MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Bazı tatlısu balıklarının yağ asidi içeriğinin beslenme açısından önemi

dc.contributor.author Kaçar, Semra
dc.contributor.author Başhan, Mehmet
dc.contributor.author Oymak. Ahmet
dc.contributor.other Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.date.accessioned 2023-12-28T11:37:19Z
dc.date.available 2023-12-28T11:37:19Z
dc.date.issued 2015
dc.department MAÜ, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US
dc.description.abstract Amaç:Bu çalışmada Atatürk Baraj Gölü’nde yaşayan Cyprinus carpio, Tor grypus, Silurus triostegus ve Mastacembelus simack’ın yağ asidi içeriğinin besinsel öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereçler ve Yöntemler:Çalışmada kullanılan balık örnekleri Temmuz (2008) dönemlerinde Atatürk Baraj Gölü’nden balıkçı ağı ile toplandı. Balıkların dorsal kasları taze olarak alınıp yaş ağırlıkları saptandıktan sonra; kloroform-metanol (2:1) karışımına konularak, -20 0C’de muhafaza edildi. Analizi yapılacak kas dokuları, kloroform-metanol (2:1) karışımında homojenize edildi. Çözücü içindeki lipitler, asitli metanolde kaynatılarak, hidrolizlenen yağ asitlerinin, metil esterlerine dönüştürülmesi sağlandı. Yağ asiti metil esterleri, 3 kez 5 ml. hekzan kullanılarak ekstrakte edildi. Yağ asitlerinin yüzde içeriği, gaz kromatografi ile analiz edildi. Balıkların yağ asitlerinin yüzdelerinin karşılaştırılmasında SPSS 15 bilgisayar program uygulandı. Yağ asidi yüzdelerinin karşılaştırılmasında, tek yönlü varyans analizi uygulandıktan sonra, farklılıklar TUKEY HSD testi ile belirlendi. Bulgular:Bu çalışmada Temmuz 2008 tarihinde Atatürk Baraj Gölü’nden toplanan dişi C. carpio, T. grypus, S. triostegus ve M. simack’ın yağ asidi kompozisyonu araştırılmıştır. Major doymuş yağ asidi olarak, palmitik asit; oleik asit ve palmitoleik asit, tekli doymamış yağ asitleri içinde en fazla bulunan yağ asitleridir. DHA ve EPA çoklu doymamış yağ asitleri içinde en fazla bulunan yağ asitleridir. ω3/ω6 oranı ise en fazla T. grypus’ta saptanmıştır. Sonuç:Balık etinde bulunan yağ asitlerinin insan sağlığı için sayısız faydaları vardır. Balık yağında bulunan EPA ve DHA gibi ω3 yağ asitleri, plazma kolesterolünün artmasını engellerler, kardiovasküler hastalıkları önlerler, öğrenme kabiliyetini geliştirirler ve görme fonksiyonlarını etkilerler. ω3/ω6 oranı, balık yağlarının besinsel değerini karşılaştırmak için iyi bir indekstir. ω3/ω6 oranının 1:1 olmasını önerilmektedir. Çalışmamızda, C. carpio, T. grypus, S. triostegus ve M. simack’ın kas dokusunun kalitatif yağ asidi içeriklerinin benzer olduğu görülmüşse de kantitatif olarak bazı farkların olduğu, en yüksek ω3/ω6 oranına T. grypus’un sahip olması nedeniyle, önemli bir besinsel kaynak olduğu söylenebilir. en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5294
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.publicationcategory Konferans Öğesi - Ulusal - Başka Kurum Yazarı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Cyprinus carpio, Tor grypus, Silurus triostegus ve Mastacembelus simack, Yağ asidi en_US
dc.title Bazı tatlısu balıklarının yağ asidi içeriğinin beslenme açısından önemi en_US
dc.type Presentation en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 87d5d8af-9889-441e-8a9d-977e5fe96bf9
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 87d5d8af-9889-441e-8a9d-977e5fe96bf9
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: