MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Alt Piksel Metodu İle Çözünürlüğü Geliştirilmiş Tıbbi Görüntülerde Performans Analizi

No Thumbnail Available

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ICONSAD'23

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Computer Technologies / Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
Bilgisayar Programcılığı öğrenim süresi 4 yarıyıl olup, eğitim dili Türkçedir. Kamu ve özel sektör kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu bilgisayar teknolojisi ürünlerinin işlevsel kullanımı için gerekli olan yöntem ve teknikleri öğretmek ve bu kurumlarda çalışmak isteyen nitelikle bireyleri yetiştirmektir. Bilgisayar bilimlerinin temel bilgileri ile donatılmış, programlama dillerinin kullanılmasında teknik bilgi ve deneyime sahip, yenilenen teknolojiye kolayca uyum sağlayabilen programcılar yetiştirilmesini sağlayan, bilgi teknolojileri konusunda sadece bölgesel değil ulusal çapta ihtiyaç duyulan nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Mardin Meslek Yüksekokulu, Bilgisayar Programcılığı alanında tecrübeli bir öğretim elemanı kadrosuna sahiptir. Öğrencilerimiz, derslere Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MAUZEM) bünyesinde mevcut olan Canlı Sınıf (sanalsinif.artuklu.edu.tr) sistemi üzerinden katılacaktır. Uygulama gerektiren derslerde ise %30 (Yaklaşık 4 hafta) yüzyüze eğitim alarak Bilgisayar Programcılığı alanıyla ilgili dönem boyunca elde ettikleri teorik birikimi uygulama ve deneyimleme imkanı bulacak ve örgün eğitimin bireye kazandırdığı deneyimleri de yaşama imkanı bulacaklardır. Online (canlı) sunulacak derslere ek olarak, Öğrenme Yönetim Sistemi (oys.artuklu.edu.tr) üzerinden sunulacak etkileşimli öğretim içeriklerinden faydalanabilecek ve Canlı Derslere ait video kayıtlarına da sürekli erişebilecektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Görüntü işleme dünyasında düşük çözünürlüklü bir görüntünün veya videonun yüksek çözünürlüklü olarak yeniden iyileştirilmesi araştırmacıların oldukça ilgisini çekmektedir. Süper çözünürlük olarak adlandırılan bu işlemler tıbbi görüntüleme, uydu görüntüleme ve yüz tanıma gibi birçok alanda doğrudan uygulama alanı bulmaktadır. Süper çözünürlük sorunu genel olarak yüksek çözünürlük verilerinin düşük geçişli filtrelenmiş, alt örneklenmiş ve gürültülü bir versiyonu olarak kabul edilir. Görüntü işlemede kullanılan bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi teknikler hastalıkların teşhis edilmesinde uzun süredir kullanılmaktadır. Uzman hekimlerin tıbbı görüntülerin doğru ve erken teşhisinde kullanılmak üzere makine öğrenmesi yöntemlerinden de yararlanılmaktadır. Bu yöntemler sayesinde aynı tıbbı görüntüde çakışan uzman görüşlerinin doğru karar vermesine katkıda bulunmak üzere mevcut tıbbı görüntülerin çözünürlüklerini arttırmaya yönelik bir çalışma sunulmuştur. Bu çalışmada tıbbı görüntü formatı dicom dosyalarının jpg gibi bilinen görüntü formatlarına dönüştürülerek algılanması zor olan tümörleri teşhis etmek için medikal görüntülere alt piksel yöntemi uygulanarak görüntünün çözünürlüğü arttırılmış ve görüntülerin benzerlik analizi yapılmıştır. Alt piksel evrişimli ağ modelinde görüntülerin r yükseltme faktörü kadar görüntü büyütmek için model r x r oranında özellik haritasına ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmada görüntünün kalitesini ve benzerliği değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan PSNR Tepe Sinyal Gürültü Oranı yönteminden faydalanılmıştır. Alt piksel evrişimli sinir ağı ile çözünürlüğü arttırılan görüntülerin PSNR yöntemi ile benzerlikleri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada beyin tümörlerinden oluşan medikal görüntülerin çözünürlüğü arttırılmış ve yöntemin sonuçları tartışılmıştır. Çalışmanın sonunda medikal görüntüler üzerinde yapılacak araştırma ile ilgili bilgiler sunulmuştur.
In the world of image processing, reconstructing a low-resolution image or video to high resolution attracts the attention of researchers. These processes, called super resolution, find direct application in many areas such as medical imaging, satellite imaging and facial recognition. The super-resolution problem is generally considered to be a low-pass filtered, subsampled, and noisy version of high-resolution data. Techniques such as computed tomography and magnetic resonance imaging used in image processing have been used for a long time in diagnosing diseases. Machine learning methods are also used for accurate and early diagnosis of medical images by specialist physicians. Thanks to these methods, a study is presented to increase the resolution of existing medical images in order to contribute to the correct decision-making of expert opinions that overlap in the same medical image. In this study, medical image format dicom files were converted to known image formats such as jpg, and the resolution of the image was increased by applying the subpixel method to medical images to diagnose tumors that are difficult to detect, and the similarity analysis of the images was performed. In the subpixel convolutional network model, the model requires a feature map in the ratio r x r to enlarge the images by the amplification factor r. In this study, the widely used PSNR Peak Signal to Noise Ratio method was used to evaluate the quality and similarity of the image. The similarity and quality of the images, whose resolution we increased with subpixels, were evaluated using the PSNR method. As a result, in this study, image resolution was increased by using the subpixel method and the results of the method were discussed. At the end of the study, information about research on medical images is presented.

Description

Keywords

Alt Piksel, Medikal Görüntü, Derin Öğrenme

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

3rd International Congress on Scientific Advances

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

7