İleri Kademe Ekmeklik Buğday Hatlarının Farklı Çevrelerde Tane Verimi ve Bazı Kalite Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi

dc.contributor.author Kendal, Enver
dc.contributor.author Aktaş, Hüsnü
dc.contributor.author Aktaş , Hüsnü
dc.contributor.author Tekdal, Sertaç
dc.contributor.other 16.02. Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2024-01-19T11:39:30Z
dc.date.available 2024-01-19T11:39:30Z
dc.date.issued 2014
dc.description.abstract Bu araştırma Ülkesel Serin İklim Tahılları projesi çerçevesinde bölge verim denemelerinden seçilen ileri kademe ekmeklik buğdayı hatlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekolojik şartlarında tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak 17 ekmeklik buğday ileri hattı ile 8 adet tescilli ekmeklik buğday çeşidi (Basribey-95, Kaşifbey-95, Pamukova-97, Tahirova-2000, Adana-99, Sakin, Nurkent ve Canik-2003) kullanılmıştır. Denemeler 2004-2005 yılında Tesadüf Blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak Diyarbakır ve Ceylanpınar lokasyonlarında yağışa dayalı şartlarda yürütülmüştür. Çalışmada tane verimi ile birlikte başaklanma süresi (BS), bitki boyu (BB), bin tane ağırlığı (BİNTA), hektolitre ağırlığı (HL), SDS sedimantasyon testi, danede protein oranı (TP), sertlik derecesi (PSI), enerji değeri (W), hamur dengesi (P/G) ve kurve taban uzunluğu (L) incelenmiştir. Tane verimi Diyarbakır lokasyonunda 382.3-606.7 kg da-1 arasında değişirken Ceylanpınar lokasyonunda 95.0-391.3 kg da-1 arasında değişim göstermiştir. Genotip ve karakterler arası (GK) ilişkileri göstermeye esas GK biplot analizinde üç farklı grup oluşmuştur. Tane verimi ve kalite özellikleri yönünden öne çıkan genotipler ülkesel buğday ıslah programlarında değerlendirilmiştir. en_US
dc.identifier.issn 2146-0574
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5725
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der en_US
dc.relation.ispartof Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Biplot analizi en_US
dc.subject ekmeklik buğday en_US
dc.subject kalite özellikleri en_US
dc.subject tane verimi en_US
dc.title İleri Kademe Ekmeklik Buğday Hatlarının Farklı Çevrelerde Tane Verimi ve Bazı Kalite Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi en_US
dc.title.alternative Assessment of Advanced Bread Wheat Lines for Yield and Some Quality Traits at Different Environment en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0001-6943-2109
gdc.description.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümü en_US
gdc.description.endpage 95 en_US
gdc.description.issue 4 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı en_US
gdc.description.startpage 87 en_US
gdc.description.volume 4 en_US
relation.isAuthorOfPublication 1fd3426d-db3d-45ce-a101-a622abc48afa
relation.isAuthorOfPublication a008f2b8-1c67-4d36-bac9-56400d0bf611
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 1fd3426d-db3d-45ce-a101-a622abc48afa
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
HKIğdır2014HA.pdf
Size:
757.02 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: