MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Hevalnav dı navbera Zımanê Kurdî (Kurmancıya serî) û Tırkî da

Thumbnail Image

Date

2017

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışma karşılaştırılmalı metodla yapılmıştır; Başlangıç, Giriş ve Sonuç haricinde üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm: Bu bölüm özellikle kürtçe ile ilgilidir, şu konuları içermektedir: Sıfatın tanımı, Anlam bakımından sıfat türleri, Yapı bakımından sıfatlar, Sıfatların derecelendirilmesi, Sıfatların küçültülmesi ve pekiştirilmesi, Sıfatların isim olarak kullanımı ve ayrıca Sıfatların cümledeki görevi. İkinci Bölüm: Bu bölüm özelikle türkçe ile ilgilidir, şu konuları içermektedir: Sıfatın tanımı ve anlam bakımından sıfat türleri, Yapı bakımından sıfat türleri, Sıfatların derecelendirilmesi, Sıfatların küçültülmesi ve pekiştirilmesi, Ünvan sıfatları, Sıfatların isim yerine kullanımı, Sıfatların cümle içindeki görevi ve Sıfat-fiiller. Üçüncü Bölüm: Bu bölümde birinci bölüm ve ikinci bölümde bahsedilen iki dildeki sıfatlar, her iki dildeki benzer ve farklı noktalar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada Türkçe ve Kürtçe sıfatların karşılaştırmasini yaptik ve birkaç önemli noktayı açığa çıkarmaya gayret ettik.
In this study, comparative method was used. It was comprised of three parts together with the Introduction, preface and Conclusion. First Part: This part focused on Kurdish which was included: The definition of Adjectives, adjectives in terms of meaning, adjectives in terms of structure, comparative and superlatives, personal titles as adjectives, the use of adjectives instead of nouns, the use of adjectives as nouns and function of adjectives in the sentence. Second part: This part focused on Turkish which was included: The definition of adjectives, adjectives in terms of meaning, adjectives in terms of structure, comparative and superlatives, personal titles as adjectives, the use of adjectives instead of nouns, function of adjectives in the sentence and participles. Third part: In this part, the adjectives in the two languages, which were given in two parts, were compared in terms of their same as well as different points. In this study, we tried to compare Turkish and Kurdish adjectives and clarify some important points.

Description

Keywords

Kürtçe, Türkçe, Sıfat, Cümle, Karşılaştırma, Kurdish, Turkish, Adjective, Sentence, Comparison, Dilbilim, Linguistics, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Ağızlar, Dialects, Dil bilgisi, Grammar, Dil bilgisi-sıfat, Grammar-adjective, Dil bilim, Linguistics, Karşılaştırmalı dil bilim, Comparative linquistics, Kurmanci Kürtçesi, Kurmanji Kurdish, Kürtçe, Kurdish, Türk lehçeleri, Turkish dialects, Türkçe, Turkish

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

185