Yenilebilen Yabani Mantar Morchella esculenta (L.) Pers.’nın Besinsel Kalitesi ve Biyoaktif Özelliklerinin Değerlendirilmesi

dc.contributor.author Acay, Hilal
dc.contributor.other 09.03. Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.contributor.other 9. Faculty of Health Sciences / Sağlık Bilimleri Fakültesi
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2021-06-09T11:59:58Z
dc.date.available 2021-06-09T11:59:58Z
dc.date.issued 2018
dc.description.abstract Türkiye zengin ve yenilebilen bir makrofungus çeşitlilğine sahiptir. Bu çalışma, Mardin’de doğal olarak yetişen Morchella esculenta (L.) Pers.’nın kimyasal kompozisyonu, yağ asitleri, aminoasitleri ve biyoaktif özellikleri içeren parametreleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Protein, karbonhidrat, yağ, kül, diyet lif ve enerji içerikleri sırasıyla 20.64 g/100 g·dw, 75.1g/100 g, 3.25/100 g, 12.4 g/100 g, 30.4 g/100 g ve 4257 kcal/100 g, bulunmuştur. Linoleik, oleik ve palmitik asit gibi yağ asitleri oldukça fazlaydı. Temel amino asitler arasında en yüksek valindi ve onu threonin takip etti. β-karoten-linoleic asit metoduyla en yüksek total antioksidan aktivite metanol ekstraktında belirlendi (67.21 mg/ml). En yüksek DPPH radikalini giderme aktivitesi 89.22 mg/ml ile hekzan ektraktında elde edildi. Diğer taraftan, en yüksek antimikrobiyal aktivite Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 ‘a karşı (10 mm) hekzan ekstraktında elde edildi. Sitotoksik aktivitenin potansiyelinin konsantrasyon ve eksraktların solvent tipine bağımlı olduğu bulunmuştur. Etil asetat eksraktı 550 μg/ml (99.82 %) konsantrasyon değerinde (99.82 %) PC-3 hücre hattına karşı IC50 264.33 (μg/ml ) ile önemli inhibisyon etkisi göstermiştir. Sonuçta, günlük besin olarak kullanılan bu mantar yeni ilaç geliştirmek için ve kanser terapisinde bir çeşit tedavi kaynağı olabilir, ve ayrıca, M. esculenta organik ekstrakları biyoaktiviteyi teşvik eden maddeler içerebilir. en_US
dc.description.sponsorship Turkey has a rich and edible macrofungal diversity. This study aim to determinate parameters that included the chemical composition, fatty acids, amino acids and bioactive properties of Morchella esculenta which naturally grown in Mardin. Protein, carbohydrate, fat, ash, dietary fiber and energy contents were found 20.64 g/100 g·dw, 75.1g/100 g, 3.25/100 g, 12.4 g/100 g, 30.4 g/100 g and 4257 kcal/100 g, respectively. Fatty acids such as linoleic, oleic and palmitic acids were relatively abundant. Among the essential aminoacids valin was the highest amount and this was followed by threonine. The highest total antioxidant activity by β-carotene-linoleic acid metod was identified in methanol extract (67.21 mg /ml). The highest DPPH scavenging activity was obtained hexane extract with 89.22 mg/ml. On the other hand, the highest antimicrobial activity was obtained against Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 (10 mm) in hexane extract. It has been found that the potential of cytotoxic activity is depended on concentration and solvent type of extracts. Ethyl acetate extract showed significant inhibitory value at the concentrations of 550 μg/ml (99.82 %) against PC-3 cell lines with IC50 264.33 (μg/ml ). Overall, the mushroom used as a daily nutrient could be a source for new drug developments and a kind of treatment in cancer therapies, and also, organic extracts of M. esculenta may contain substances that stimulate bioactivity. en_US
dc.identifier.citation ACAY H (2018). Yenilebilen Yabani Mantar Morchella esculenta (L.) Pers.’nın Besinsel Kalitesi ve Biyoaktif Özelliklerinin Değerlendirilmesi. MANTAR DERGİSİ, 9(2), 95 - 105. Doi: 10.30708/mantar. 400027 en_US
dc.identifier.doi 10.30708/mantar. 400027
dc.identifier.issn 2147-6845
dc.identifier.issn 2147-6845
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprM01UazBOQT09/yenilebilen-yabani-mantar-morchella-esculenta-l-pers-nin-besinsel-kalitesi-ve-biyoaktif-ozelliklerinin-degerlendirilmesi
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/tr/pub/mantar/issue/39914/400027
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/2504
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Selçuk Üniversitesi en_US
dc.relation.ispartof MANTAR DERGİSİ en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Morchella esculenta, kimyasal, bioaktif özellikler, yabani mantarlar en_US
dc.subject Morchella esculenta, chemical, bioactive properties, wild mushrooms en_US
dc.title Yenilebilen Yabani Mantar Morchella esculenta (L.) Pers.’nın Besinsel Kalitesi ve Biyoaktif Özelliklerinin Değerlendirilmesi en_US
dc.title.alternative Assessment Of The Nutritional Qualities And Bioactive Properties Of The Wild Edible Mushroom Morchella esculenta (L.) Pers. en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0002-7732-106X
gdc.description.department MAÜ, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü en_US
gdc.description.endpage 105 en_US
gdc.description.issue 2 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.startpage 95 en_US
gdc.description.volume 9 en_US
gdc.identifier.trdizinid 397194
relation.isAuthorOfPublication e2ae3667-1a6d-4841-8109-70b3504a95bf
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery e2ae3667-1a6d-4841-8109-70b3504a95bf
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication 632fabc5-6bb5-43ef-8a92-8f603b8b9d34
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
4d712025-818a-4979-84c0-b1729cac273b.pdf
Size:
418.92 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Araştırma Makalesi

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: