MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Farklı Buğday Genotiplerinden İzole Edilen Endofitik Bakterilerin Fusarium Culmorum'a Karşı Antagonistik Aktivitelerinin Belirlenmesi

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir
Organizational Unit
Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
Programın amacı; özellikle yabancı döllenen bitkilerde çok büyük bir tohumculuk pazarı oluşması, çok uluslu birçok şirketin Türkiye’de tohum üretme işlerini gerçekleştirmesi nedeniyle bu işlerde görev alabilecek teknik donanımlı ara eleman yetiştirmektir. Bununla birlikte birçok kamu araştırma enstitülerinde ıslah çalışmaları yürütüldüğünden bu kurumlardaki tohum üretme işlerini takip edecek olan yardımcı teknik personelin yetiştirilmesini sağlamaktır. Mezunlar Tekniker unvanını almaktadır. Bitkisel üretim ile çalışma alanlarında iş bulma imkânları olmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırmada, farklı buğday genotiplerinden elde edilen endofitik bakterilerin, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin ile enzim aktivitelerinin yanısıra buğdayda kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan Fusarium culmorum’a karşı etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İzolatların F. culmorum’a karşı ikili kültür testlerinden elde edilen sonuçlara göre inhibisyon oranı %80.56- %13.90 arasında değişiklik göstermiştir. In vitro koşullarda Fusarium culmorum’a karşı inhibisyon oranı %80.59 oranıyla Bacillus subtilis (MM11), %69.41 oranıyla Stenotrophomonas maltophilia (EY5) ve %61.10 oranıyla Enterobacter sp. (MY3) en etkili izolatlar olmuştur. Amilaz, selülaz, fosfataz, ACC deaminaz ve siderofor üretiminde Pseudomonas putida (EM9) ve Pseudomonas orientalis (MM21) izolatları tüm testte pozitif sonuç vermiştir. Umut vadeden altı izolat 16S rRNA geninin sekans analizi kullanılarak tanımlanmıştır. Bakteri suşlarının F. culmorum’a karşı etkinliğini değerlendirmek için iklim odası koşullarında (in vivo) saksı denemeleri kurulmuştur. Sonuçlar, Enterobacter sp., S. maltophilia ve B. subtilis (MY3+EY5+MM11) kombinasyonunun hastalık şiddeti, bitki boyu, yaş ağırlık, kuru ağırlık, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlığı açısından en uygun sonuçları verdiğini göstermiştir. Stenotrophomonas rhizophila, P. putida ve P. orientalis (EY1+EM9+MM21) kombinasyonu da oldukça etkili olmuştur. Etkili bakteri suşlarının kullanılmasının, çevresel etkilerini en aza indirirken, kimyasal gübre ve pestisitlere olan bağımlılığı ve bunlarla ilişkili maliyetleri azaltması beklenmektedir. Ek doğrulama prosedürlerinin ardından bu suşların, ticari uygulamalar için potansiyelinin olduğu düşünülmektedir. Bulgular, F. culmorum’a karşı çeşitli endofitik bakterilerin kullanıldığı biyolojik kontrol çalışmalarına katkıda bulunacaktır.

Description

Keywords

Biyoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Viroloji, Ziraat Mühendisliği, Bitki Bilimleri

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi

Volume

10

Issue

1

Start Page

96

End Page

116