Uludere Otlu Gömme Peynirinin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri
| dc.contributor.author | Gürbüz, Semra | |
| dc.contributor.author | Çelikel Güngör, Aslı | |
| dc.contributor.other | 11.01. Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü | |
| dc.contributor.other | 11. Faculty of Tourism / Turizm Fakültesi | |
| dc.contributor.other | 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi | |
| dc.date.accessioned | 2023-12-19T07:02:59Z | |
| dc.date.available | 2023-12-19T07:02:59Z | |
| dc.date.issued | 2020 | |
| dc.description.abstract | Bu çalışmada, Uludere Otlu Gömme Peynirinin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri incelenmiştir. Çalışmada Şırnak ilinin Uludere ilçesinden toplanan 11 adet otlu gömme peynir örneği test materyali olarak kullanılmıştır. Yapılan kimyasal analizlerde peynirlerin ortalama pH, asitlik, kurumadde, yağ, protein, kül ve tuz değerlerinin sırası ile 4.67±0.1.32, % 1.49±0.11, % 49.78±3.13, % 23.73±3.34, % 18.05±1.82, % 7.43±0.59, % 6.46±0.52 olduğu tespit edilmiştir. Mikrobiyolojik incelemede ortalama toplam aerob mezofilik bakteri, laktik asit bakterileri, stafilokok-mikrokoklar, koliformlar, maya ve küf sayısının sırasıyla (log kob g-1) 6.31±1.28, 2.56±1.49, 3.31±1.27, 3.75±0.41, 3.63±0.73 olduğu saptanmıştır. İncelenen örneklerin Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’ne göre tam yağlı, yarı yumuşak ve olgunlaştırılmış peynir sınıfına girdiği belirlenmiştir. Örneklerin hiçbirinde koagülaz pozitif Staphylococcus aureus tespit edilmemiştir. Uludere Otlu Gömme Peynirinin bu çalışmada incelenmeyen diğer özellikleri ile peynir yapımında kullanılan bitkilerin biyolojik etkinliklerinin ileride yapılacak çalışmalarda incelenmesi peynirin diğer özelliklerinin belirlemesi, otlu peynir yapımının standardize edilmesi, kullanılan bitkilerin teknolojik olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi açısından önemli görülmektedir. | en_US |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12514/5030 | |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | 4. Uluslararası Hipokrat Tıp ve Sağlık Bilimleri Kongresi 25-26 Eylül 2020 Antalya, Türkiye | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Otlu gömme peynir, mikrobiyolojik özellikler, kimyasal özellikler, Uludere | en_US |
| dc.title | Uludere Otlu Gömme Peynirinin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri | en_US |
| dc.type | Conference Object | en_US |
| dspace.entity.type | Publication | |
| gdc.author.id | 0000-0003-0583-295X | |
| gdc.author.institutional | Gürbüz, Semra | |
| gdc.author.institutional | Gürbüz, Semra | |
| gdc.author.institutional | Çelikel Güngör, Aslı | |
| gdc.coar.access | open access | |
| gdc.coar.type | text::conference output | |
| gdc.description.department | MAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü | en_US |
| gdc.description.endpage | 168 | en_US |
| gdc.description.publicationcategory | Konferans Öğesi - Uluslararası - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| gdc.description.startpage | 163 | en_US |
| relation.isAuthorOfPublication | d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63 | |
| relation.isAuthorOfPublication | dda569fd-adad-4031-b12b-59538b73272d | |
| relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery | d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63 | |
| relation.isOrgUnitOfPublication | 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e | |
| relation.isOrgUnitOfPublication | 46d347b2-ca6c-437b-a25c-534fb8c461ba | |
| relation.isOrgUnitOfPublication | 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae | |
| relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery | 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e |