır ve Ceylanpınar lokasyonlarında yağışa dayalı şartlarda yürütülmüştür. Çalışmada tane verimi ile birlikte başaklanma süresi (BS), bitki boyu (BB), bin tane ağırlığı (BİNTA), hektolitre ağırlığı (HL), SDS sedimantasyon testi, danede protein oranı (TP), sertlik derecesi (PSI), enerji değeri (W), hamur dengesi (P/G) ve kurve taban uzunluğu (L) incelenmiştir. Tane verimi Diyarbakır lokasyonunda 382.3-606.7 kg da-1 arasında değişirken Ceylanpınar lokasyonunda 95.0-391.3 kg da-1 arasında değişim göstermiştir. Genotip ve karakterler arası (GK) ilişkileri göstermeye esas GK biplot analizinde üç farklı grup oluşmuştur. Tane verimi ve kalite özellikleri yönünden öne çıkan genotipler ülkesel buğday ıslah programlarında değerlendirilmiştir. | en_US |
dc.identifier.endpage | 95 | en_US |
dc.identifier.issn | 2146-0574 | |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 87 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12514/5725 | |
dc.identifier.volume | 4 | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der | en_US |
dc.relation.ispartof | Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biplot analizi | en_US |
dc.subject | ekmeklik buğday | en_US |
dc.subject | kalite özellikleri | en_US |
dc.subject | tane verimi | en_US |
dc.title | İleri Kademe Ekmeklik Buğday Hatlarının Farklı Çevrelerde Tane Verimi ve Bazı Kalite Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi | en_US |
dc.title.alternative | Assessment of Advanced Bread Wheat Lines for Yield and Some Quality Traits at Different Environment | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |