Killi Bir Toprakta Yetiştirilen Ana Ürün Mısırda Farklı Dar Sıra ve Çift Sıra Ekim Yöntemlerinin Mısır Tanesinin Kalite Özelliklerine Etkisi

dc.contributor.author Kolay, Betül
dc.contributor.author Avsar, Ozlem
dc.contributor.author Kılınç, Sevda
dc.contributor.author Öztürkmen, Ali Rıza
dc.contributor.author Bilge, U.bilge
dc.contributor.author Eren, Abdullah
dc.contributor.author Çelik, Yener
dc.date.accessioned 2025-09-15T16:32:11Z
dc.date.available 2025-09-15T16:32:11Z
dc.date.issued 2023
dc.description.abstract Bu çalışmada farklı dar sıra ve çift sıra ekim yöntemlerinin mısır tanesinin kalite özellikleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Ana ürün mısır yetiştiriciliği yapılan Diyarbakır ilinde killi bünyeye sahip toprak koşullarında yürütülen bu çalışmada ADA 351 ve Sakarya mısır çeşitleri kullanılmıştır. Her bir mısır çeşidi için ayrı bir deneme kurulmuştur. 2016 ve 2017 yıllarında iki yıl süre ile yürütülen çalışmada her bir deneme tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Ekim yöntemleri basit dar sıra, çapraz dar sıra, basit çift sıra, çapraz çift sıra, tek sıra1 (sıra arası 70 cm, sıra üzeri 20 cm mesafe) ve tek sıra 2 (sıra arası 70 cm, sıra üzeri 12.5 cm mesafe) olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, ADA 351 çeşidi ile yürütülen denemede en yüksek 1000 tane ağırlığı tek sıra 1, en yüksek birim alan protein verimi ve birim alan yağ verimi tek sıra 2 uygulamasından elde edilmiştir. Sakarya çeşidi ile yürütülen denemede ise en yüksek tane protein oranı çapraz dar sıra uygulamasından elde edilirken en yüksek 1000 tane ağırlığı tek sıra 1 uygulamasından elde edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, her iki denemede de tane verimi ile birim alan protein verimi ve birim alan yağ verimi arasında güçlü pozitif ilişki bulunmuştur. en_US
dc.identifier.doi 10.18016/10.5281/zenodo.8316232
dc.identifier.issn 2717-7238
dc.identifier.uri https://doi.org/10.18016/10.5281/zenodo.8316232
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1239506/killi-bir-toprakta-yetistirilen-ana-urun-misirda-farkli-dar-sira-ve-cift-sira-ekim-yontemlerinin-misir-tanesinin-kalite-ozelliklerine-etkisi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/9331
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof ISPEC journal of agricultural sciences (Online) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.title Killi Bir Toprakta Yetiştirilen Ana Ürün Mısırda Farklı Dar Sıra ve Çift Sıra Ekim Yöntemlerinin Mısır Tanesinin Kalite Özelliklerine Etkisi
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.description.department Artuklu University en_US
gdc.description.departmenttemp T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,Harran Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,Mardin Artuklu Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı en_US
gdc.description.endpage 586 en_US
gdc.description.issue 3 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.startpage 572 en_US
gdc.description.volume 7 en_US
gdc.description.wosquality N/A
gdc.identifier.trdizinid 1239506

Files