MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Biyojen Aminlerin Gıda Kalitesi ve Güvenliği açısından önemi

dc.contributor.author Gürbüz, Semra
dc.contributor.author Çelikel Güngör, Aslı
dc.contributor.author Toprak, Lokman
dc.contributor.author Gürbüz, Semra
dc.contributor.author Çelikel Güngör, Aslı
dc.contributor.other Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.date.accessioned 2019-05-16T10:24:37Z
dc.date.available 2019-05-16T10:24:37Z
dc.date.issued 2018
dc.department MAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü en_US
dc.description.abstract Biyojen aminler çoğunlukla amino asitlerin mikrobiyel dekarboksilasyonu sonucu oluşan düşük molekül ağırlıklı organik bazlardır. Gıdalarda bulunan başlıca biyojen aminler histamin, putresin, kadaverin, tiramin, triptamin, 2- feniletilamin, spermin, spermidin ve agmatindir. Gıdalarda biyojen aminlerin oluşumu; ham madde kalitesi, gıdanın fiziko-kimyasal özellikleri, depolama, dağıtım, üretim ve işleme koşulları, dekarboksilaz pozitif mikroorganizmaların mevcudiyeti, serbest amino asit varlığı gibi çok sayıda faktöre bağlıdır. Bu bileşiklerin yüksek miktarlarının tüketimi insanlarda toksik etkiye ve nadiren de ölümlere yol açabilmektedir. Biyojen aminler gıdanın hijyenik kalitesini göstermesi ve tüketimleri neticesinde oluşan toksik etkileri nedeniyle gıda güvenliği açısından önem taşımaktadırlar. Bu çalışmada, gıdalardaki biyojen aminlerin varlığının gıda güvenliği açısından önemi ile tüketici sağlığı açısından oluşturabileceği problemlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. en_US
dc.identifier.issn 978-605-69046-0-8
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/437
dc.language.iso en en_US
dc.publisher ANADOLU I. ULUSLARARASI MULTİDİSİPLİNER ÇALIŞMALAR KONGRESİ 28-29 Aralık 2018 – DİYARBAKIR TAM METİN KİTABI en_US
dc.relation.publicationcategory Kategorisiz en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Biyojen Amin, Gıda Güvenliği, Gıda Kalitesi, Fermente Gıdalar en_US
dc.title Biyojen Aminlerin Gıda Kalitesi ve Güvenliği açısından önemi en_US
dc.type Presentation en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isAuthorOfPublication d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isAuthorOfPublication dda569fd-adad-4031-b12b-59538b73272d
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 67960e71-b8cc-41d8-a639-6be4fc144aef
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
B. 2 2018 SST BiYOJEN AMiNLERiN GIDA KALĠTESĠ VE GÜVENLĠĞĠ AÇISINDAN ÖNEMĠ.pdf
Size:
1.02 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: