EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİNİN KURAK KOŞULLARDA ADAPTASYON KABİLİYETLERİNİN BELİRLENMESİ

dc.contributor.author Kızılgeçi, Ferhat
dc.contributor.author Eliş, Seval
dc.contributor.other 16.02. Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2024-01-10T10:15:03Z
dc.date.available 2024-01-10T10:15:03Z
dc.date.issued 2023
dc.description.abstract Dünya nüfusundaki artışı, ekim alanlarının sürekli azalması, insanların daha fazla gıda tüketme eğilimi ve iklim koşullarındaki olumsuzluklar buğday gibi insanlığın temel besini olan bitkilerin verim ve kalitesinin sürekli artırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada kurak geçen bir buğday yetiştirme sezonunda 121 adet ekmeklik buğday hattının verim ve kalite yönünden performanslarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma 2021-2022 yetiştirme sezonunda Diyarbakır koşullarında yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre ortalama tane verimi dekara 113,7 kg olarak bulunmuştur. Kullanılan genotiplerin 52 tanesinde tane verimi ortalama tane veriminin üzerindedir. Tüm genotiplerde ortalama protein oranı %15.7, nişasta oranı ise %82.3 olarak bulunmuştur. Protein ve kalite değerlerinin yüksek çıkması kurak sezonun etkisinden kaynaklanmıştır. Protein oranı ve nişasta içeriği yönünden genotipler normal frekans dağılımı gösterirken, tane verimi yönünden normal dağılım gözlenmemiştir. Bu durum kuraklık etkisi ve genotip farklılıklarından kaynaklanmıştır. Tane verimi ile kalite özellikleri arasında olumsuz ilişki gözlemlenmiştir. Cluster analizine göre genotipler 12 grup altında toplanmıştır. Bu gruplama uygun buğday genotiplerini belirlerken, birbirine yakın olmayan hatların seçilmesi bakımından avantaj sağlamıştır. en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/5474
dc.language.iso tr en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Buğday en_US
dc.subject çeşit ıslahı en_US
dc.subject adaptasyon en_US
dc.subject kuraklık en_US
dc.title EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİNİN KURAK KOŞULLARDA ADAPTASYON KABİLİYETLERİNİN BELİRLENMESİ en_US
dc.title.alternative ANALYZING THE ADAPTABILITY OF DIFFERENT BREAD WHEAT GENOTYPES UNDER ARID CONDITIONS en_US
dc.type Conference Object en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0002-7884-5463
gdc.author.institutional Kızılgeçi, Ferhat
gdc.author.scopusid 57024050900
gdc.author.wosid AAP-4767-2021
gdc.description.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Tohumculuk Bölümü en_US
gdc.description.publicationcategory Konferans Öğesi - Uluslararası - Kurum Öğretim Elemanı en_US
relation.isAuthorOfPublication b512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery b512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
EKMEKLKBUDAYGENOTPLERNNKURAKKOULLARDAADAPTASYON-2023.pdf
Size:
729 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: