MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Gastronomi deneyiminin tekrar ziyaret etme niyetine etkisi: Diyarbakır örneği

Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırma Diyarbakır'a gelen ve gastronomik deneyimlerde bulunan yerli turistlerin gastronomik deneyimlere ilişkin düşüncelerini ve bu düşüncelerin tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket uygulanmıştır. Bu doğrultuda literatür taraması yapılmış ve gastronomi deneyimi ile tekrar ziyaret etme niyetine yönelik ölçek uyarlaması gerçekleştirilmiştir. Ölçek uyarlama süreci sonunda güvenilirliği ve geçerliliği sağlanmış gastronomi deneyimi ve tekrar ziyaret niyeti ölçekleri oluşturulmuştur. Araştırmanın evrenini Diyarbakır'ı 2021 yılının Temmuz-Eylül ayları arasında ziyaret eden yerli turistler oluşturmuştur. Bu tarihlerde Diyarbakır'a gelen yerli turistlerden kolayda örnekleme yöntemi ile 500 anket toplanmıştır. Turistlerden elde edilen nicel veriler istatistik SPSS 22.0 programı aracılığıyla çoklu doğrusal regresyon analizi yapılarak araştırmanın amacı doğrultusunda yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde Diyarbakır'ı ziyaret eden yerli turistlerin gastronomi deneyimlerinin tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
This research was carried out to determine the thoughts of local tourists coming to Diyarbakır and having gastronomic experiences about gastronomic experiences and the effect of these thoughts on their intention to revisit. In this study, a questionnaire was used as data collection technique. For this reason, a literature review was conducted and a scale adaptation study was carried out for the gastronomy experience and the intention to revisit. At the end of the scale adaptation process, gastronomy experience and revisit intention scales were created, whose reliability and validity were ensured. The universe of the research was formed by the local tourists who visited Diyarbakır in betweem July and September of 2021. During these dates, 500 questionnaires were collected from the local tourists who came to Diyarbakır by using convenience sampling method. The quantitative data obtained from the tourists were interpreted in line with the purpose of the research by performing multiple linear regression analysis through the statistical SPSS 22.0 program. When the results of the research were evaluated, it was concluded that the gastronomic experiences of the local tourists visiting Diyarbakır had a significant effect on the intention to revisit.

Description

Keywords

Diyarbakır, Gastronomi Deneyimi, Tavsiye Niyeti, Tekrar Ziyaret Niyeti, Diyarbakır, Gastronomic Experience, Intention to Recommend, Reason for Revisit, Turizm, Tourism

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

71