MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Gastronomi deneyiminin tekrar ziyaret etme niyetine etkisi: Diyarbakır örneği

dc.contributor.advisor Yarış, Ahmet
dc.contributor.author Yarış, Ahmet
dc.contributor.other Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.date.accessioned 2023-09-02T12:03:08Z
dc.date.available 2023-09-02T12:03:08Z
dc.date.issued 2022
dc.department MAÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı en_US
dc.description.abstract Bu araştırma Diyarbakır'a gelen ve gastronomik deneyimlerde bulunan yerli turistlerin gastronomik deneyimlere ilişkin düşüncelerini ve bu düşüncelerin tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket uygulanmıştır. Bu doğrultuda literatür taraması yapılmış ve gastronomi deneyimi ile tekrar ziyaret etme niyetine yönelik ölçek uyarlaması gerçekleştirilmiştir. Ölçek uyarlama süreci sonunda güvenilirliği ve geçerliliği sağlanmış gastronomi deneyimi ve tekrar ziyaret niyeti ölçekleri oluşturulmuştur. Araştırmanın evrenini Diyarbakır'ı 2021 yılının Temmuz-Eylül ayları arasında ziyaret eden yerli turistler oluşturmuştur. Bu tarihlerde Diyarbakır'a gelen yerli turistlerden kolayda örnekleme yöntemi ile 500 anket toplanmıştır. Turistlerden elde edilen nicel veriler istatistik SPSS 22.0 programı aracılığıyla çoklu doğrusal regresyon analizi yapılarak araştırmanın amacı doğrultusunda yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde Diyarbakır'ı ziyaret eden yerli turistlerin gastronomi deneyimlerinin tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. en_US
dc.description.abstract This research was carried out to determine the thoughts of local tourists coming to Diyarbakır and having gastronomic experiences about gastronomic experiences and the effect of these thoughts on their intention to revisit. In this study, a questionnaire was used as data collection technique. For this reason, a literature review was conducted and a scale adaptation study was carried out for the gastronomy experience and the intention to revisit. At the end of the scale adaptation process, gastronomy experience and revisit intention scales were created, whose reliability and validity were ensured. The universe of the research was formed by the local tourists who visited Diyarbakır in betweem July and September of 2021. During these dates, 500 questionnaires were collected from the local tourists who came to Diyarbakır by using convenience sampling method. The quantitative data obtained from the tourists were interpreted in line with the purpose of the research by performing multiple linear regression analysis through the statistical SPSS 22.0 program. When the results of the research were evaluated, it was concluded that the gastronomic experiences of the local tourists visiting Diyarbakır had a significant effect on the intention to revisit. en_US
dc.identifier.endpage 71 en_US
dc.identifier.startpage 1 en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7Yecfzy1sphfFLFCQkH4D5eyXKntUYxbcWtMi7zzx-EkPZlp
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3732
dc.identifier.yoktezid 724385 en_US
dc.institutionauthor Kaçar, Beytullah
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
dc.relation.publicationcategory Tez en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Diyarbakır en_US
dc.subject Gastronomi Deneyimi en_US
dc.subject Tavsiye Niyeti en_US
dc.subject Tekrar Ziyaret Niyeti en_US
dc.subject Diyarbakır en_US
dc.subject Gastronomic Experience en_US
dc.subject Intention to Recommend en_US
dc.subject Reason for Revisit en_US
dc.subject Turizm en_US
dc.subject Tourism en_US
dc.title Gastronomi deneyiminin tekrar ziyaret etme niyetine etkisi: Diyarbakır örneği en_US
dc.title.alternative The effect of gastronomic experience on revisit intention: The sample of Diyarbakır en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication befa5bb5-a53f-4f9c-9745-6e2df3a3934e
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery befa5bb5-a53f-4f9c-9745-6e2df3a3934e
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
724385.pdf
Size:
1.19 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Tam Metin / Full Text