Yenilebilen Yabani Mantar Morchella esculenta (L.) Pers.’nın Besinsel Kalitesi ve Biyoaktif Özelliklerinin Değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Selçuk Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
09.03. Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Abstract

Türkiye zengin ve yenilebilen bir makrofungus çeşitlilğine sahiptir. Bu çalışma, Mardin’de doğal olarak yetişen Morchella esculenta (L.) Pers.’nın kimyasal kompozisyonu, yağ asitleri, aminoasitleri ve biyoaktif özellikleri içeren parametreleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Protein, karbonhidrat, yağ, kül, diyet lif ve enerji içerikleri sırasıyla 20.64 g/100 g·dw, 75.1g/100 g, 3.25/100 g, 12.4 g/100 g, 30.4 g/100 g ve 4257 kcal/100 g, bulunmuştur. Linoleik, oleik ve palmitik asit gibi yağ asitleri oldukça fazlaydı. Temel amino asitler arasında en yüksek valindi ve onu threonin takip etti. β-karoten-linoleic asit metoduyla en yüksek total antioksidan aktivite metanol ekstraktında belirlendi (67.21 mg/ml). En yüksek DPPH radikalini giderme aktivitesi 89.22 mg/ml ile hekzan ektraktında elde edildi. Diğer taraftan, en yüksek antimikrobiyal aktivite Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 ‘a karşı (10 mm) hekzan ekstraktında elde edildi. Sitotoksik aktivitenin potansiyelinin konsantrasyon ve eksraktların solvent tipine bağımlı olduğu bulunmuştur. Etil asetat eksraktı 550 μg/ml (99.82 %) konsantrasyon değerinde (99.82 %) PC-3 hücre hattına karşı IC50 264.33 (μg/ml ) ile önemli inhibisyon etkisi göstermiştir. Sonuçta, günlük besin olarak kullanılan bu mantar yeni ilaç geliştirmek için ve kanser terapisinde bir çeşit tedavi kaynağı olabilir, ve ayrıca, M. esculenta organik ekstrakları biyoaktiviteyi teşvik eden maddeler içerebilir.

Description

Keywords

Morchella esculenta, kimyasal, bioaktif özellikler, yabani mantarlar, Morchella esculenta, chemical, bioactive properties, wild mushrooms

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

ACAY H (2018). Yenilebilen Yabani Mantar Morchella esculenta (L.) Pers.’nın Besinsel Kalitesi ve Biyoaktif Özelliklerinin Değerlendirilmesi. MANTAR DERGİSİ, 9(2), 95 - 105. Doi: 10.30708/mantar. 400027

WoS Q

Scopus Q

Source

MANTAR DERGİSİ

Volume

9

Issue

2

Start Page

95

End Page

105
Page Views

2

checked on Aug 14, 2025

Downloads

109

checked on Aug 14, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

3

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
GOOD HEALTH AND WELL-BEING Logo

4

QUALITY EDUCATION
QUALITY EDUCATION Logo

5

GENDER EQUALITY
GENDER EQUALITY Logo

8

DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH
DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH Logo

10

REDUCED INEQUALITIES
REDUCED INEQUALITIES Logo

15

LIFE ON LAND
LIFE ON LAND Logo

16

PEACE, JUSTICE AND STRONG INSTITUTIONS
PEACE, JUSTICE AND STRONG INSTITUTIONS Logo

17

PARTNERSHIPS FOR THE GOALS
PARTNERSHIPS FOR THE GOALS Logo