Kurak Koşullarda Yetiştirilen Makarnalık Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Performansının İncelenmesi
Loading...
Date
2023
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
İnsan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan makarnalık buğday dünya çapında gıda
güvenliği bakımından stratejik bir bitki konumundadır. Makarnalık buğdayda kurak koşullarda
yüksek verim ve kalite potansiyeline sahip genotiplerin belirlenmesi amacıyla CIMMYT
tarafından temin edilen 110 genotip ile kurulan denemede tane verimi, protein içeriği, nişasta
içeriği, gluten içeriği, yağ içeriği, parlaklık L ve renk b* parametreleri incelenmiştir. Denemede
elde edilen sonuçlara göre; tane verim değeri 49,6-246,4 kg/da, protein içeriği %11,8-15,4,
nişasta içeriği %82,3-86, yağ içeriği 2,0-2,7, gluten içeriği %24-32,5, L değeri 54,75-61,22, b*
değeri 24,37-27,87 aralığında değişim göstermiştir. Frekans dağılım grafiğine göre tane
veriminde 51, protein içeriğinde 47, nişasta içeriğinde 59, gluten içeriğinde 50, L değerinde 59
ve b* değerinde 55 genotip ortalama değerin üzerinde yer almıştır. Seleksiyon başarısını
artırmak için yapılan Cluster analizine göre genotipler 12 grup altında ve özellikler ise 2 büyük
grup altında toplanmıştır. Bu gruplamada 19 ile 104 nolu genotipler birbirine en uzak, 13 ile 43
no’lu genotipler en yakın benzerliğe sahip olmuştur. İncelenen özellikler arasındaki korelasyon
analizi sonuçlarına göre tane verimi ve kalite değerleri arasında ilişki bulunmazken, protein ve
gluten içeriği arasında önemli doğrusal ilişki bulunmuştur.
Description
ORCID
Keywords
Makarnalık buğday, Protein içeriği, Renk değeri, Tane verimi
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
AKDENIZ 10TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON APPLIED SCIENCES