MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Böğürtlen Kökünün (RC) Yumuşak Çelik Üzerine İnhibisyon Etkisi

dc.contributor.advisorDöşlü, Serap Toprak
dc.contributor.authorDal, Irmak Öncü
dc.date.accessioned2025-03-15T19:55:47Z
dc.date.available2025-03-15T19:55:47Z
dc.date.issued2024
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Kimya Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractKorozyon, oksitlenme ve aşınma olaylarının gerçekleştiği doğal bir süreçtir. Bu olaylar üzerine yapılan bu çalışmada yumuşak çelikte (YÇ) gerçekleşen korozyon olaylarına doğal bitki örtüsünden toplanan böğürtlen kökünden elde edilen ekstraktın nasıl bir etki gösterdiği araştırıldı. Korozyon metali geri dönüşümsüz olarak zarara uğratan ya da yok eden hem kimyasal hem elektriksel bir fenomendir. Bu olay ülkeleri para, mal ve can kaybına uğratmaktadır. Bu zararlar gayri safi milli hasılaya zarar olarak yansımaktadır. Korozyon tepkimeleri elektrolit ortamında gerçekleşir ve pil benzeri elektrokimyasal olaylardır. Korozyon olaylarında hem anodik hem katodik reaksiyonlar gerçekleşmektedir. Anodik kısım metal iyonlarının metal örgüsünden ayrılmasını kapsar. Katodik kısım ise ortamdaki elektronegatif iyon/molekül tarafından yürütülür. Bu nedenle metal ile çözelti ortamındaki ara yüzeyi iyi anlaşılmalıdır. Korozyonu önleme çalışmalarında, günümüzde kullanılan en yaygın ve en çok tercih edilen yöntem inhibitör kullanımıdır. İnhibitörlerle yapılan çalışmalarda kimyasal inhibitörler yerine doğal bitki ekstraktlarından elde edilen yeşil inhibitörler de denilen organik inhibitörlerin kullanımı giderek artmıştır. Yapılan deneylerde verileri elde etmek için farklı konsantrasyonlarda RC kökü ekstreli çözeltiler kullanılarak Açık Devre Potansiyeli (OCP), Elektrokimyasal İmpedans Spektroskopisi (EIS), Akım-Potansiyel Ölçümleri (TFL), Taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve Enerji Dağılımlı X-Ray Spektroskopisi (EDX) yöntemleri tercih edilmiştir. Bu yöntemlerden elde edilen değerleri desteklemek ve korozyon sürecini daha iyi anlamak adına ayrıca Hidrojen Gazı Salınımı Deneyi de yapılmıştır.
dc.description.abstractCorrosion is a natural process in which oxidation and wear events occur. In this study conducted on these events, it was investigated how the effect of the extract obtained from the blackberry root collected from the natural vegetation showed on the corrosion events occurring in mild steel (YC). Corrosion is both a chemical and electrical phenomenon that irreversibly damages or destroys metal. This event causes countries to lose money, property and lives. These losses are reflected as a loss to the gross national product. Corrosion reactions take place in an electrolyte environment and are battery-like electrochemical phenomena. Both anodic and cathodic reactions occur in corrosion events. The anodic part covers the separation of metal ions from the metal mesh. The cathodic part is carried out by the electronegative ion/molecule in the medium. For this reason, the interface between the metal and the solution medium should be Decently understood. In corrosion prevention studies, the most common and most preferred method used today is the use of inhibitors. In studies with inhibitors, the use of organic inhibitors, also called green inhibitors obtained from natural plant extracts, instead of chemical inhibitors, has gradually increased. Open Circuit Potential (OCP), Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS), Current-Potential Measurements (TFL), Scanning electron microscopy (SEM) and Energy Dispersion X-Ray Spectroscopy (EDX) methods were used to obtain the data using solutions with RC root extract at different concentrations in the experiments conducted. In order to support the values obtained from these methods and to better understand the corrosion process, a Hydrogen Gas Release Experiment was also conducted.en_US
dc.identifier.endpage107
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=LY6e5xGA7WWUpEdrBmEPLlzDabwtQ632pUWLpn5ODgS0FJp-fXOWNYyNoRPK-Cta
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/6763
dc.identifier.yoktezid905495
dc.language.isotr
dc.subjectKimya
dc.subjectFizikokimyasal Yöntemler
dc.subjectYeşil Kimya
dc.subjectChemistryen_US
dc.subjectPhysicochemical Methoden_US
dc.subjectGreen Chemistryen_US
dc.titleBöğürtlen Kökünün (RC) Yumuşak Çelik Üzerine İnhibisyon Etkisi
dc.titleInhibition Effect of Blackberry Root (RC) on Mild Steelen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files