MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Capoeta trutta’nın Kas ve Karaciğer Dokusu Total Lipid Fosfolipit ve Triaçilgliserol Yağ Asidi Kompozisyonu Capoeta trutta’nın yağ asitleri

dc.contributor.authorKaçar, Semra
dc.contributor.authorBaşhan, Mehmet
dc.date.accessioned14.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-16T20:46:01Z
dc.date.available14.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-16T20:46:01Z
dc.date.issued2017
dc.departmentMAÜ, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Atatürk Baraj Gölü'ndeki Capoeta trutta'nın lipid içeriği ve total lipid, fosfolipit (PL), triaçilgliserol (TAG) yağ asidi profili incelendi. Major doymuş yağ asitleri (DYA) palmitik (C16:0) ve stearik (C18:0) asittir. Oleik asit (C18:1n-9) ve palmitoleik asit (C16:1n-7) belirgin tekli doymamış yağ asitleri (TDYA)'ndendir. Her iki dokuda dominant çoklu doymamış yağ asitleri(ÇDYA) eikosapentaenoik asit (EPA, C20:5n-3) ve dokosaheksaenoik (DHA, C22:6n-3) asittir. ?DYA, ?TDYA ve ?ÇDYA oranlarının dağılımları fosfolipit (PL) ve triaçilgliserol (TAG) fraksiyonları arasında farklı bulunmuştur. TAG, PL'ye oranla daha az oranda ?ÇDYA içerirken, daha fazla oranda ?TDYA ve ?DYA içermiştir. Kas dokusunda, n-3/n-6 oranı 5.95 bulunmuştur. C. trutta içerdiği n-3 yağ asitleri ve n-3/n-6 oranı ile ekonomik olarak önemlidiren_US
dc.description.abstractThe present study investigated the lipid content and FA profiles of total lipid, phospholipid (PL) and triacylglycerol (TAG) of Capoeta trutta from the Atatürk Dam Lake. The major saturated fatty acids (SFAs) were palmitic acid (C16:0) and stearic acid (18:0). Oleic acid (18:1n-9) and palmitoleic acid (16:1n-7) were the prominent monounsaturated fatty acids (MUFAs). The dominant polyunsaturated fatty acids (PUFAs)were eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5n-3) and docosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3) in both tissues. The distributions of ?SFAs, ?MUFAs and ?PUFAs proportions were found to be different among phospholipid (PL) and triacylglycerol (TAG) fractions. TAG contained a lower proportion of ?PUFA, but a higher proportion of ?MUFA and ?SFA than PL. The ratio of n-3/n-6 was 5.95 in muscle tissue. C. trutta is economically important fish considering n-3 fatty acids and n-3/n-6 ratiosen_US
dc.description.provenanceSubmitted by Ideal DSpace (dspace@artuklu.edu.tr) on 14.07.201910:49:13en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-07-16T20:46:01Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2017en
dc.identifier.endpage50en_US
dc.identifier.issn2146-0574
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage43en_US
dc.identifier.trdizinid280086
dc.identifier.urihttps://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpnd01EZzJOZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/1700
dc.identifier.volume7en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofIğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDergien_US]
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.titleCapoeta trutta’nın Kas ve Karaciğer Dokusu Total Lipid Fosfolipit ve Triaçilgliserol Yağ Asidi Kompozisyonu Capoeta trutta’nın yağ asitlerien_US
dc.title.alternativeFatty Acid Composition of Total Lipid, Phospholipid and Triacylglycerol in the Muscle and Liver Tissue of Capoeta trutta Fatty acids of Capoeta truttaen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
2c7ef15c-4ab8-450d-ae31-f0ec97693b4f.pdf
Size:
470.13 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Araştırma Makalesi