Anason (Pimpinella anisum L.) ve kimyon (Cuminum cyminum L.) tohumlarının uçucu yağ kompozisyonu ile antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi

dc.contributor.author Haşimi, Nesrin
dc.contributor.author Tolan, Veysel
dc.contributor.author Kızıl, Süleyman
dc.contributor.author Kılınç, Ersin
dc.contributor.other 09.03. Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.contributor.other 21.02. Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
dc.contributor.other 9. Faculty of Health Sciences / Sağlık Bilimleri Fakültesi
dc.contributor.other 21. Vocational School of Health Services / Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 14.07.201910:49:13
dc.date.accessioned 2019-07-16T20:45:45Z
dc.date.available 14.07.201910:49:13
dc.date.available 2019-07-16T20:45:45Z
dc.date.issued 2014
dc.description.abstract Bu çalışmada, anason (Pimpinella anisum L.) ve kimyon (Cuminum cyminum L.) tohumlarının uçucu yağ bileşenleri ile bu yağların antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uçucu yağ bileşenleri GC/MS cihazı ile belirlenmiştir. Yağların antimikrobiyal özellikleri disk difüzyon yöntemi ile Gram pozitif (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Streptococcus pyogenes ATCC 19615), Gram negatif (Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853) bakterileri ve maya (Candida albicans ATCC 10231) kullanılarak, antioksidan özellikler ise DPPH yöntemiyle belirlenmiştir. Anason uçucu yağının esas bileşeninin trans-anetol (% 52.94) olduğu, bunu iso-anetol (% 13.89), karyofillen oksit (% 8.55) ve karyofillen (% 4.29)’in izlediği; kimyon uçucu yağının ise sırası ile ?-pinen (% 15.77), ?- terpinen (% 15.52), 1-fenil-1-butanol (% 15.13) ve kuminik aldehit (% 12.74) içerdiği saptanmıştır. Anason uçucu yağının mikroorganizmalar üzerinde düşük, kimyon uçucu yağının ise orta derecede antimikrobiyal aktivite gösterdiği saptanmıştır. Kimyon uçucu yağı C. albicans’a karşı 22±0.9 mm’lik inhibisyon zon çapı ile yüksek antimikrobiyal aktivite göstermiştir. P. aeruginosa her iki uçucu yağa karşı direnç göstermiştir. Kimyon uçucu yağının antioksidan aktivitesi (% 75.60) askorbik asit aktivitesine (% 78.75) yakın, BHA (% 50.45) ve BHT (% 23.54) aktivitesinden daha yüksek bulunmuştur. Anason düşük antioksidan aktivite (% 23.24) göstermiş olmasına rağmen BHT ile benzer aktivite göstermiştir. Çalışmada kullanılan örneklerin aktivite sıralaması askorbik asit>kimyon>BHA>BHT>anason şeklinde gerçekleşmiştir. en_US
dc.description.abstract In this research, the essential oil components, antimicrobial and antioxidant properties of anise (Pimpinella anisum L.) and cumin (Cuminum cyminum L.) seed oils were investigated. The essential oil components determined by GC/MS instrument. The antimicrobial activity determined by disc diffusion method against the gram negative bacteria, namely Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, the gram positive bacteria namely Staphylococcus aureus ATCC 25923, Streptococcus pyogenes ATCC19615 and Candida albicans ATCC10231 as the yeast. The antioxidant activities of essential oils were carried out by DPPH free radical scavenging activity method. It was determined that the main components of the anise essential oil were trans-anethole (52.94%) followed by iso-anethole (13.89%), caryophllene oxide (8.55%) and caryophyllene (29.4%); the main components of the cumin essential oil were β-pinene (15.77%), α-terpinene (15:52%), 1-Phenyl-1-butanol (15:13%), cumic aldehyde (12.74%) respectively. Anise essential oil showed weak antimicrobial activity and cumin essential oil showed moderate antimicrobial activity against test microorganisms. Cumin essential oil showed strong antimicrobial activity against C. albicans with 22±0.9 mm inhibition zone diameter. P. aeruginosa showed resistance to both essential oils. The antioxidant activity of cumin essential oil (75.60%) was observed closer to ascorbic acid (78.75%), higher than BHA (50.45%) and BHT (23.54%). Although anise essential oil exhibited low activity, it has the similar activity with BHT. The scavenging activity of the samples decreasing order was ascorbic acid> cumin >BHA>BHT> anise. en_US
dc.identifier.citation Haşimi, N , Tolan, V , Kızıl, S , Kılınç, E . (2014). Anason (Pimpinella anisum L.) ve Kimyon (Cuminum cyminum) Tohumlarının Uçucu Yağ İçeriği, Antimikrobiyal ve Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi . Journal of Agricultural Sciences , 20 (1) , 19-26 . DOI: 10.15832/tbd.9919 en_US
dc.identifier.issn 1300-7580
dc.identifier.uri https://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRVNU5ERXlNZz09
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/1545
dc.identifier.uri https://doi.org/10.15832/tbd.99197
dc.indekslendigikaynak Scopus en_US
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.subject Çevre Bilimleri en_US
dc.title Anason (Pimpinella anisum L.) ve kimyon (Cuminum cyminum L.) tohumlarının uçucu yağ kompozisyonu ile antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi en_US
dc.title.alternative Determination of essential oil composition, antimicrobial and antioxidant properties of anise (Pimpinella anisum L.) and cumin (Cuminum cyminum L.) seeds en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Tolan, Veysel
gdc.author.institutional Kılınç, Ersin
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department [Belirlenecek] en_US
gdc.description.departmenttemp Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
gdc.description.endpage 26 en_US
gdc.description.issue 1 en_US
gdc.description.publicationcategory Dergi en_US]
gdc.description.startpage 19 en_US
gdc.description.volume 20 en_US
gdc.identifier.trdizinid 159412
relation.isAuthorOfPublication e570206f-6de6-40b8-b178-f26e23a6d432
relation.isAuthorOfPublication a7823274-c375-47c6-862b-43d44b1fd6b3
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery e570206f-6de6-40b8-b178-f26e23a6d432
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2
relation.isOrgUnitOfPublication 632fabc5-6bb5-43ef-8a92-8f603b8b9d34
relation.isOrgUnitOfPublication 98e86623-06a0-4127-be83-a120e4f62572
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
10.15832-tbd.99197-1551491.pdf
Size:
550.76 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full text - Article