Farklı Buğday Genotiplerinden İzole Edilen Endofitik Bakterilerin Fusarium Culmorum'a Karşı Antagonistik Aktivitelerinin Belirlenmesi
No Thumbnail Available
Date
2024
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Bu araştırmada, farklı buğday genotiplerinden elde edilen endofitik bakterilerin, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin ile enzim aktivitelerinin yanısıra buğdayda kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan Fusarium culmorum’a karşı etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İzolatların F. culmorum’a karşı ikili kültür testlerinden elde edilen sonuçlara göre inhibisyon oranı %80.56- %13.90 arasında değişiklik göstermiştir. In vitro koşullarda Fusarium culmorum’a karşı inhibisyon oranı %80.59 oranıyla Bacillus subtilis (MM11), %69.41 oranıyla Stenotrophomonas maltophilia (EY5) ve %61.10 oranıyla Enterobacter sp. (MY3) en etkili izolatlar olmuştur. Amilaz, selülaz, fosfataz, ACC deaminaz ve siderofor üretiminde Pseudomonas putida (EM9) ve Pseudomonas orientalis (MM21) izolatları tüm testte pozitif sonuç vermiştir. Umut vadeden altı izolat 16S rRNA geninin sekans analizi kullanılarak tanımlanmıştır. Bakteri suşlarının F. culmorum’a karşı etkinliğini değerlendirmek için iklim odası koşullarında (in vivo) saksı denemeleri kurulmuştur. Sonuçlar, Enterobacter sp., S. maltophilia ve B. subtilis (MY3+EY5+MM11) kombinasyonunun hastalık şiddeti, bitki boyu, yaş ağırlık, kuru ağırlık, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlığı açısından en uygun sonuçları verdiğini göstermiştir. Stenotrophomonas rhizophila, P. putida ve P. orientalis (EY1+EM9+MM21) kombinasyonu da oldukça etkili olmuştur. Etkili bakteri suşlarının kullanılmasının, çevresel etkilerini en aza indirirken, kimyasal gübre ve pestisitlere olan bağımlılığı ve bunlarla ilişkili maliyetleri azaltması beklenmektedir. Ek doğrulama prosedürlerinin ardından bu suşların, ticari uygulamalar için potansiyelinin olduğu düşünülmektedir. Bulgular, F. culmorum’a karşı çeşitli endofitik bakterilerin kullanıldığı biyolojik kontrol çalışmalarına katkıda bulunacaktır.
Description
Keywords
Biyoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Viroloji, Ziraat Mühendisliği, Bitki Bilimleri
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
Volume
10
Issue
1
Start Page
96
End Page
116