Astragalus diphtherites FENZL var. diphtherites ve Astragalus gymnalopecias RECH. FIL’in Gövde ve Kök Kısımlarından Farklı Çözücüler ile Elde Edilen Özütlerin İnvitro Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi

dc.contributor.author Keskin, Cumali
dc.contributor.author Hasan Çetin Özen
dc.contributor.author Zuhal Toker
dc.contributor.author Göksel Kızıl
dc.contributor.author Murat Kızıl
dc.contributor.other 21.02. Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
dc.contributor.other 21. Vocational School of Health Services / Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 14.07.201910:49:13
dc.date.accessioned 2019-07-16T20:46:02Z
dc.date.available 14.07.201910:49:13
dc.date.available 2019-07-16T20:46:02Z
dc.date.issued 2018
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı farkı polariteye sahip çözücü serilerinden geçiren Astragalus diphtherites var. diphtherites (A. diphtherites) ve Astragalus gymnalopecias (A. gymnalopecias) türlerinin gövde ve kök kısımlarının antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin araştırılmasıdır. Antioksidan özellikleri belirlemek için özütlerin total fenolik, total flavonoid, DPPH, metal şelatlama, indirgeme gücü ve hidroksi radikalini söndürme aktiviteleri test edildi. En yüksek total fenolik bileşen miktarı A. diphtherites’ de gövdede metanol, kökte ise aseton özütünden elde edilirken A. gymnalopecias’ ta gövdede metanol kökte ise etil asetat özütünde tespit edildi. A. diphtherites ve A. gymnalopecias’ ta en yüksek total flavonoid miktarları ve indirgeme gücü aktiviteleri gövdede aseton kökte ise etil asetat özütlerinden elde edildi. A. diphtherites için en yüksek DPPH radikalini söndürme aktivitesi, gövdede metanol kökte ise aseton özütünde, A. gymnalopecias’ ta gövdede metanol kökte ise etil asetat özütünde tespit edildi. A. diphtherites’ te gövde kısmından elde edilen metanol ve kök kısmından elde edilen hekzan özütleri, A. gymnalopecias’ ta ise gövde ve kök kısımlarının metanol özütleri en yüksek metal şelatlama aktivitesi gösterdi. Her iki türde de gövde ve kök etil asetat özütleri en yüksek hidroksil radikali söndürme aktivitesi gösterdi. A. gymnalopecias’ın gövde aseton ve metanol özütlerinin Streptococcus pyogenes’in büyümesi üzerinde inhibisyon etkisine sahip olduğu tespit edildi. en_US
dc.description.abstract Objective of this study was to investigate the antioxidant and antimicrobial properties of shoot and root parts of Astragalus diphtherites var. diphtherites (A. diphtherites) and Astragalus gymnalopecias (A. gymnalopecias) species which were subjected to solvent series with different polarity. Total phenolic, total flavonoid, 2.2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH), metal chelating, reducing power and hydroxy radicals scavenging activities of the extracts were tested to determine antioxidant properties. The highest total phenolic content of A. diphtherites, was obtained from the methanol extract of shoots and the acetone extract of root parts. On the other hand, the highest total phenolic content in A. gymnalopecias were achieved from methanol extract of shoot parts and the ethyl acetate extract of the root part. The highest amount of total flavonoids and reducing power activities of A. diphtherites and A. gymnalopecias were obtained from the acetone extracts in the shoot part and from the ethyl acetate extracts in the root part. While the highest DPPH radical scavenging activity was determined in the methanol extract in the shoot part and the acetone extract in the root part of A. diphtherites. The highest DPPH radical scavenging activity for A. gymnalopecias was determined in the methanol extract of the shoot part and the ethyl acetate extract of the root part. The highest metal chelating activity was seen in the methanol extracts from shoot parts and in the hexane extracts from the root part of A. diphtherites. The ethyl acetate extracts of the shoot and root part in both species showed the highest hydroxyl radical scavenging activity. It was determined that acetone and methanol extracts of the shoot part of A. gymnalopecias have inhibition effect on the growth of Streptococcus pyogenes. en_US
dc.identifier.issn 2619-9149
dc.identifier.uri https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpreU5EWXhNUT09
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/1701
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi en_US
dc.subject Genetik ve Kalıtım en_US
dc.subject Bitki Bilimleri en_US
dc.subject Biyoliji Çeşitliliğinin Korunuması en_US
dc.subject Biyokimya ve Moleküler Biyoloji en_US
dc.subject Agronomi en_US
dc.subject Üreme Biyolojisi en_US
dc.subject Bahçe Bitkileri en_US
dc.subject Mantar Bilimi en_US
dc.subject Gıda Bilimi ve Teknolojisi en_US
dc.subject Ziraat en_US
dc.subject Toprak Bilimi en_US
dc.subject Zooloji en_US
dc.subject Veterinerlik en_US
dc.subject Ekoloji en_US
dc.subject Mühendislik en_US
dc.subject Ziraat en_US
dc.subject Parazitoloji en_US
dc.subject Ziraat en_US
dc.subject Sütçülük ve Hayvan Bilimleri en_US
dc.subject Ziraat en_US
dc.subject Ortak Disiplinler en_US
dc.subject Su Kaynakları en_US
dc.subject Mikrobiyoloji en_US
dc.subject Tarımsal Ekonomi ve Politika en_US
dc.subject Mineraloji en_US
dc.subject Entomoloji en_US
dc.subject Balıkçılık en_US
dc.subject Viroloji en_US
dc.subject Biyoloji en_US
dc.subject Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi en_US
dc.subject Çevre Bilimleri en_US
dc.title Astragalus diphtherites FENZL var. diphtherites ve Astragalus gymnalopecias RECH. FIL’in Gövde ve Kök Kısımlarından Farklı Çözücüler ile Elde Edilen Özütlerin İnvitro Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi en_US
dc.title.alternative Determination of in vitro antioxidant and antimicrobial properties of shoot and root extracts of Astragalus diphtherites FENZL var. diphtherites and Astragalus gymnalopecias RECH. FIL. obtained by different solvents. en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.description.department [Belirlenecek] en_US
gdc.description.departmenttemp Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
gdc.description.endpage 166 en_US
gdc.description.issue 2 en_US
gdc.description.publicationcategory Dergi en_US]
gdc.description.startpage 157 en_US
gdc.description.volume 21 en_US
gdc.identifier.trdizinid 292461
relation.isAuthorOfPublication 372246d5-4a94-4c92-b9e4-3b9bbbbb9d54
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 372246d5-4a94-4c92-b9e4-3b9bbbbb9d54
relation.isOrgUnitOfPublication 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2
relation.isOrgUnitOfPublication 98e86623-06a0-4127-be83-a120e4f62572
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2

Files