MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Amerikan Mutfak Kültürünün Gelişim Süreci

dc.contributor.author Yarış, Ahmet
dc.contributor.author Durlu Özkaya, Figen
dc.contributor.other Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.date.accessioned 14.07.201910:49:13
dc.date.accessioned 2019-07-16T20:45:40Z
dc.date.available 14.07.201910:49:13
dc.date.available 2019-07-16T20:45:40Z
dc.date.issued 2015
dc.department MAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü en_US
dc.department-temp Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
dc.description.abstract Amerikan mutfak kültürü Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayanlara özgü bir mutfak türüdür. Derleme olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı; ABD’deki mutfağın gelişimini incelemek ve diğer mutfak kültürleri ile nasıl etkileşime girdiğini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle Amerikan tarihi, mutfak kültürleri ve bu topraklara yapılan göçler ile ilgili veriler incelenerek Amerikan mutfağına yansımaları değerlendirilmiştir. Amerikalı yerlilerin pişirme ve beslenme yöntemlerinin, bölgeye gelip yerleşen ilk Avrupalıların pişirme ve beslenme yöntemleriyle harmanlanmasının Amerikan mutfağının temellerini oluşturduğu söylenebilir. Bölgeye yapılan yeni göçler ve ABD sınırlarının zamanla genişlemesi ile yeni topraklardaki mutfak kültürü yeni yerleşimcilerin mutfak kültürü ile etkileşmiştir. Günümüze kadar bölgeye yapılan göçler ile değişik mutfak kültürleri füzyona uğramış böylece Amerikan mutfağı daha gelişmiş ve zenginleşmiştir. Sonuç olarak Amerikan mutfak kültürünü tek başına tanımlamak zor olduğundan iki kavramın gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bunlar bölgesellik ve çeşitliliktir. Bu nedenle Amerikan mutfak kültürü bölgesel olarak ve barındırdığı çeşitlilikler ile tanımlanabilmektedir. Bu bölgesel mutfaklar; ABD’nin bağımsızlığına kadar olan süreçte New England, Orta bölge ve Güney bölgesi mutfaklarıdır. Bağımsızlıktan sonraki mutfaklar ise ülkenin batıya doğru sınırlarını genişletmesi ile oluşan Louisiana, Tex-Mex, Kaliforniya ve Hawaii mutfaklarıdır. en_US
dc.description.abstract American Cuisine is a description of a cuisine that indigenous to people who live in the United States of America. The purpose of this study is to examine the development of food ways in the United States and to determine that how cuisine in the United States interacted with other cultures .For this purpose, review of American history, culinary cultures and international migration to the US literatures was conducted. It can be said that blending of cooking and nourishment methods of Native Americans and Europeans has formed a basis for American Cuisine culture. Over time, with new migrations to the region and with the expansion of the United States border, culinary culture in the new land has interacted with the culinary culture of the new settlers. With migration to the region, varied cuisine culture has merged, thus American cuisine has developed and diversified. Consequently, due to American cuisine culture hard to define, need of two concepts are emerging. These concepts are regionalism and diversity. Therefore, American cuisine culture can be defined by regionalism and diversity. These regional cuisines are New England, Middle Region and South Region in Colonial Period, and Louisiana, Tex-Mex, California and Hawaii in Post-Colonial Period. en_US
dc.identifier.endpage 101 en_US
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.startpage 99 en_US
dc.identifier.trdizinid 191829
dc.identifier.uri https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRreE9ESTVPUT09
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/1471
dc.identifier.volume 3 en_US
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Journal of Tourism and Gastronomy Studies en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US]
dc.subject Otelcilik en_US
dc.subject Konaklama en_US
dc.subject Spor ve Turizm en_US
dc.title Amerikan Mutfak Kültürünün Gelişim Süreci en_US
dc.title.alternative Development Process of American Cuisine Culture en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication befa5bb5-a53f-4f9c-9745-6e2df3a3934e
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery befa5bb5-a53f-4f9c-9745-6e2df3a3934e
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
yarıs.pdf
Size:
503.55 KB
Format:
Adobe Portable Document Format