MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Şiş Köfte, Şiş Kebap ve Lahmacunlarda Et Türlerinin Araştırılması

dc.authorid 0000-0002-7099-0308
dc.authorid 0000-0002-4203-2508
dc.contributor.author Gürbüz, Semra
dc.contributor.author KILIÇ ALTUN, Serap
dc.contributor.other Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.date.accessioned 2021-06-09T12:19:53Z
dc.date.available 2021-06-09T12:19:53Z
dc.department MAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü en_US
dc.description.abstract İnsan tüketimine sunulan ekonomik değeri yüksek gıda maddelerinde hilelere sıklıkla rastlanabilmektedir. Bu hileler ekonomik, dini, ahlaki ve sağlık riskleri açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada Şanlıurfa ve Mardin illerindeki restoranlarda tüketime sunulan koyun ve sığır etinden yapılan şiş köfte, şiş kebap ve lahmacun harçlarında et türlerinin varlığının araştırılması amaçlanmıştır. Şanlıurfa ve Mardin’deki restoranlardan satın alınan sırasıyla 31 (17 şiş köfte, 4 şiş kuşbaşı, 10 lahmacun içi) ve 34 (23 şiş köfte, 2 şiş kebap, ve 9 lahmacun içi) örnek olmak üzere toplam 65 örnek kullanılmıştır. Örnekler tek tırnaklı, domuz ve kanatlı etinin varlığı yönünden ELISA-TEK kullanılarak test edilmiştir. Test edilen 65 örnekten 2 (%3.1) şiş köfte örneğinde kanatlı eti tespit edilmiştir. Örneklerin hiçbirinde at ve domuz eti tespit edilmedi. Et ve et ürünlerindeki hilelerin sağlık riskleri oluşturabilme ihtimalinin önlenmesi ve haksız rekabete neden olması nedeniyle sık ve düzenli kontrollerin yapılması önem taşımaktadır. en_US
dc.description.abstract Adulteration can be found frequently in food items with high economic value offered to human consumption. These adulterations are important for economic, religious, moral and health reasons. In this research, it was aimed to investigate the presence of meat species other than those declared to be in şiş meatballs, şiş kebabs and lahmacun mixtures made from sheep or beef meat, which were served in restaurants of Şanlıurfa and Mardin cities. A total of 65 samples consisting of 31 samples (17 şiş meatballs, 4 şiş kebabs and 10 lahmacun mixtures) from Şanlıurfa and 34 samples (23 şiş meatballs, 2 şiş kebabs and 9 lahmacun mixtures) from Mardin were purchased from the restaurants. The samples were tested for the presence of equine, pig and poultry meat by using the ELISA-TEK identification Kit. Poultry meat was detected in 2 (3.1%) şiş meatballs samples of tested 65 samples. No equine or porcine meat was detected in any of the samples. It is important to carry out frequent and regular checks to prevent health risks in meat and meat products and to avoid unfair competition. en_US
dc.description.citation GÜRBÜZ S,ALTUN S. K (2018). Şiş Köfte, Şiş Kebap ve Lahmacunlarda Et Türlerinin Araştırılması. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(Özel Sayı), 24 - 27. en_US
dc.identifier.endpage 27 en_US
dc.identifier.issn 2146-717X
dc.identifier.issn 2146-7188
dc.identifier.issue Özel Sayı en_US
dc.identifier.startpage 24 en_US
dc.identifier.trdizinid 324084
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpJME1EZzBOQT09/sis-kofte-sis-kebap-ve-lahmacunlarda-et-turlerinin-arastirilmasi
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/tr/pub/huvfd/issue/41493/501411
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/2505
dc.identifier.volume 7 en_US
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Et ürünleri, Et türünün tespiti, ELISA, Hile en_US
dc.subject Meat products, İdentification of meat species, ELISA, Adulteration en_US
dc.title Şiş Köfte, Şiş Kebap ve Lahmacunlarda Et Türlerinin Araştırılması en_US
dc.title.alternative Investigation of Meat Species in Şiş Meatball, Şiş Kebab and Lahmacun en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
b5f3a3b4-78f5-44ca-b287-fcdfa4ba5082.pdf
Size:
727.62 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Araştırma Makalesi

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: