MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

ELabaad`ul- bayaniyye et- tadavuliyye fi nakid medreset`ut-tabi

Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

مجلة الهند

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Arabic Language and Culture Programme / Arap Dili ve Kültürü Programı
Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yer alan Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı, 2017 yılından beri öğrenci kabul etmektedir. Bu süreçte, yabancı uyruklu öğrenciler de dâhil olmak üzere, onlarca öğrencimiz bu programda eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olmuşlardır. Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı’nda dil ve edebiyat ile ilgili çalışmalar yanında, karşılaştırmalı edebiyat ve özellikle Arapçanın konuşulduğu şehirlerden biri olan Mardin ili ve çevresinde Arap diyalekti ve bu diyalekte ait folklorik konuları bilimsel bir şekilde işlemek ve bu anlamda literatüre önemli çalışmalar kazandırmaktır. Anabilim dalımızda, Türkiye’de eşdeğer programlarda işlenen Arap Edebiyatı Tarihi, Arapça Gramer Kaideleri ve Arapça Metin Okumaları gibi dersler yanında Arap Kültür Tarihi, Lehçebilim, Arapça Sözlü Kültürü gibi spesifik konulara yer veren derslere de yer verilmektedir. Anabilim dalımızda, aralarında yabancı uyruklu öğretim elemanlarının da olduğu her biri kendi alanında uzman hocalar hizmet vermektedir. Bunun yanında lisansüstü eğitim kütüphanesi ile alan çalışmaları için gezi turları imkânı da mevcuttur. Tezli Yüksek Lisans Programı’mızda tezlerin hem Arapça hem de Türkçe yazılmasına imkân verilmektedir. Türkiye’de farklı kurumlarda bu alanda yetişmiş olan alan uzmanlarına ihtiyaç duyulması, kariyer noktasında da avantajlar sağlamaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

بدأ الوعي المنهجي بمكانة البيان في الثقافة العربية على نحو واضح في الأفكار التي طرحها الجاحظ في كتابه (البيان والتبيين)، لقد كان البيان الأصل الذي يؤطّر اشتغالات النقّاد والبلاغيّين الأوائل الذوقيّة والمعرفيّة في مقارباتهم النصوص المختلفة التي يتسنّمها النصّ القرآنيّ، وكان لقوانينهم النقدية التي تأثّروا فيها بالدراسات اللغوية النصيبُ الأوفر في التعبير عن الثقافة البيانية التداولية، ونشير هنا تحديدًا إلى مدرسة الطبع وقوانينها المتمثّلة في (عمود الشعر) الذي يقف على صحّة المعنى، وشرفه، والإصابة في الوصف، والمقاربة في التشبيه، والمناسبة في الاستعارة، وهي أمور تتعلّق بالمعنى والإفصاح عنه، وثمّة أمورٌ تتعلّق باللفظ من قبيل: جزالة اللفظ واستقامته، والتحام أجزاء النظم والتئامها على تخيُّر من لذيذ الوزن؛ والمتأمّل يجد أنّ أوصاف اللفظ تنتهي إلى خدمة المعنى وتوصيله بهيئة حسنة، وذلك أنجع بلاغًا، فيظهر أنّ الغاية التي يطمح إليها أنصار الطبع هي الإفهام الذي يمثّل أُولى غايات الدرس التداوليّ الحديث، وهو كامنٌ في المعاني والمضامين. ركّزت أغلب مؤلفات التراث النقديّ والبلاغيّ على ضرورة التثقيف الأدبيّ (البيان)، حتى لا يقع الشعراء في خطأ التعبير عن المعاني وتصويرها، فنرى إلى جانب ذكر قوانين عمود الشعر عند النقّاد عنايتهم بإيراد أدوات الشاعر كي يكون بليغًا بيانيًّا تداوليًّا، أو رسمهم الطريق أمام الشعراء ليبصروا مواطن الإخطاء في المعاني فيتجنّبوها ومواطن الإصابة فيتبعوها، وكانت أساليب الأقدمين تحدوهم في ذلك. ممّا تقدّم رأينا أن يكون البحث في مبحثين: أوّلهما في الأبعاد التداولية في نقد مدرسة الطبع من خلال قوانين عمود الشعر، وهي قوانين ذات أبعاد بنائية داخلية، والآخر الأبعاد التداولية في أدوات التثقيف الأدبيّ للشعراء بما يوافق شعر الأوائل، وهو ما يُسمّى عندهم قديمًا الأسلوب، وهو ذو بعد موضوعيّ خارجيّ، وآخر لغويّ داخليّ.

Description

Keywords

التداوليّة، النقد، مدرسة الطبع، عمود الشعر، أساليب العرب، البيان.

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

dergi

Volume

10

Issue

1

Start Page

176

End Page

199