RESTORAN ÇALIŞANLARININ İŞ STRESİ VE YAŞAM DOYUMU İLİŞKİSİ

No Thumbnail Available

Date

2017

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

The Journal of Academic Social Science

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
11.03. Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 2010 yılında kurulmuş ve 2011-2012 akademik yılından itibaren bünyesinde “Konaklama İşletmeciliği Bölümü” ile turizm alanında eğitim vermiştir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın teklif yazısı üzerine, 28/03/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30’uncu ve ek 158’inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 04/06/2018 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kapatılmasına ve aynı tarih ve kanun maddesi uyarınca “Turizm Fakültesi” kurulmasına karar verilmiştir. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Turizm Fakültesi Konaklama İşletmeciliği Bölümü adının Turizm İşletmeciliği Bölümü olarak değiştirilmesi konusundaki teklifi 10/04/2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartı ile söz konusu teklif uygun görülmüştür. 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında “Turizm İşletmeciliği” adı altında öğrenci alınacaktır.

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmanın amacı, restoran çalışanlarının iş stresleri ile yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda veriler Eskişehir’de bulunan birinci sınıf restoran ve özel tesislerde görev yapan 146 işgörenden 2017 Ağustos Eylül ayında toplanmıştır. Elde edilen verilerin yapısal geçerliliğinin sağlanması için doğrulayıcı faktör analizi yapılarak modelin doğrulanması sağlanmaya çalışılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre restoran çalışanların iş stresleri ile yaşam doyumları arasında orta düzeyde negatif bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Diğer bir ifade ile stres düzeyi arttıkça yaşam doyumu azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla oluşturulan hipotez doğrulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre göre uygulayıcılara yönetimsel önerilerde bulunulmuştur.

Description

Keywords

Stres, İş Stresi, Eskişehir, Yaşam Doyumu, Restoran.

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

Kodaş D. ve Kodaş, B. (2017). Restoran Çalışanlarının İş Stresi ve Yaşam Doyumu İlişkisi. (The Relationship Between Job Stress and Life Satisfaction of Restaurant Employees). The Journal of Academic Social Science. 5(60), 34-42.

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

Page Views

9

checked on Sep 14, 2025

Downloads

20

checked on Sep 14, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

SDG data is not available