MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Triacylglycerol and Phospholipid Classes of Capoettaumbla

Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Taylor & Francis Online

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

In this study, seasonal changes in the muscle tissue, total lipid, and fatty acid composition of phospholipid (PL), triacylglycerol (TAG), and phospholipid classes of female Capoeta umbla were investigated. Fatty acid compositions of TAG and PL classes were found to be different in C. umbla muscle. Percentages of myristic acid, 16:1n-7, 18:1n-9, monounsaturated fatty acid (ΣMUFA), linoleic acid (18:2n6), and linolenic acid (18:3n-3) were found to be higher in TAG than the values determined in PL classes. In PL classes, 16:0, 18:0, arachidonic acid (20:4n-6, AA), EPA (20:5n-3), DHA (22:6n-3), and polyunsaturated fatty acid (ΣPUFA) were higher than TAG fraction.

Description

Keywords

Capoetaumbla; seasonal fatty acid composition; phospholipid classes

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Journal of Aquatic Food Product Technology

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

12